Indul az agresszív adótervezési struktúrák bejelentésének kötelezettsége

2020. 10. 22., 16:30

2021. január 1-től a gyakorlatban is indul az agresszív adótervezési struktúrák bejelentésének kötelezettsége. Ennek keretében nemcsak a kidolgozásban közreműködő adótanácsadóknak, ügyvédeknek, könyvelőknek lehet teendője, hanem többek között a külföldi vállalatok magyarországi leányvállalatainak, magyar cégcsoportoknak is fel kell készülnie a jelentésre, ha nem akarnak súlyos szankciókkal, vagy fokozott adóellenőrzésekkel szembesülni – hívja fel a figyelmet az RSM Hungary.

Mi a DAC6?

A DAC6 rövidítés az adózás területén történő európai szintű közigazgatási együttműködésről szóló 2011/16/EU irányelv egyik módosítására utal. Az irányelv előírja, hogy bizonyos ismertetőjegyekkel rendelkező nemzetközi adótervezési struktúrákat – ún. „határon átnyúló konstrukciókat” – be kell jelenteni az adóhatóságok felé. A bejelentések célja végső soron az, hogy a tagállamok fel tudjanak lépni az agresszív adótervezéssel szemben, és meg tudják akadályozni, hogy a vállalkozások mesterséges eszközökkel átcsoportosítsák a jövedelmeiket olyan országokba, ahol jóval kisebb az adóteher – írja friss bejegyzésében dr. Varga Erzsébet, az RSM Hungary szenior adótanácsadója.

A szabályozás sajátossága, hogy a nemzeti adóhatóságok negyedévente automatikusan továbbítják a kapott adatokat a többi érintett tagállam adóhatósága felé. Így a NAV is adatot továbbít és adatokat kap az említett konstrukciókról. Az érintett adóhatóságok így ellenőrzést indíthatnak, és fokozottan vizsgálhatják az adóalap megállapításának helyességét.

Kiket érint a DAC6 bejelentési kötelezettség, és kinek kell jelentenie az adóstruktúrákat?

Az adóstruktúrák bejelentési kötelezettsége elsősorban a nemzetközi vállalatcsoportokat érinti, és a csoportszintű ügyleteik széles körére vonatkozhat.

A bejelentést elsődlegesen azoknak a tanácsadóknak - adótanácsadó, ügyvéd, könyvelő, bank stb. - kell teljesíteniük, akik az adóstruktúra kidolgozásában vagy megvalósításában közvetlenül vagy közvetve részt vesznek. Ha több tanácsadó működik közre az adóstruktúra kialakításában, akkor valamennyi tanácsadót terheli a bejelentési kötelezettség azon elem vonatkozásában, amit más tanácsadó még nem jelentett. A tanácsadók saját tagállamuk adóhatósága felé jelentenek, így egy magyar adótanácsadónak a NAV felé kell bejelentést tennie.

Ha nincs az adóstruktúra kialakításában közreműködő tanácsadó, vagy akit jelentési kötelezettség terhel, illetve, ha a konstrukciót házon belül dolgozza ki a nemzetközi - külföldi vagy magyar tulajdonú - vállalatcsoport, akkor magának a társaságnak kell bejelentést tennie. Ez adott esetben azt jelenti például, hogy egy nemzetközi vállalatcsoport magyarországi leányvállalatának kell a bejelentést megtennie.

Milyen határidők vannak a DAC6 kapcsán?

A bejelentési kötelezettség a 2018. június 25-ét követően megvalósított adókonstrukciókra vonatkozik.

Ha az adókonstrukciót 2018. június 25. és 2020. június 30. között hajtották végre, akkor a bejelentést 2021. február 28-ig kell megtenni.

Átmeneti szabályok vonatkoznak a 2020. július 1. és 2020. december 31. között megvalósított konstrukciókra, ezeket 2021. január 1-ét követő 30 napon belül kell bejelenteni.

Minden más esetben, vagyis 2021. január 1-től, a végrehajtásról számított 30 napon belül kell a bejelentést megtenni. Speciális szabályok vonatkoznak arra, hogy mit kell a végrehajtás kezdő időpontjának tekinteni.

A bejelentést a magyar adóhatóság felé a NAV által rendszeresített KONSTR nyomtatványon kell megtenni.

Milyen szankciók, jogkövetkezmények lehetnek, ha az adóstruktúrára vonatkozó jelentés elmarad?

Ha a tanácsadó vagy az érintett vállalkozás az adatszolgáltatási kötelezettséget elmulasztja, vagy hibásan, hiányosan, valótlan adattartalommal teljesíti, a NAV 500 ezer forintig terjedő mulasztási bírságot szabhat ki.

Ehhez képest 5 millió forintig terjedő mulasztási bírsággal sújthatja a NAV azt, ha a tanácsadó vagy a vállalkozás adóhatósági felhívásra határidőn belül nem, vagy nem jogszerűen teljesíti kötelezettségét.

A bejelentési kötelezettség kapcsán fontos szempont, hogy az adott határon átnyúló konstrukcióban résztvevő valamennyi fél – tanácsadók, érintett csoportvállalatok – szorosan együttműködjön. Ugyanis, ha különböző országokban, vagy ugyanazon adóhatóság felé eltérő adattartalommal történik bejelentés, ez fokozott adóellenőrzésekhez vezethet. Ha a résztvevők közül valaki megtette a bejelentést, ez más résztvevők tekintetében mentesülési ok lehet.

Ezért érdemes körültekintően eljárni és mielőbb kialakítani azokat a belső folyamatokat, amelyekkel a határon átnyúló konstrukciók házon belül dokumentálhatók, és a kapcsolódó felelősségi körök, bejelentési kötelezettség vizsgálata, és a bejelentés megtörténte nyomon követhető.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 26., 09:26
Siker volt megnyerni az első nagy ügyfeleket, a nagyobb, hosszú távú tendereket, a hazai és külföldi díjakat. A legnagyobb siker mégis az, hogy a mindennapokban azzal foglalkozhatok, ami érdekel és amit szeretek – mondta az Üzletemnek Mezei Georgina, a Morselli Employer Branding Ügynökség társalapító ügyvezetője.
2023-09-26 11:26:37
Egy Csongrád-Csanád vármegyei vágóhídon és a hozzá tartozó húsüzletben tartott ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A vágóhídon olyan súlyos higiéniai problémákat tártak fel az ellenőrök, hogy annak tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS