A végrendelet őrzése: hol lehet biztonságban az utolsó akarat?

2021. 07. 23., 18:30

Hol őrizzük a végrendeletet? Mi a legjobb megoldás a végrendelet őrzése során? Hol van valóban biztonságban az utolsó akarat? Hogyan tudjuk valóban bebiztosítani, hogy a végrendelet előkerüljön, amikor szükség lesz rá? A kérdésekre dr. Kocsis Ildikó ügyvéd válaszol.

A végrendelet őrzése

A végrendeletek esetén nem csupán annak elkészítésével, formájával és tartalmával kapcsolatban vannak törvényi előírások. Ez mind igen lényeges, hiszen a végrendelet a végrendelkező utolsó akaratát közvetíti – kezdi az Érthető Jog friss bejegyzését dr. Kocsis Ildikó ügyvéd. Fontos, hogy az utolsó akaratra minden kétséget kizáróan derüljön fény akkor, amikor a végrendelkezőtől már nem lehet megkérdezni, hogy mit szeretett volna. Emiatt fontos az is, hogy a végrendelet időben és épségben előkerüljön. Erre a jogalkotó is gondolt, így több megoldás is létezik a végrendelet megfelelő, biztonságos őrzésére.

Nézzük hát, hogy milyen lehetőségek állnak rendelkezésre!

Végrendelet őrzése otthon: miért nem érdemes ezt választani?

Az egyik megoldás, ha magunk őrizzük a végrendeletet. Őrizhetjük akár az otthonunkban az irataink között is.

Az otthoni őrzés esetén esetben számolni kell azzal, hogy esetleg a végrendelet az évek során elveszik, elkallódik, netán megrongálódik, megsemmisül. Ez ellen persze tudunk védekezni, ha mondjuk az otthonunkban van egy széf, ahova elzárjuk. Nyilván ez sem jelent teljeskörű védelmet. Előfordulhatnak váratlan tragédiák, akár egy tűzeset, akár egy betörés, amikor a végrendelet megsemmisülhet vagy elveszik.

Az sem árt, ha a végrendeletből több példány készül, és nem ugyanott tároljuk mindet. Így már kisebb az esélye, hogy minden példány elvesszen, megsemmisüljön. Azt azonban még így sem tudjuk biztosítani, hogy a végrendelet a hagyatéki eljárást lefolytató közjegyzőhöz tényleg eljusson majd. Erre is van azonban megoldás.

Végrendelet őrzése ügyvédnél

Lehetőség van arra, hogy a végrendeletet ügyvéd segítségével készítsük el, és ezt követően letétbe is helyezzük.

Az ügyvédi közreműködéssel készített végrendeletek biztonságos őrzése céljából, valamint azért, hogy a végrendeletek léte és tartalma ismertté válhasson a hagyatéki és bírósági eljárásban, a Magyar Ügyvédi Kamara létrehozta és működteti a Központi Végrendeleti Nyilvántartást.

A Magyar Ügyvédi Kamara a nyilvántartásba vett, megőrzésre zárt borítékban átadott végrendelet egy példányát őrzi. A végrendelet tartalmát tehát nem ismerhetik meg illetéktelen személyek. A hagyatéki eljárásban eljáró közjegyző, vagy a hagyatékkal összefüggő perben eljáró bíróság megkeresésére a Magyar Ügyvédi Kamara intézkedik. Hivatalos megkeresésre a végrendeleti nyilvántartás adatairól tájékoztatást ad, illetve az eljáró közjegyzőnek a végrendeletet hivatalosan is átadja.

A letétbe helyezéssel biztosítható, hogy a végrendelet a szükséges eljárásban felhasználható legyen. Ekkor biztosak lehetünk abban, hogy az nem veszik el. Akkor is előkerül majd, ha esetleg a hozzátartozók, barátok, ismerősök nem is tudtak róla, hogy végrendelet készült.

A nyilvántartásba helyezéssel kapcsolatos pontos tudnivalókról a végrendelet készítésével megbízott ügyvédtől kérhetünk tájékoztatást.

Végrendelet a közjegyzőnél

Végrendeletünket közjegyzőnél is letétbe helyezhetjük. Ez megtehető:

  • nyílt iratként vagy
  • zárt módon, borítékba helyezve is. Így a végrendelet tartalma nem válik idő előtt ismertté.

Közjegyzői letét esetén a végrendeletet az eljáró közjegyző őrzi. Ám nem biztos, hogy majd a hagyatéki eljárás is nála lesz. Szerencsére erre is van megoldás.

A végrendeletet őrző közjegyző köteles bejegyezni a Magyar Országos Közjegyzői Kamara által működtetett Végrendeletek Országos Nyilvántartásába, hogy a végrendelet nála van letétben. Így szerepelni fog a nyilvántartásban, hogy kinek a végrendelete került letétbe. A későbbi hagyatéki eljárás során az eljáró közjegyző a nyilvántartásból meggyőződik arról, hogy az örökhagyónak van-e letétbe helyezett végrendelete.

Mi történik, ha később meggondoljuk magunkat?

Visszakérhetjük a letétbe tett végrendeletet, ha meggondolnánk magunkat?

A végrendelet letétbe helyezését követőn bármikor dönthetünk úgy, hogy azt szeretnénk visszavenni. Ebben az esetben azonban arra is figyeljünk, hogy önmagában a letét megszüntetése nem érinti a végintézkedést. Csak azt eredményezi, hogy a hagyatéki eljárásban eljáró közjegyző a nyilvántartásból nem tudja majd elérni, hiszen ott már nem szerepel.

Ha véglegesen meggondoltuk magunkat, és nem szeretnénk végrendelkezni, akkor a korábbi végrendeletet nem elég csak a letétből visszavenni. Ahhoz, hogy a végrendeletben foglaltak később ne legyenek irányadók, nem a letét megszüntetése a legjobb eszköz. Ilyenkor célszerűbb a végrendelet visszavonása vagy módosítása. Azt, hogy ezt hogyan lehet megtenni, mire kell figyelni, hogy valóban az utolsó akarat érvényesüljön majd, itt tudhatod meg:

Végrendeletek szabályai érthetően online tudásprogram.

 

dr. Kocsis Ildikó
ügyvéd
Érthető Jog

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022-10-02 19:53:33
Áprilisban és májusban olyan sok esőt esett, majd olyan agresszív lisztharmat támadta meg a szőlőt, amilyennel tisztességben megőszült borászok sem találkoztak még soha életükben arrafelé.
2022-09-30 19:22:00
A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség éves közgyűlésén az OAH vezetői megbeszéléseket folytattak az amerikai, az argentin, a bolgár, a finn, a horvát, a lengyel, a marokkói, a román, a szerb és a török hatóság képviselőivel.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

Áprilisban és májusban olyan sok esőt esett, majd olyan agresszív lisztharmat támadta meg a szőlőt, amilyennel tisztességben megőszült borászok sem találkoztak még soha életükben arrafelé.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS