Cégkapuhasználat, elektronikus kapcsolattartás adóügyekben, 2021

2021. 02. 01., 15:15

A cégkapu használatára és az elektronikus kapcsolattartásra vonatkozóan számos változást figyelhettünk meg az elmúlt években. Az 2021-re érvényes szabályozást és aktualitásokat az RSM Hungary gyűjtötte össze.

Aktualitások a Cégkapu ügyintézésben

A felhasználói visszajelzések alapján az alábbi, a cégkapu-regisztrációs alkalmazást, valamint a cégkapus postafiókot érintő információk érvényesek 2021-ben – kezdi friss bejegyzését dr. Bulátkó Ottó, az RSM Hungary adóüzletágának menedzsere.

Változások a cégkapumegbízottak számában

A regisztrációs kérelem kitöltésekor a korábbi egy helyett öt személyt lehet cégkapumegbízottként megadni. A meglévő cégkapumegbízottak körének bővítése adatmódosítás benyújtásával kezdeményezhető. A korábbi személyek törlésének módja nem változott, ehhez szintén adatmódosítási kérelem beküldése szükséges.

Valamennyi cégkapumegbízott azonos jogosultsággal, ill. jogkörrel rendelkezik a cégkapus postafiókra vonatkozóan. Kezelheti a beérkezett dokumentumokat, elvégezheti az ügykezelők névlistájának karbantartását és egyéb adminisztrációs teendőket, címkéket, szabályokat hozhat létre. A cégkapumegbízott eléri a postafiókhoz tartozó Napló funkciót is, amelynek segítségével lekérdezheti a dokumentumokhoz kapcsolódó adatokat (pl. letöltés, törlés),valamint a címkézési és ügykezelői adminisztrációs műveleteket.

Bejelentési kötelezettség

A gazdálkodó szervezeteknek a cégkapu címüket, mint hivatalos elérhetőséget, be kell jelenteniük a Rendelkezési Nyilvántartásba. Ennek előfeltétele a cégkapu tárhely szolgáltatásra történő regisztráció. Amennyiben korábban, a regisztráció során nem történt meg a cégkapucím bejelentése a Rendelkezési Nyilvántartásba, adatmódosítás benyújtásával a bejelentés pótolható.

Kapcsolattartás

A Cégkapuhoz tartozó kapcsolattartási e-mail címet nem a cégkapumegbízotthoz tartozó blokkban, hanem külön kiemelt részben kell megadni.

A Cégkapu ügyintézés háttere

A gazdálkodó szervezetek és az adóhatóság közötti hivatalos kapcsolattartásnak 2019. január 1-jétől adóügyekben is a Cégkapun keresztül kell zajlania.  Ebből következik, hogy a magánszemély törvényes képviselő ügyfélkapuja/KÜNY tárhelye helyébe a gazdálkodó szervezet Cégkapuja lépett.

Ez akár könnyebbséget is jelenthet az érintetteknek, mert saját Cégkapu használata esetén nincs feltétlenül szükség az EGYKE adatlap (állandó meghatalmazás) benyújtására. A CÉGKAPU VÉLELEM alapján, az adózó nevében tett jognyilatkozatnak minősül az, ha bármely dokumentumot, nyilatkozatot a gazdálkodó szervezet Cégkapujáról küldenek be a NAV-hoz. 

Ez azt is jelenti, hogy ha valaki megnyitja a Cégkapun elhelyezett dokumentumot, azt a gazdálkodó szervezet szempontjából átvételre jogosult személynek kell tekinteni! A cégkapuhasználat beállítása a gazdálkodó kötelezettsége és felelőssége is egyben. A Cégkapu jogosultság leosztása, címkézése így kiemelt figyelmet kell, hogy kapjon az adózók részéről is.

Cégkapu használatának alapjairól és a külföldi ügyvezetők cégkapu regisztrációjáról az RSM Hungary korábbi blogjaiban olvashat.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 26., 09:26
Siker volt megnyerni az első nagy ügyfeleket, a nagyobb, hosszú távú tendereket, a hazai és külföldi díjakat. A legnagyobb siker mégis az, hogy a mindennapokban azzal foglalkozhatok, ami érdekel és amit szeretek – mondta az Üzletemnek Mezei Georgina, a Morselli Employer Branding Ügynökség társalapító ügyvezetője.
2023-09-28 19:20:00
A digitális évtized helyzetéről szóló első jelentés átfogó képet ad arról, hogy milyen eredmények születtek a digitális átállás megvalósítása terén, és mennyire sikerült elősegíteni, hogy az Unió digitális szempontból szuverénebbé, reziliensebbé és versenyképesebbé váljon.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS