Adómentes a sérelemdíj?

2022. 07. 28., 13:27

A sérelemdíj jogcímen magánszemélynek juttatott összeg az Szja törvény szerint adómentes, ez azonban csupán az esetek egy szűkebb körére érvényes – hívja fel a figyelmet Nyári Zsolt, a K-X Consulting Kft. ügyvezetője és okleveles adószakértője.

A munkaviszony fennállása során és annak megszűnésekor gyakran előfordul, hogy a munkáltató a munkavállalót személyiségi jogában megsérti vagy egyéb módon nem vagyoni hátrányt okoz számára. A munkáltatók körében bevett gyakorlat, hogy ebben az esetben a munkáltató a munkavállalóval kötött megállapodás alapján meghatározott összegű sérelemdíj fizetésével orvosolja a munkavállaló sérelmét.

A munkáltatók számára úgy tűnhet, hogy a sérelemdíj juttatásával járó adóteher megállapítása egyszerű feladat, hiszen a Szja törvény szerint a sérelemdíj jogcímen magánszemélynek juttatott összeg adómentes. A helyzet azonban nem ennyire egyértelmű – hívja fel a figyelmet Nyári Zsolt, a K-X Consulting Kft. ügyvezetője és okleveles adószakértője. Az adóhatóság szakmai álláspontja alapján ugyanis a sérelemdíj juttatása kizárólag abban az esetben adómentes, ha a sérelemdíjat bírósági határozattal állapították meg vagy hagyták jóvá.

Ha tehát a munkavállaló és a munkáltató bírósági eljáráson kívül állapodtak meg abban, hogy a munkáltató nem vagyoni kár, személyiségi jogsértés kompenzációjaként sérelemdíjat fizet a munkavállalónak, akkor sérelemdíj a felek fennálló jogviszonyára tekintettel – ami jellemzően munkaviszony – adó- és járulékköteles juttatás lesz. Ez pedig azt jelenti, hogy a nettó összeg után meg kell fizetni a munkavállalói és a munkaadói adóterheket is. Egy 3 millió forint összegű, bírósági eljáráson kívül megállapított sérelemdíj így a munkaadónak valójában több mint 5 millió forintjába kerül.

A fentiek következtében a sérelemdíj jogcímén juttatott bevétel az esetek jelentős részében valójában nem adómentes a munkavállaló számára. A sérelemdíj adózásának helytelen meghatározása – általánosabban, a munkavállaló részére kifizetett, „kártérítésként” címkézett kifizetés automatikus adómentes minősítése – komoly kockázatot jelenthet mindkét érintett félnek.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 09. 19., 10:49
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége szervezésében 2022. szeptember elején Budapesten tanácskozott a genfi székhelyű Munkaadók Nemzetközi Szövetségének Európai és Közép-Ázsia csoportja. A konferencián, amelyre 35 országból érkeztek küldöttek, a VOSZ-t dr. Kovács Patrik és Barabás Tamás társelnökök, valamint Varga Julianna nemzetközi és oktatási igazgató képviselte, aki egyben az esemény egyik szervezője is volt. A rendezvényről őt kérdeztük.
2022. 09. 27., 16:17
Saját honlapján és a népszámlálás internetes oldalán is közzétette az idei cenzus kérdőívének mintáját a Központi Statisztikai Hivatal. A népszámlálási kérdőívet bárki kitöltheti önállóan online, október 1. és 16. között.
2022-09-29 11:12:13
A gazdasági nehézségek munkaerő-piacra gyakorolt hatásai csak fokozatosan, késleltetve mutatkoznak. A vállalkozásoknál dolgozó munkavállalók 49 százaléka elégedetlen a fizetésével, 52 százalékuk egy éven belül munkahely-váltást is tervez – derült ki a Trenkwalder szeptember közepén elvégzett kutatásából.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS