Automatikus számlaadat-szolgáltatás: a leggyakoribb problémák

2021. 05. 05., 14:30

Január 1-je óta az adóhatóság az adóalanyok teljes körű számlázási folyamatairól tudomást szerez, így az azokkal kapcsolatos hibákról és hiányosságról is – hívja fel a figyelmet a K-X Consulting.

2021-től az adóalanyoknak immár minden, számlázó programmal előállított számla adattartalmát azonnal és automatikusan el kell küldeniük az NAV-nak. Ez az előírás vonatkozik többek között a fordított adós, közösségi termékek értékesítéséről vagy szolgáltatás nyújtásáról szóló, harmadik országos export és tárgyi adómentes (számlakibocsátási kötelezettség alá eső) bizonylatok (továbbá ezek sztornója és helyesbítése) is.

Mindennek eredményeképpen az adóhatóság az adóalany teljes körű számlázási folyamatáról tudomást szerez, így az azokkal kapcsolatos hibákról és hiányosságról is. A felszámított adót nem tartalmazó (pl. közösségi) számlák ezidáig talán kevésbé voltak fókuszban, az adatszolgáltatás szempontjából azonban azonos súllyal esnek latba egy esetleges adóhatósági ellenőrzésnél. Ha egy cégvezető nincs meggyőződve arról, hogy a vállalkozása által kibocsátott számlák jól paraméterezettek és megfelelnek a jogszabályokban előírt formai követelményeknek, akkor érdemes a folyamatokat szakértővel ellenőriztetnie – javasolja Nyári Zsolt, a K-X Consulting ügyvezetője.

A K-X Consulting tapasztalatai szerint a tipikus problémák a következők: 

  • teljesítési időpontok helytelen beállítása – ide értve a sztornó és a korrekciós számlákat is;
  • hibásan kiállított helyesbítő számlák; 
  • az időszaki elszámolású ügyleteket a számlázó rendszer nem tudja megfelelően kezelni;
  • a teljesítést követően több mint 8 napon túl történik a számlakibocsátás (késés);
  • devizás számláknál nem megfelelő árfolyammal szerepel az adóalap összege;
  • a számla nem a megfelelő időponttal kerül be az adóbevallásba és a közösségi összesítő jelentésbe (adategyeztetéskor eltéréseket okoz);
  • a számlák sorszámozása nem folyamatos;
  • formai problémák: adómentesség/hatályon kívüliség nem megfelelő jelölése.

Ezek a hibák a NAV számára elérhető adatokból – szinte kivétel nélkül – teljes mértékben láthatóak, hibaüzenetek sorát generálhatják. A hiba következménye pedig pusztán formai okoknál fogva is akár 500 ezer forintig terjedő mulasztási bírság.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-01 19:41:00
Megalakult a GINOP Plusz Monitoring Bizottság, ami a soron következő fontos lépés a 2021–2027 közötti uniós költségvetési időszak gazdaságfejlesztési operatív programjának végrehajtásában – tájékoztatott a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.
2023-06-01 18:41:00
Az Atkins és a COVVI, egy leedsi székhelyű kézprotézis-fejlesztő olyan robotikai megoldást fejleszt, ami közel ugyanolyan kézügyességgel bír, mint az ember. A cél az, hogy erősen sugárzó környezetekben vegyék hasznát, távvezérlésű manipuláló eszközként.
2023-06-01 17:41:50
A családi cégek több mint fele súlyosabban éli meg a jelenlegi gazdasági helyzetet, mint a koronavírusjárványt. A teljes nagyvállalati szektorban még borúsabb a hangulat, itt a cégek majdnem kétharmada vélekedik így – derült ki a K&H családi vállalatok kutatásából.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS