Elektronikus számlázás: új szabályok és követelmények 2024-től

Elektronikus számlázás: új szabályok és követelmények 2024-től
2023. 02. 27., 17:13

A legfontosabb tudnivalókat az RSM Hungary szakértője foglalta össze.

A digitális kor és az e-kereskedelem robbanásszerű növekedése az adózás és számlázás terén is változásokat hoz. Az Európai Bizottság 2022 decemberében javaslatot tett a Héa-irányelv módosítására az „Áfa a digitális korban” kezdeményezés keretében. A változtatások között a számlázásra vonatkozó szabályok jelentős módosítása is szerepel, amelyeknek egy része 2024-től léphet érvénybe. Későbbiekben pedig, az e-számlázás minden vállalkozás számára kötelezővé válik az EU-n belüli tranzakciókra – írja friss bejegyzése bevezetőjében Budai Mátyás, az RSM Hungary Adóüzletágának junior menedzsere.

„Áfa a digitális korban” javaslat

Az Európai Bizottság az adócsalások elleni küzdelem és a vállalkozások támogatása érdekében szeretné felhasználni a technológiát, és módosítani a jelenlegi áfa-szabályozást a digitális kor kihívásainak megfelelően.

A kezdeményezés három témakörre összpontosít:

  • Egyszeri áfaregisztráció
  • Digitális számlaadat jelentési követelmények (Digital Reporting Requirements – DRR) és e-számlázás
  • Az áfakérdések kezelése a platformalapú gazdaságban

Az új szabályok között az elektronikus számlázás formális definíciójának módosítása, a kötelező e-számlázás és a vevői beleegyezési kötelezettség eltörlése szerepelnek.

Vége a PDF alapú számlázásnak?

Az új definíció pontosítja az e-számlázás definícióját és kizárólag a strukturált adatokat fogja elfogadni. Így a jövőben – amennyiben elfogadják az irányelv módosítási javaslatát – az elektronikus számla az irányelvben előírt adatokat tartalmazó olyan számla, amelyet strukturált elektronikus formában állítottak ki, továbbítottak és fogadtak be, amely lehetővé teszi annak automatikus és elektronikus feldolgozását.

Egy a sima PDF formátumú – strukturált adatokat nem tartalmazó csatolmány nélküli – számla már nem lesz elfogadható e-számlaként. Az e-számláknak strukturált adatokat kell tartalmaznia, erre a legalkalmasabb megoldás a számlaadatok XML-formátumban való előállítása lehet.

Fogalmi változás

A strukturált adat alapú elektronikus számla elvárása mellett az eddig érvényben lévő „vevői beleegyezés” követelményét eltörlik majd, így a számlák kibocsátói szabadon használhatják az e-számlázást az adott országban, még akkor is, ha nincs kötelező e-számlázási szabályozás az adott tagállamban. Így tehát számlabefogadóként is fel kell készülni az elektronikus számlák befogadására és feldolgozására.

A javaslat azonban lehetőséget ad a tagállamoknak – a jelenlegi szabályozástól eltérően –, hogy kötelezővé tegyék az e-számlázást, anélkül, hogy ehhez előzetesen a Bizottságtól formálisan kérnének engedélyt. Ezzel egyszerűbbé válik az e-számlázás bevezetése az adott tagállamban.

Jön a kötelező elektronikus számlázás

Az EU szabályozása szerint az elektronikus számlázás lesz az általános számlakiállítási szabály, amely lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy kötelezővé tegyék az e-számlázást.

Az elektronikus számlák és a papíralapú számlák eddig egyenrangúként voltak kezelve, ez a jövőben jelentősen megváltozik.

Az új szabályozás hatályba lépésével a papír alapú számlát csak abban az esetben lehet tovább használni, ha azt a tagállamok kifejezetten megengedik. Kivételt képzenek a határon átnyúló közösségi tranzakciók, amelyek esetén mindenképp kötelező lesz az elektronikus számla kiállítása, tehát ezen ügyleteknél a tagállami szabályozásban sem lesz lehetőség a papír alapú számlázásra. Lényegében a papír alapú számlázás belföldi viszonylatban lehet engedélyezett, amennyiben az adott tagállam ennek megfelelően dönt.

Az EU célja, hogy az új szabályozás hatására az elektronikus számlázás teljes körűen megvalósulhasson, és az adóalanyoknak ne kelljen a számlabefogadó beleegyezését kérniük. A javaslat szerint a kötelező elektronikus számlázás 2028-tól lép életbe, így a társaságoknak van idejük a felkészülésre. Azonban a fent említett elektronikus számla új fogalma és az ahhoz kapcsolódó elvárások már 2024-től életbe léphetnek.

Az elektronikus számlázás jelentősége a tagállamok számára

A strukturált alapú e-számlázás és a számlaadat-szolgáltatások az adóhatóságok számára nagy jelentőséggel bírnak, mivel azok lehetővé teszik a hatékonyabb adóellenőrzéseket és az áfa csalások időben történő felderítését. Az áfatartozások jelentős mértékű csökkentésével pedig az adóhatóságok és a gazdaság egyaránt jelentős előnyökhöz juthatnak. Az Európai Bizottság „2022-es áfarés az EU-ban” jelentése szerint Magyarországon az áfarés mértéke 5,1% volt 2020-ban, mely 4,7 százalékponttal csökkent a 2019-es évhez képest. A jelentés kiemeli hazánkban 2018-ban online számlaadat szolgáltatást, mely nagymértékben hozzájárult az áfarés csökkentéséhez, ezáltal 9. helyezést elérve az Unióban.

Az e-számlázási és azonnali számlaadat-szolgáltatási követelmények azonban nem csak az adóbehajtás szempontjából előnyösek, hanem a vállalkozások számára is számos haszonnal járnak az automatizált megoldások bevezetése, az adminisztratív terhek csökkentése terén.

Mit tehetnek a vállalatok?

Az elektronikus számlázás változásai nagy hatással lehetnek az üzleti életre az EU-ban. Az új szabályok a vállalkozások számára előnyöket, valamint kihívásokat is jelenthetnek. Ahhoz, hogy felkészüljünk ezekre a változásokra, fontos, hogy megfelelően tájékozódjunk és kialakítsuk azokat a folyamatokat, amelyek lehetővé teszik a zökkenőmentes átállást az új szabályokra

Javasoljuk, hogy időben kezdjük el a felkészülést és érdemes lehet a meglévő számlázási folyamatokat áttekinteni, hogy azok megfeleljenek az új előírásoknak – írja az RSM Hungary szakértője. Emellett javasolt a számlázó rendszerünket is felülvizsgálni, hogy biztosítsuk az elektronikus számlázás megfelelőségét, valamint a vállalkozásunkat érintő összes változást megérteni és szükség esetén tanácsot kérni szakemberektől.

Az elektronikus számlázás lehetőséget kínál az üzleti folyamatok hatékonyabbá és gazdaságosabbá tételére, azonban az új szabályokra való felkészülés elengedhetetlen ahhoz, hogy maximálisan kihasználjuk az e-számlázás előnyeit, akár az online számla adatszolgáltatáson keresztüli e-számlázási megoldást választva.

RSM Hungary

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-24 12:10:00
A világ legnagyobb elektromos autógyártójának számító, kínai BYD szegedi óriásberuházásával immár véglegessé vált, hogy hazánk hosszú idő óta először nem kullogni fog az események után, hanem diktálni fogja egy nagy globális technológiai forradalom tempóját – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a vállalat február 23-i autóátadó ünnepségén.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS