Csoportos társasági adó választás: itt a határidő!

2020. 10. 31., 13:45

A csoportos társasági adóalanyiságot minden évben 2020. november 1-20. között választhatják a társaságok. A csoportos tao alanyiságot a leendő csoporttagoknak közösen, írásban kell kérniük a NAV-nál. A 2020. november 20-ig benyújtott kérelmeket a NAV engedélyezi, a társasági adócsoport pedig 2021. január 1-től hatályos – hívja fel a figyelmet az RSM Hungary.

A társasági adócsoport alakításra, illetve csoportos társasági adóalanyhoz való csatlakozásra kizárólag az adóév utolsó előtti hónapjának 1. és 20. napja között van lehetősége az adózóknak. Ez naptári éves adóalanyok esetén a november 1–20. közötti időszak – írja friss bejegyzésében dr. Clamba Viktória, az RSM Hungary adóüzletágának menedzsere.

Amennyiben meglévő tao-csoporthoz új tagként csatlakozna egy már működő adózó, vagy új tao-csoport létrehozásán gondolkodik egy vállalatcsoport, az alábbi szempontokat kell mérlegelni az elkövetkező hetekben:

1. Lehet-e elhatárolt veszteséggel számolni?

A társasági adócsoport adóalapja a csoporttagok által egyedileg megállapított, nem negatív adóalapok összege, amelyet a csoportos adóalanyiság elhatárolt veszteségére vonatkozó speciális szabályok szerint csökkenteni lehet.

A csoportos adóalanyiság alatt keletkezett elhatárolt veszteség a keletkezése adóévében és az azt követő öt adóévben számolható el a csoport adóalapjának csökkentéseként, a csoportképviselő döntése szerinti megosztásban.

2. Vannak-e kapcsolt ügyletek a tao-csoporton belül?

A tao-csoport tagjai között megvalósuló ügyletek vonatkozásában a csoporttagok mentesülhetnek a transzferár szabályok alkalmazása alól. A csoporttagok – bizonyos kivételekkel – a társasági adó vonatkozásában nem kötelesek a szokásos piaci árat megállapítani és ettől való eltérés esetén az adóalapot módosítani, valamint ezen ügyleteket dokumentálni. A Tao tv. szerinti transzferár dokumentációs kötelezettséget csak a tao-csoport szintjén (vagyis a csoporton kívüli kapcsolt vállalkozások viszonylatában) kell teljesíteni.

3. Adókedvezmények felhasználása tao csoport esetén

A tao-csoport az adókedvezmények érvényesítése szempontjából egyetlen adózónak minősül. A tao-csoport akkor vehet igénybe adókedvezményt, ha az adókedvezményre vonatkozó feltételeknek való megfelelést valamely csoporttag vállalja és teljesíti a kapcsolódó feltételeket. A tao-csoport a jogosult csoporttagra vonatkozóan egyedileg alkalmazza az érvényesítési korlátokat. A csoporttag csoporttagsága előtti adókedvezményét a tao-csoport tagjaként továbbra is érvényesítheti, amennyiben a kedvezmény feltételeinek csoporttagként is megfelel.

4. Mekkora kamatösszegekkel kell számolni?

A kamatlevonás-korlátozási szabály értelmében a 939.810.000 forintos értékhatár együttesen vonatkozik a csoportos társasági adóalany azon tagjaira, amelyek nettó finanszírozási költséggel rendelkeznek. A növelő tétel meghatározása során a csoportszintű finanszírozási költséggel kell számolni; az esetleges növelő tétel megosztásra kerül az érintett csoporttagok között. Ennek megfelelően előzetesen érdemes megvizsgálni, hogy a leendő csoporttagok milyen mértékben érintettek a korlátozásban.

Mik a tao csoport tagság előfeltételei, mely társaságok lehetnek tagok:

  • a csoporttagok belföldi illetőségű adózók,
  • a csoporttagoknak azonos a mérlegfordulónapja,
  • a csoporttagok éves beszámolójukat azonos számviteli sztenderdek (Sztv. III. fejezete/IFRS) alapján állítják össze,
  • a csoporttagok között legalább 75 százalékos arányú szavazati jogon alapuló kapcsolt vállalkozási viszony áll fenn,
  • egy társaság egyszerre csak egy társasági adócsoportnak lehet tagja.

Milyen adminisztrációs kötelezettségeknek kell eleget tenni csoportos társasági adózás esetén?

  • Közös kérelemnyomtatvány benyújtása új tao-csoport létrehozása vagy már meglévő tao-csoporthoz való csatlakozás esetén.
  • Változásbejelentő nyomtatvány benyújtása már meglévő tao-csoporthoz való csatlakozás esetén.
Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-04 22:40:00
A hivatal kilencedikként csatlakozik a blokklánc hálózathoz az EUIPO, Portugália, Észtország, Málta, Lengyelország, Olaszország, Lettország és Görögország után, így a publikus hazai adatok is ezen a rendszeren keresztül lesznek elérhetők az Európai Unió védjegy- és designoltalmi adatbázisában.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS