Adócsökkentési lehetőségek K+F tevékenységet folytató vállalkozásoknak

2021. 05. 18., 19:59

A koronavírus-járványtól függetlenül is számos kedvezménnyel, adócsökkentési lehetőséggel élhetnek a kutatás-fejlesztési (K+F) tevékenységet (is) folytató vállalkozások, amelyet adóbevallásukban tudnak érvényesíteni – hívja fel a figyelmet az RSM Hungary.

Kutatás-fejlesztési kedvezmények alapkutatásra, alkalmazott kutatásra és kísérleti fejlesztésre

A koronavírus-járványtól függetlenül továbbra is számos kedvezménnyel, adócsökkentési lehetőséggel élhetnek a kutatás-fejlesztési (K+F) tevékenységet folytató vállalkozások – írja bejegyzésében dr. Clamba Viktória, az RSM Hungary Adóüzletágának menedzsre. A társasági adótörvény értelmében a meghatározott feltételek fennállása esetén az adózás előtti eredményt csökkentő tételként figyelembe vehető a saját tevékenységi körben végzett:

  • alapkutatás,
  • alkalmazott kutatás, illetve
  • kísérleti fejlesztés közvetlen költsége.

A K+F közvetlen költségével a felmerülés adóévében csökkenthető az adózás előtti eredmény. Ha kísérleti fejlesztés aktivált értékeként állományba vett tételről van szó, akkor az elszámolt értékcsökkenés összegéig az értékcsökkenés elszámolásának adóévében módosítható az adózás előtti eredmény.

Saját tevékenységi körben végzett K+F tevékenységnek minősül:

  • az adózó saját eszközeivel és alkalmazottjaival
  • a saját eredményére és kockázatára vagy
  • más személy megrendelésére végzett K+F tevékenység, illetve
  • a kutatásfejlesztési megállapodás alapján végzett (közös) kutatás-fejlesztési tevékenység.

A K+F-hez kapcsolódó kedvezmények

Felsőoktatási intézménnyel, kutatóintézettel, kutatóhellyel közösen végzett K+F tevékenység esetében a közvetlen költség háromszorosát, de legfeljebb 50 millió forintot elérő adókedvezménnyel csökkenthető az adózás előtti eredmény, amely jelentős adómegtakarításnak mondható.

A társasági adóról szóló törvény lehetőséget biztosít a csökkentő tétel kapcsolt vállalkozással történő megosztására is. Ezáltal nemcsak a K+F tevékenységet folytató adózó, de bizonyos esetekben a kapcsolt vállalkozása is csökkentheti adózás előtti eredményét.

Fontos megemlíteni, hogy a társasági adó mellett a helyi iparűzési adóban is csökkenthető az adóalap a K+F közvetlen költségeire tekintettel. A két csökkentő tétel alkalmazása nem zárja ki egymást, így akár párhuzamosan mindkét adónemben is jelentős adócsökkentést lehet elérni.

Az adóbevallás benyújtásáig még néhány hét rendelkezésre áll, így amennyiben egy társaság K+F tevékenységet (is) folytat, még nem késő megfontolni az előbbiekben említett csökkentő tételek alkalmazását.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS