Fogyasztóvédelem a gyakorlatban 2024-ben

2024. 01. 09., 17:40

A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.

Fogyasztókat védő szabályokat több jogszabályban is találunk. A fogyasztóvédelmi békéltető testület eljárása a fogyasztók és vállalkozások közötti viták peren kívüli rendezésének egyik fóruma. A fogyasztóvédelmi békéltető testületek működésében és eljárásában jelentős változások következtek be 2024. január 1-jétől. Hogyan néz ki a fogyasztóvédelem a gyakorlatban 2024-től?

Kit véd a fogyasztóvédelem 2024-ben?

2023-ban a fogyasztóvédelmi törvény a fogyasztó fogalmát még tágabban határozta meg, mint más jogszabályok. Így a törvény által nyújtott védelem olyan személyekre is kiterjedt, akik egyébként a Polgári Törvénykönyv alapján nem minősültek fogyasztónak.

2024. január 1-jét megelőzően a fogyasztóvédelmi törvény alkalmazásában fogyasztónak minősült az önálló foglalkozásán és gazdasági tevékenységi körén kívül eső célok érdekében eljáró mikro-, kis- és középvállalkozás is. E vállalkozás akkor számított fogyasztónak, ha árut vett, rendelt, kapott, használt, vett igénybe vagy az áruval kapcsolatos kereskedelmi kommunikáció, ajánlat címzettje volt. 2024-től azonban a fogyasztó fogalma már semmilyen esetben nem terjed ki a mikro-, kis- és középvállalkozásokra.

Annak ellenére, hogy szűkült a fogyasztónak minősülő személyek köre, a fogyasztóvédelmi törvény szerint még most így is tágabb maradt a fogyasztó fogalma, mint a Polgári Törvénykönyv alapján. Továbbra is fogyasztónak minősül az önálló foglalkozásán és gazdasági tevékenységi körén kívül eső célok érdekében eljáró civil szervezet, egyházi jogi személy, társasház, lakásszövetkezet, amely árut vesz, rendel, kap, használ, vesz igénybe vagy az áruval kapcsolatos kereskedelmi kommunikáció, ajánlat címzettje. E személyek a Polgári Törvénykönyv értelmében továbbra sem számítanának fogyasztónak, mivel a Ptk. alapján fogyasztó csak természetes személy (ember) lehet. A fogyasztóvédelmi törvény körében azonban ezek a szervezetek továbbra is élvezik a fogyasztóknak járó védelmet.

Fogyasztóvédelem online

A fogyasztóvédelem őrei a fogyasztóvédelmi békéltető testületek, akik az előttük folyó eljárásban 60 napos határidőn belül meghallgatási időpontot tűznek ki az érintett felek részére. Korábban a meghallgatás főszabály szerint személyesen zajlott. 2024. január 1-től azonban a meghallgatás főszabály szerint online történik. Az online meghallgatás az eljárás gyorsaságát és költséghatékonyságát hivatott szolgálni.

A fogyasztónak továbbra is lehetősége lesz arra, hogy az online meghallgatás helyett személyes meghallgatást kérjen. Erre okot adhat. ha például a fogyasztó nem rendelkezik megfelelő eszközzel, így az online meghallgatáson nem tudna részt venni.

A vállalkozás képviselője az online meghallgatáson köteles részt venni. Ha a fogyasztó személyes meghallgatást kér, akkor a vállalkozás képviselője köteles legalább online módon részt venni a meghallgatáson.

Döntés a fogyasztóvédelmi eljárásban

A fogyasztóvédelmi békéltető testületi eljárásnak elsődleges célja, hogy a jogvitában érintett fogyasztó és vállalkozás között egyezséget hozzon létre. Ha azonban az egyezséget nem sikerül létrehozni, akkor a békéltető testület az ügy érdemében többféle döntést hozhat. Amennyiben a fogyasztó kérelme megalapozott, akkor kötelezést tartalmazó határozatot hozhat vagy ajánlást tehet. Amennyiben a kérelem nem megalapozott, akkor a fogyasztó kérelmét elutasítja.

A vállalkozásra nézve kötelező erejű döntést a békéltető testület korábban abban az esetben hozhatott, ha a vállalkozás önkéntesen alávette magát a testület döntésének.

A fogyasztóvédelmi békéltető testület 2024. január 1-től alávetési nyilatkozat hiányában is hozhat a vállalkozásra nézve kötelezést tartalmazó döntést. Ennek feltétele, hogy a fogyasztó igénye – sem a kérelemben, sem a határozat meghozatalakor – nem haladja meg a 200 000 forintot.

Az eljárási költségre vonatkozó új szabály

A korábbi szabályozás szerint a fogyasztóvédelmi békéltető testületi eljárás költségét mindig annak a félnek kellett viselni, akinek a hátrányára a testület az ügyet eldöntötte. Így a fogyasztó kérelmének elutasítása esetén a fogyasztó viselte a vállalkozás eljárással felmerült költségeit is.

Az új szabályozás szerint a fogyasztó kérelmének elutasítása esetén a felek a saját költségüket viselik. Tehát a fogyasztó ebben az esetben sem kötelezhető az eljárás költségének megtérítésére.

A fogyasztóvédelem területi átszervezése

A fogyasztóvédelmi békéltető testületek mindeddig vármegyénként szerveződtek. 2024-től az új szervezeti rendszerben 8 területileg illetékes békéltető testület létezik. Így egyes békéltető testületekhez több vármegye is tartozik.

Ugyanakkor a fogyasztók hozzáférési lehetőségei nem csökkentek, hanem növekedtek. Mostantól a fogyasztók meghallgatására nem csak az illetékes békéltető testületek székhelyén és a vármegyeszékhelyeken, hanem a megyei jogú városokban is lehetőséget kell biztosítani.

 

dr. Szabó Gergely
ügyvéd, irodavezető partner
Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 24., 09:37
Az árukézbesítő óriás radikális lépése fenntarthatósági szempontból kétszeres előnnyel jár, hiszen egyrészt a nem lebomló, műanyag légpárnák felhasználását 95 százalékkal csökkentette, másrészt olyan papír töltőanyaggal helyettesítette őket, ami egyszerre újrahasznosított és újrafelhasználható.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS