Egyszerűsítések a csoportos társasági adónál

2019. 08. 02., 13:31

Megjelent az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvény, amely – főleg adózói visszajelzések hatására – a csoportos társasági adóalanyokra vonatkozó szabályokon is változtat – hívja fel a figyelmet az RSM Hungary.

A módosítások kapcsán érezhető a jogalkotó adminisztrációs terhek csökkentésére, valamint a könnyebb jogalkalmazás előmozdítására irányuló szándéka, elősegítendő, hogy a csoportos tao lehetőségével a cégcsoportok minél szélesebb köre élni tudjon – kezdi friss bejegyzését dr. Clamba Viktória, az RSM Hungary szenior adótanácsadója.

Nézzük, milyen változásokat tartogat a jövő a csoportos társasági adóalanyok számára!

1. Csoportos társasági adóalanyiság választása

A módosítás alapján a tevékenységét év közben megkezdő adóalany is választhatja a csoportos társasági adóalanyiságot. Ennek feltétele, hogy az adózó  az adóhatósághoz történő bejelentkezéskor ezen szándékáról nyilatkozzon, és teljesítse a csatlakozáshoz szükséges feltételeket. Ebben az esetben az újonnan létrejövő adóalany csoporttagsága azon a napon kezdődik, amelyen önálló adózóként a társasági adókötelezettsége elkezdődne, tehát a csoporttagság már a megalakulás első pillanatától fennállhat (az egyéb feltételek teljesülése esetén).

Külön rendelkezés rögzíti, hogy a Ptk. szerinti közeli hozzátartozók közvetlen és közvetett szavazati jogát minden esetben egybe kell számítani a tagság szempontjából.

További egyszerűsítést jelent, hogy ezentúl a csoporttagoknak nem kell azonos pénznemben vezetni a könyveiket, úgy is létrehozható lesz Tao-csoport, ha az egyik tag euróban, a másik pedig forintban vezeti a könyveit.

Kedvező változás, hogy amennyiben valamely tag esetében nem teljesülnek teljeskörűen a csoporttagság törvényi feltételi, úgy az adóhatóság nem magát a csoportos adóalanyt, hanem csupán az érintett tag csoporttagságát szünteti meg. 

2. Társasági adóalap megállapításával kapcsolatos változások

Az adminisztrációs terheket csökkenti, hogy eltörlésre kerül az egyedi tagi nyilatkozatok adóhatósághoz történő benyújtásának kötelezettsége. A csoportképviselő felé teljesítendő nyilatkozattételi kötelezettség azonban továbbra is megmarad. A csoporttagok ezen nyilatkozata már nem minősül bevallással egyenértékű nyilatkozatnak.

A tao-csoport tagoknak az egyedi adóalapjuk meghatározása során eddig is alkalmazniuk kellett a jövedelem- (nyereség-) minimum szabályait, ezt megerősítendő erre külön rendelkezést is hozott a jogalkotó. A minimumadóra vonatkozó választást a csoportképviselőnek kell majd megtennie.

A jogszabály egyértelművé tette, hogy csoporttagként a csoportképviselő útján kell az olyan adót, illetve késedelmi pótlékot rendezni, amely olyan csoporttagnál merül fel, aki önálló adóalanyisága alatt fejlesztési tartalékkal, illetve jogdíjra jogosító immateriális jószág beszerzésére lekötött tartalékkal kapcsolatos adóalap-csökkentő tételt alkalmazott, azonban nem teljesítette az ezekhez kapcsolódó feltételeket a figyelési időszak alatt.

Amennyiben a csoport tagja önálló adóalanyként adókedvezményre volt jogosult, azt a csoporttaggá válást követően, illetve a csoporttagság megszűnése után is érvényesítheti, ha a kedvezmény feltételeinek ezentúl is megfelel. Ugyanakkor maga a csoport akkor jogosult adókedvezményre, ha annak feltételeit egy tag vállalja és teljesíti. Amennyiben az adókedvezmény feltételeinek teljesítését vállaló tag kiválik a csoportból, úgy a csoportos adóalanyként fel nem használt keretösszeg erejéig a korábbi tao-csoport tag továbbra is jogosult lesz az adókedvezmény érvényesítésére. 

3. Módosul a tao csoporttagok kamatlevonási korlátja is

Az eddigi szabályok értelmében a 939 810 000 forintos kamatlevonási korlátot a nettó finanszírozási költségek arányában kellett figyelembe venni. Mostantól ezt a csoporttagok az egyedi korrigált adó-EBITDA arányában alkalmazzák, amely a csoporton belüli finanszírozási tendenciákra jelentős hatást gyakorolhat. Ezen túl egyértelművé tette a jogalkotó, hogy a 939 810 000 forintos kamatlevonási korlát az összes, nettó finanszírozási költséggel rendelkező csoporttagra együttesen vonatkozik.  

A módosítás hatályba lépésével lehetőség nyílik a csoporttagság szerzésekor, illetve megszűnésekor a csoportos társasági adóalany, illetve a volt csoporttag számára az adóhatósági határozattal előírt adóelőleg 50 (jövő évtől 80) százalékának kedvezményezett célra történő felajánlására. A felajánlott összeg átutalásának egyik feltétele, hogy a csoportos adóalany társasági adónemen fennálló adótartozása az átutaláskor ne haladja meg a százezer forintot. 

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-02-05 12:25:00
Miközben hazánkban folyamatos esélylatolgatás zajlik Paks 2 sikeres kivitelezésével kapcsolatban, sokan már azt vetik fel, hogy figyelembe véve hazánk energiaéhségét, valamint azt a tényt, hogy előbb-utóbb Paks 1-et mégiscsak le kell állítani, már rég Paks 3-on kellene gondolkodni – írja Gyurcsik Attila, az Accorde Alapkezelő vezérigazgatója.
2023-02-04 14:40:00
A magyar vállalkozásoknak sok problémával kell manapság megküzdeniük, a legrosszabb azonban a bizonytalanság – mondta Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára az ATV Start című műsorában.
2023-02-04 14:23:33
Kis csapatunk valamennyi tagja száraz januárt tartott. Nagy kérdés volt, milyen borral indítsuk újra ízlelőbimbóink operációs rendszerét február elején.
2023-02-03 18:13:39
Minden évben az egységes kérelmek mintegy 70 százalékát, megközelítőleg 108 ezer kérelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara falugazdászainak közreműködésével nyújtják be a gazdálkodók. Idén a jogszabályi változások és az elektronikus közigazgatási rendszer fejlesztése miatt meg kell újítani az ehhez szükséges meghatalmazásokat.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

Kis csapatunk valamennyi tagja száraz januárt tartott. Nagy kérdés volt, milyen borral indítsuk újra ízlelőbimbóink operációs rendszerét február elején.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Miközben hazánkban folyamatos esélylatolgatás zajlik Paks 2 sikeres kivitelezésével kapcsolatban, sokan már azt vetik fel, hogy figyelembe véve hazánk energiaéhségét, valamint azt a tényt, hogy előbb-utóbb Paks 1-et mégiscsak le kell állítani, már rég Paks 3-on kellene gondolkodni – írja Gyurcsik Attila, az Accorde Alapkezelő vezérigazgatója.