Csoportos társasági adó választás: itt a határidő!

2020. 10. 31., 13:45

A csoportos társasági adóalanyiságot minden évben 2020. november 1-20. között választhatják a társaságok. A csoportos tao alanyiságot a leendő csoporttagoknak közösen, írásban kell kérniük a NAV-nál. A 2020. november 20-ig benyújtott kérelmeket a NAV engedélyezi, a társasági adócsoport pedig 2021. január 1-től hatályos – hívja fel a figyelmet az RSM Hungary.

A társasági adócsoport alakításra, illetve csoportos társasági adóalanyhoz való csatlakozásra kizárólag az adóév utolsó előtti hónapjának 1. és 20. napja között van lehetősége az adózóknak. Ez naptári éves adóalanyok esetén a november 1–20. közötti időszak – írja friss bejegyzésében dr. Clamba Viktória, az RSM Hungary adóüzletágának menedzsere.

Amennyiben meglévő tao-csoporthoz új tagként csatlakozna egy már működő adózó, vagy új tao-csoport létrehozásán gondolkodik egy vállalatcsoport, az alábbi szempontokat kell mérlegelni az elkövetkező hetekben:

1. Lehet-e elhatárolt veszteséggel számolni?

A társasági adócsoport adóalapja a csoporttagok által egyedileg megállapított, nem negatív adóalapok összege, amelyet a csoportos adóalanyiság elhatárolt veszteségére vonatkozó speciális szabályok szerint csökkenteni lehet.

A csoportos adóalanyiság alatt keletkezett elhatárolt veszteség a keletkezése adóévében és az azt követő öt adóévben számolható el a csoport adóalapjának csökkentéseként, a csoportképviselő döntése szerinti megosztásban.

2. Vannak-e kapcsolt ügyletek a tao-csoporton belül?

A tao-csoport tagjai között megvalósuló ügyletek vonatkozásában a csoporttagok mentesülhetnek a transzferár szabályok alkalmazása alól. A csoporttagok – bizonyos kivételekkel – a társasági adó vonatkozásában nem kötelesek a szokásos piaci árat megállapítani és ettől való eltérés esetén az adóalapot módosítani, valamint ezen ügyleteket dokumentálni. A Tao tv. szerinti transzferár dokumentációs kötelezettséget csak a tao-csoport szintjén (vagyis a csoporton kívüli kapcsolt vállalkozások viszonylatában) kell teljesíteni.

3. Adókedvezmények felhasználása tao csoport esetén

A tao-csoport az adókedvezmények érvényesítése szempontjából egyetlen adózónak minősül. A tao-csoport akkor vehet igénybe adókedvezményt, ha az adókedvezményre vonatkozó feltételeknek való megfelelést valamely csoporttag vállalja és teljesíti a kapcsolódó feltételeket. A tao-csoport a jogosult csoporttagra vonatkozóan egyedileg alkalmazza az érvényesítési korlátokat. A csoporttag csoporttagsága előtti adókedvezményét a tao-csoport tagjaként továbbra is érvényesítheti, amennyiben a kedvezmény feltételeinek csoporttagként is megfelel.

4. Mekkora kamatösszegekkel kell számolni?

A kamatlevonás-korlátozási szabály értelmében a 939.810.000 forintos értékhatár együttesen vonatkozik a csoportos társasági adóalany azon tagjaira, amelyek nettó finanszírozási költséggel rendelkeznek. A növelő tétel meghatározása során a csoportszintű finanszírozási költséggel kell számolni; az esetleges növelő tétel megosztásra kerül az érintett csoporttagok között. Ennek megfelelően előzetesen érdemes megvizsgálni, hogy a leendő csoporttagok milyen mértékben érintettek a korlátozásban.

Mik a tao csoport tagság előfeltételei, mely társaságok lehetnek tagok:

  • a csoporttagok belföldi illetőségű adózók,
  • a csoporttagoknak azonos a mérlegfordulónapja,
  • a csoporttagok éves beszámolójukat azonos számviteli sztenderdek (Sztv. III. fejezete/IFRS) alapján állítják össze,
  • a csoporttagok között legalább 75 százalékos arányú szavazati jogon alapuló kapcsolt vállalkozási viszony áll fenn,
  • egy társaság egyszerre csak egy társasági adócsoportnak lehet tagja.

Milyen adminisztrációs kötelezettségeknek kell eleget tenni csoportos társasági adózás esetén?

  • Közös kérelemnyomtatvány benyújtása új tao-csoport létrehozása vagy már meglévő tao-csoporthoz való csatlakozás esetén.
  • Változásbejelentő nyomtatvány benyújtása már meglévő tao-csoporthoz való csatlakozás esetén.
Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerőpiacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Magyarország Zrt. elnök-vezérigazgatója válaszol.
2022. 06. 13., 06:35
epizód: 2022 / 6   |   hossz: 19:01
A kamerás megfigyelés csak „célhoz kötött” lehet, de a célok meghatározásakor is körültekintően kell eljárni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely ügyvéd. A Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda irodavezető partnerét a munkavállalók megfigyelésére, a kamerák elhelyezésére vonatkozó szabályokról, az élőképekre vonatkozó speciális előírásokról és a technika fejlődés nyújtotta lehetőségek jogi korlátairól kérdeztük.
2022. 05. 30., 12:00
epizód: 2022 / 5   |   hossz: 21:41
Mi vár a vendéglátóiparra a Covid-járvány végén és az ukrajnai háború közben? Miként lesznek a konkurensekből partnerek? Miért a 3. év a legkritikusabb az ágazatban? Hogyan lehet visszacsábítani a pályaelhagyókat? Hány főnök tud kiszabadulni a napi rutinból a hetenkénti feladatmegbeszélésre a csapattal? Bánhalmi Kata, a több ezer tagot számláló Piqniq Budapest szakmai szervezet társalapítója válaszol a kérdésekre.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS