Automatikus számlaadat-szolgáltatás: a leggyakoribb problémák

2021. 05. 05., 14:30

Január 1-je óta az adóhatóság az adóalanyok teljes körű számlázási folyamatairól tudomást szerez, így az azokkal kapcsolatos hibákról és hiányosságról is – hívja fel a figyelmet a K-X Consulting.

2021-től az adóalanyoknak immár minden, számlázó programmal előállított számla adattartalmát azonnal és automatikusan el kell küldeniük az NAV-nak. Ez az előírás vonatkozik többek között a fordított adós, közösségi termékek értékesítéséről vagy szolgáltatás nyújtásáról szóló, harmadik országos export és tárgyi adómentes (számlakibocsátási kötelezettség alá eső) bizonylatok (továbbá ezek sztornója és helyesbítése) is.

Mindennek eredményeképpen az adóhatóság az adóalany teljes körű számlázási folyamatáról tudomást szerez, így az azokkal kapcsolatos hibákról és hiányosságról is. A felszámított adót nem tartalmazó (pl. közösségi) számlák ezidáig talán kevésbé voltak fókuszban, az adatszolgáltatás szempontjából azonban azonos súllyal esnek latba egy esetleges adóhatósági ellenőrzésnél. Ha egy cégvezető nincs meggyőződve arról, hogy a vállalkozása által kibocsátott számlák jól paraméterezettek és megfelelnek a jogszabályokban előírt formai követelményeknek, akkor érdemes a folyamatokat szakértővel ellenőriztetnie – javasolja Nyári Zsolt, a K-X Consulting ügyvezetője.

A K-X Consulting tapasztalatai szerint a tipikus problémák a következők: 

  • teljesítési időpontok helytelen beállítása – ide értve a sztornó és a korrekciós számlákat is;
  • hibásan kiállított helyesbítő számlák; 
  • az időszaki elszámolású ügyleteket a számlázó rendszer nem tudja megfelelően kezelni;
  • a teljesítést követően több mint 8 napon túl történik a számlakibocsátás (késés);
  • devizás számláknál nem megfelelő árfolyammal szerepel az adóalap összege;
  • a számla nem a megfelelő időponttal kerül be az adóbevallásba és a közösségi összesítő jelentésbe (adategyeztetéskor eltéréseket okoz);
  • a számlák sorszámozása nem folyamatos;
  • formai problémák: adómentesség/hatályon kívüliség nem megfelelő jelölése.

Ezek a hibák a NAV számára elérhető adatokból – szinte kivétel nélkül – teljes mértékben láthatóak, hibaüzenetek sorát generálhatják. A hiba következménye pedig pusztán formai okoknál fogva is akár 500 ezer forintig terjedő mulasztási bírság.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-02-02 17:18:00
Az Országos Atomenergia Hivatal meghívására 2023. január 30-31. között hazánkba látogatott a finn nukleáris hatóság főigazgatója, Petteri Tiippana, valamint Janne Nevalainen projektigazgató.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal meghívására 2023. január 30-31. között hazánkba látogatott a finn nukleáris hatóság főigazgatója, Petteri Tiippana, valamint Janne Nevalainen projektigazgató.