Csoportos társasági adó választás: itt a határidő!

2020. 10. 31., 13:45

A csoportos társasági adóalanyiságot minden évben 2020. november 1-20. között választhatják a társaságok. A csoportos tao alanyiságot a leendő csoporttagoknak közösen, írásban kell kérniük a NAV-nál. A 2020. november 20-ig benyújtott kérelmeket a NAV engedélyezi, a társasági adócsoport pedig 2021. január 1-től hatályos – hívja fel a figyelmet az RSM Hungary.

A társasági adócsoport alakításra, illetve csoportos társasági adóalanyhoz való csatlakozásra kizárólag az adóév utolsó előtti hónapjának 1. és 20. napja között van lehetősége az adózóknak. Ez naptári éves adóalanyok esetén a november 1–20. közötti időszak – írja friss bejegyzésében dr. Clamba Viktória, az RSM Hungary adóüzletágának menedzsere.

Amennyiben meglévő tao-csoporthoz új tagként csatlakozna egy már működő adózó, vagy új tao-csoport létrehozásán gondolkodik egy vállalatcsoport, az alábbi szempontokat kell mérlegelni az elkövetkező hetekben:

1. Lehet-e elhatárolt veszteséggel számolni?

A társasági adócsoport adóalapja a csoporttagok által egyedileg megállapított, nem negatív adóalapok összege, amelyet a csoportos adóalanyiság elhatárolt veszteségére vonatkozó speciális szabályok szerint csökkenteni lehet.

A csoportos adóalanyiság alatt keletkezett elhatárolt veszteség a keletkezése adóévében és az azt követő öt adóévben számolható el a csoport adóalapjának csökkentéseként, a csoportképviselő döntése szerinti megosztásban.

2. Vannak-e kapcsolt ügyletek a tao-csoporton belül?

A tao-csoport tagjai között megvalósuló ügyletek vonatkozásában a csoporttagok mentesülhetnek a transzferár szabályok alkalmazása alól. A csoporttagok – bizonyos kivételekkel – a társasági adó vonatkozásában nem kötelesek a szokásos piaci árat megállapítani és ettől való eltérés esetén az adóalapot módosítani, valamint ezen ügyleteket dokumentálni. A Tao tv. szerinti transzferár dokumentációs kötelezettséget csak a tao-csoport szintjén (vagyis a csoporton kívüli kapcsolt vállalkozások viszonylatában) kell teljesíteni.

3. Adókedvezmények felhasználása tao csoport esetén

A tao-csoport az adókedvezmények érvényesítése szempontjából egyetlen adózónak minősül. A tao-csoport akkor vehet igénybe adókedvezményt, ha az adókedvezményre vonatkozó feltételeknek való megfelelést valamely csoporttag vállalja és teljesíti a kapcsolódó feltételeket. A tao-csoport a jogosult csoporttagra vonatkozóan egyedileg alkalmazza az érvényesítési korlátokat. A csoporttag csoporttagsága előtti adókedvezményét a tao-csoport tagjaként továbbra is érvényesítheti, amennyiben a kedvezmény feltételeinek csoporttagként is megfelel.

4. Mekkora kamatösszegekkel kell számolni?

A kamatlevonás-korlátozási szabály értelmében a 939.810.000 forintos értékhatár együttesen vonatkozik a csoportos társasági adóalany azon tagjaira, amelyek nettó finanszírozási költséggel rendelkeznek. A növelő tétel meghatározása során a csoportszintű finanszírozási költséggel kell számolni; az esetleges növelő tétel megosztásra kerül az érintett csoporttagok között. Ennek megfelelően előzetesen érdemes megvizsgálni, hogy a leendő csoporttagok milyen mértékben érintettek a korlátozásban.

Mik a tao csoport tagság előfeltételei, mely társaságok lehetnek tagok:

  • a csoporttagok belföldi illetőségű adózók,
  • a csoporttagoknak azonos a mérlegfordulónapja,
  • a csoporttagok éves beszámolójukat azonos számviteli sztenderdek (Sztv. III. fejezete/IFRS) alapján állítják össze,
  • a csoporttagok között legalább 75 százalékos arányú szavazati jogon alapuló kapcsolt vállalkozási viszony áll fenn,
  • egy társaság egyszerre csak egy társasági adócsoportnak lehet tagja.

Milyen adminisztrációs kötelezettségeknek kell eleget tenni csoportos társasági adózás esetén?

  • Közös kérelemnyomtatvány benyújtása új tao-csoport létrehozása vagy már meglévő tao-csoporthoz való csatlakozás esetén.
  • Változásbejelentő nyomtatvány benyújtása már meglévő tao-csoporthoz való csatlakozás esetén.
Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-02-04 14:40:00
A magyar vállalkozásoknak sok problémával kell manapság megküzdeniük, a legrosszabb azonban a bizonytalanság – mondta Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára az ATV Start című műsorában.
2023-02-04 14:23:33
Kis csapatunk valamennyi tagja száraz januárt tartott. Nagy kérdés volt, milyen borral indítsuk újra ízlelőbimbóink operációs rendszerét február elején.
2023-02-03 18:13:39
Minden évben az egységes kérelmek mintegy 70 százalékát, megközelítőleg 108 ezer kérelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara falugazdászainak közreműködésével nyújtják be a gazdálkodók. Idén a jogszabályi változások és az elektronikus közigazgatási rendszer fejlesztése miatt meg kell újítani az ehhez szükséges meghatalmazásokat.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Kis csapatunk valamennyi tagja száraz januárt tartott. Nagy kérdés volt, milyen borral indítsuk újra ízlelőbimbóink operációs rendszerét február elején.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal meghívására 2023. január 30-31. között hazánkba látogatott a finn nukleáris hatóság főigazgatója, Petteri Tiippana, valamint Janne Nevalainen projektigazgató.