Adómentes a sérelemdíj?

2022. 07. 28., 13:27

A sérelemdíj jogcímen magánszemélynek juttatott összeg az Szja törvény szerint adómentes, ez azonban csupán az esetek egy szűkebb körére érvényes – hívja fel a figyelmet Nyári Zsolt, a K-X Consulting Kft. ügyvezetője és okleveles adószakértője.

A munkaviszony fennállása során és annak megszűnésekor gyakran előfordul, hogy a munkáltató a munkavállalót személyiségi jogában megsérti vagy egyéb módon nem vagyoni hátrányt okoz számára. A munkáltatók körében bevett gyakorlat, hogy ebben az esetben a munkáltató a munkavállalóval kötött megállapodás alapján meghatározott összegű sérelemdíj fizetésével orvosolja a munkavállaló sérelmét.

A munkáltatók számára úgy tűnhet, hogy a sérelemdíj juttatásával járó adóteher megállapítása egyszerű feladat, hiszen a Szja törvény szerint a sérelemdíj jogcímen magánszemélynek juttatott összeg adómentes. A helyzet azonban nem ennyire egyértelmű – hívja fel a figyelmet Nyári Zsolt, a K-X Consulting Kft. ügyvezetője és okleveles adószakértője. Az adóhatóság szakmai álláspontja alapján ugyanis a sérelemdíj juttatása kizárólag abban az esetben adómentes, ha a sérelemdíjat bírósági határozattal állapították meg vagy hagyták jóvá.

Ha tehát a munkavállaló és a munkáltató bírósági eljáráson kívül állapodtak meg abban, hogy a munkáltató nem vagyoni kár, személyiségi jogsértés kompenzációjaként sérelemdíjat fizet a munkavállalónak, akkor sérelemdíj a felek fennálló jogviszonyára tekintettel – ami jellemzően munkaviszony – adó- és járulékköteles juttatás lesz. Ez pedig azt jelenti, hogy a nettó összeg után meg kell fizetni a munkavállalói és a munkaadói adóterheket is. Egy 3 millió forint összegű, bírósági eljáráson kívül megállapított sérelemdíj így a munkaadónak valójában több mint 5 millió forintjába kerül.

A fentiek következtében a sérelemdíj jogcímén juttatott bevétel az esetek jelentős részében valójában nem adómentes a munkavállaló számára. A sérelemdíj adózásának helytelen meghatározása – általánosabban, a munkavállaló részére kifizetett, „kártérítésként” címkézett kifizetés automatikus adómentes minősítése – komoly kockázatot jelenthet mindkét érintett félnek.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS