A végrendelet őrzése: hol lehet biztonságban az utolsó akarat?

2021. 07. 23., 18:30

Hol őrizzük a végrendeletet? Mi a legjobb megoldás a végrendelet őrzése során? Hol van valóban biztonságban az utolsó akarat? Hogyan tudjuk valóban bebiztosítani, hogy a végrendelet előkerüljön, amikor szükség lesz rá? A kérdésekre dr. Kocsis Ildikó ügyvéd válaszol.

A végrendelet őrzése

A végrendeletek esetén nem csupán annak elkészítésével, formájával és tartalmával kapcsolatban vannak törvényi előírások. Ez mind igen lényeges, hiszen a végrendelet a végrendelkező utolsó akaratát közvetíti – kezdi az Érthető Jog friss bejegyzését dr. Kocsis Ildikó ügyvéd. Fontos, hogy az utolsó akaratra minden kétséget kizáróan derüljön fény akkor, amikor a végrendelkezőtől már nem lehet megkérdezni, hogy mit szeretett volna. Emiatt fontos az is, hogy a végrendelet időben és épségben előkerüljön. Erre a jogalkotó is gondolt, így több megoldás is létezik a végrendelet megfelelő, biztonságos őrzésére.

Nézzük hát, hogy milyen lehetőségek állnak rendelkezésre!

Végrendelet őrzése otthon: miért nem érdemes ezt választani?

Az egyik megoldás, ha magunk őrizzük a végrendeletet. Őrizhetjük akár az otthonunkban az irataink között is.

Az otthoni őrzés esetén esetben számolni kell azzal, hogy esetleg a végrendelet az évek során elveszik, elkallódik, netán megrongálódik, megsemmisül. Ez ellen persze tudunk védekezni, ha mondjuk az otthonunkban van egy széf, ahova elzárjuk. Nyilván ez sem jelent teljeskörű védelmet. Előfordulhatnak váratlan tragédiák, akár egy tűzeset, akár egy betörés, amikor a végrendelet megsemmisülhet vagy elveszik.

Az sem árt, ha a végrendeletből több példány készül, és nem ugyanott tároljuk mindet. Így már kisebb az esélye, hogy minden példány elvesszen, megsemmisüljön. Azt azonban még így sem tudjuk biztosítani, hogy a végrendelet a hagyatéki eljárást lefolytató közjegyzőhöz tényleg eljusson majd. Erre is van azonban megoldás.

Végrendelet őrzése ügyvédnél

Lehetőség van arra, hogy a végrendeletet ügyvéd segítségével készítsük el, és ezt követően letétbe is helyezzük.

Az ügyvédi közreműködéssel készített végrendeletek biztonságos őrzése céljából, valamint azért, hogy a végrendeletek léte és tartalma ismertté válhasson a hagyatéki és bírósági eljárásban, a Magyar Ügyvédi Kamara létrehozta és működteti a Központi Végrendeleti Nyilvántartást.

A Magyar Ügyvédi Kamara a nyilvántartásba vett, megőrzésre zárt borítékban átadott végrendelet egy példányát őrzi. A végrendelet tartalmát tehát nem ismerhetik meg illetéktelen személyek. A hagyatéki eljárásban eljáró közjegyző, vagy a hagyatékkal összefüggő perben eljáró bíróság megkeresésére a Magyar Ügyvédi Kamara intézkedik. Hivatalos megkeresésre a végrendeleti nyilvántartás adatairól tájékoztatást ad, illetve az eljáró közjegyzőnek a végrendeletet hivatalosan is átadja.

A letétbe helyezéssel biztosítható, hogy a végrendelet a szükséges eljárásban felhasználható legyen. Ekkor biztosak lehetünk abban, hogy az nem veszik el. Akkor is előkerül majd, ha esetleg a hozzátartozók, barátok, ismerősök nem is tudtak róla, hogy végrendelet készült.

A nyilvántartásba helyezéssel kapcsolatos pontos tudnivalókról a végrendelet készítésével megbízott ügyvédtől kérhetünk tájékoztatást.

Végrendelet a közjegyzőnél

Végrendeletünket közjegyzőnél is letétbe helyezhetjük. Ez megtehető:

  • nyílt iratként vagy
  • zárt módon, borítékba helyezve is. Így a végrendelet tartalma nem válik idő előtt ismertté.

Közjegyzői letét esetén a végrendeletet az eljáró közjegyző őrzi. Ám nem biztos, hogy majd a hagyatéki eljárás is nála lesz. Szerencsére erre is van megoldás.

A végrendeletet őrző közjegyző köteles bejegyezni a Magyar Országos Közjegyzői Kamara által működtetett Végrendeletek Országos Nyilvántartásába, hogy a végrendelet nála van letétben. Így szerepelni fog a nyilvántartásban, hogy kinek a végrendelete került letétbe. A későbbi hagyatéki eljárás során az eljáró közjegyző a nyilvántartásból meggyőződik arról, hogy az örökhagyónak van-e letétbe helyezett végrendelete.

Mi történik, ha később meggondoljuk magunkat?

Visszakérhetjük a letétbe tett végrendeletet, ha meggondolnánk magunkat?

A végrendelet letétbe helyezését követőn bármikor dönthetünk úgy, hogy azt szeretnénk visszavenni. Ebben az esetben azonban arra is figyeljünk, hogy önmagában a letét megszüntetése nem érinti a végintézkedést. Csak azt eredményezi, hogy a hagyatéki eljárásban eljáró közjegyző a nyilvántartásból nem tudja majd elérni, hiszen ott már nem szerepel.

Ha véglegesen meggondoltuk magunkat, és nem szeretnénk végrendelkezni, akkor a korábbi végrendeletet nem elég csak a letétből visszavenni. Ahhoz, hogy a végrendeletben foglaltak később ne legyenek irányadók, nem a letét megszüntetése a legjobb eszköz. Ilyenkor célszerűbb a végrendelet visszavonása vagy módosítása. Azt, hogy ezt hogyan lehet megtenni, mire kell figyelni, hogy valóban az utolsó akarat érvényesüljön majd, itt tudhatod meg:

Végrendeletek szabályai érthetően online tudásprogram.

 

dr. Kocsis Ildikó
ügyvéd
Érthető Jog

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS