Infláció, kamatemelés – Lépni kell a transzferárazásban!

2022. 07. 25., 19:27

A gyorsuló infláció és az emelkedő kamatok a kapcsolt vállalkozásokat is árazásuk felülvizsgálatára késztetik, így a transzferár-nyilvántartás is folyamatos módosításra szorul – hívja fel a figyelmet az RSM Hungary.

A transzferárak vizsgálata sok esetben csak az év végi zárási teendők részeként, vagy a transzferár dokumentáció készítésével párhuzamosan foglalkoznak a vállalkozások. Az idei évre vonatkozóan azonban mindez valószínűleg nem lesz elegendő, mert a drasztikusan magas inflációs értékek, valamint az ezzel párhuzamos piaci zavarok már indokolttá teszik, hogy a független vállalatokhoz hasonlóan a kapcsolt vállalkozások is már év közben is foglalkozzanak a szerződéses feltételek felülvizsgálatával – kezdi friss bejegyzését Karczub János, az RSM Hungary adóüzletágának menedzsere.

Emelkedő infláció, változó transzferár-politika

Az árszínvonal rendkívüli emelkedése eltérő mértékben ugyan, de minden iparágra egyformán hat. A költségeik növekedésével párhuzamosan a vállalatok az eladási árak emelésével és értékesítési stratégiáik újragondolásával reagálnak az emelkedő árakra. Az árazási politika újragondolása mellett azonban a cégeknek nem szabad megfeledkezniük a kapcsolt felekkel folytatott tranzakcióikról sem. Az áremelkedések mellett az ellátási láncokban fellépő zavar is olyan tényező, amelyet a transzferárazási politikában sem hagyhatnak figyelmen kívül a cégcsoportok.

Amennyiben a vállalatok el akarják kerülni a transzferárak miatti évvégi adóalap korrekció elvégzését, a kapcsolt felek közötti árazást célszerű az úgynevezett szokásos piaci ár elvének megfelelően megállapítani. Vagyis olyan árat és olyan szerződéses feltételeket kell alkalmaznia a résztvevőknek, amelyet hasonló körülmények mellett független felek is elfogadtak volna. Éppen ezért a piaci körülmények változására a kapcsolt vállalatoknak ugyanúgy kell reagálnia, mint ahogy azt a független vállalatok tennék, ami adott esetben szerződéses feltételeik és díjaik felülvizsgálatait is jelenti.

A piaci korrekciót a fix áras szerződéseknél feltételezhetően minden esetben el kell majd végezni. Könnyebb helyzetben vannak ugyanakkor azok a vállalkozások, amelyek a szerződéseiket nem egy rögzített ár mellett kötötték, hanem a díjakat a mindenkori költségek és az azokra felszámított piaci mértékű haszon összegeként határozták meg.

A felülvizsgálatot azonban ez utóbbi szerződések esetében is célszerű elvégezni, hiszen a transzferárak helyes megválasztásához számos egyéb tényt és körülményt is figyelembe kell venni. Például, ha a piaci szereplők nem tudják az áremelkedést minden esetben áthárítani a vevőikre, akkor mindez már önmagában is hatással lehet a szokásos piaci mértékű haszonkulcs értékére.

[cikkbannner]

Kapcsolt vállalkozások közötti „szokatlan” piaci kamat

Az infláció mellett a kamatláb a másik olyan tényező, amely közvetlenül és közvetve is hatást gyakorol a piaci árakra. A forintnál a jegybanki alapkamat szintje rekord alacsony volt az elmúlt 6 évben, így a finanszírozási szerződések sok esetben fix kamatláb mellett erre a szintre rendezkedtek be. Az alapkamatok, illetve a bankközi kamatlábak globálisan is, eltérő mértékben ugyan, de többnyire emelkedni kezdtek az elmúlt hónapokban, a forint esetében viszont ez az emelkedés kiugró volt.

Míg egy változó kamatozású – vagyis egy referencia kamatlábon és egy kockázati feláron alapuló – kölcsönszerződés követni fogja a piaci változásokat, addig a fix kamatláb mellett megkötött szerződések nagyon gyorsan kieshetnek a szokásos piaci kamatlábtartományból.

Az alapkamatok emelkedése miatt könnyen előfordulhat, hogy a kapcsolt ügyletben alkalmazott kamatláb értéke a továbbiakban már az alapkamat szintjét sem éri majd el. Így ezeket a fix kamatlábas szerződéseket a vállalatoknak felül kell vizsgálniuk annak érdekében, hogy az megfeleljen a transzferár szabályoknak.

Fontos, hogy a vállalatok minden ár- vagy kamatlábkorrekciót – és esetleg mindezek hiányát is - körültekintően dokumentálják a transzferár nyilvántartásban, hiszen a kapcsolt ügyletekről az adóvizsgálat során a transzferár dokumentáció szolgál elsődleges információforrásként.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 11. 30., 16:10
Küldetésünk alapja, hogy a létrehozott üzleti kultúra utánunk is fennmarad. Ezt bontjuk le 5 éves periódusokra, melyeket éves terveken keresztül valósítunk meg – mondta az Üzletemnek Avidor András nemzetközi franchise és networking szakértő, a BNI Magyarország vezetője.
2022. 11. 24., 16:35
További intézkedésekre is szükség lesz a turisztikai és vendéglátó szektor kilátástalannak tűnő helyzetének enyhítésére – mondja Duska Sándor, a VOSZ Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekciójának vezetője.
2022-12-02 19:18:00
Újabb termékkör, a 8 tojásos levesbetét száraztészták gyártói és forgalmazói számára nyílt meg a lehetőség, hogy elnyerjék a KMÉ védjegy arany fokozatát. A Nébih által koordinált Termékmustra alapján 13 termék esetében igényelhetik a legjobbaknak járó elismerést.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS