Világelső cég vásárolja fel a kerekesszékek innovációjában részes vállalkozást

Világelső cég vásárolja fel a kerekesszékek innovációjában részes vállalkozást
2022. 10. 05., 11:13

Mozgásában korlátozott emberek életét megkönnyítő impact-befektetést zár le az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures, miután portfoliója egyik tagjára, a kerekesszékek innovatív vezérlőberendezéseiben utazó NowTechnologies-ra egy világcég vetett szemet. Az elektromos kerekesszékek gyártásában világelső Sunrise Medical számára a fejlesztői tapasztalatuk miatt lett igazán vonzó a magyar startup csapat.

A 2014-ben alapított NowTechnologies a kerekesszékek piacán belül egy fontos problémára adott választ innovációjával, amikor Juhász Márton alapító ötlete nyomán, majd István Márk alapító-vezérigazgató csatlakozásával elkezdték a GyroSet Vigo nevű termékük fejlesztését. Ez egy kerekesszékekhez készült fejvezérlő, amelynek segítségével a felhasználó képessé válik a kerekesszéket apró fejmozdulatokkal vezérelni, még több mozgásában korlátozott mobilitását elősegítve.

Az amerikai piacon addigra már forgalmazásba került GyroSet Vigo-ra figyelt fel először a Sunrise Medical is, amely 130 országban van jelen, világelső a kézi és elektromos kerekesszékek, a motoros robogók, valamint a standard és rendelésre készült ülés- és pozicionáló rendszerek fejlesztésében, tervezésében, gyártásában és forgalmazásában, világszerte 2300 főt foglalkoztatva. Majd közös fejlesztésbe kezdett a gyártóóriás és a 15 fős fejlesztői csapat.

A Sunrise Medical számára a közös munka során vonzóvá vált a NowTechnologies fejlesztői csapatának egyedülálló kompetenciája és 10 évnyi tapasztalata, így a globális cég kivásárlási ajánlatot tett.

„Azonosak a vízióink a NowTechnologies csapatával: arra törekszünk, hogy javítsunk az emberek életén, különösen, hogy segítsünk a legsebezhetőbbeknek, hogy ők is ugyanúgy élvezhessék az életüket” – fogalmazott Thomas Babacan, a Sunrise Medical csoport elnök-vezérigazgatója. Szerinte a NowTechnologies érkezésével komoly innovációs képességgel és iparági tudással gyarapodott a Sunrise.

Az alapítás óta számos díjat elnyert NowTechnologies mostanra több projektben is együttműködött a Sunrise fejlesztői csapatával, a közös munka tehát már nem újdonság, ami nagyban megkönnyíti a csapat zökkenőmentes integrációját. A NowTechnologies által fejlesztett GyroSet Vigo már kedvező fogadtatásra talált a piacon, a jövőben pedig a Sunrise Medical a SWITCH-IT elektromos kerekesszékek speciális vezérlőinek kínálatába illeszti azt be.

„Nagyon örülünk, hogy létrejött a megállapodás a Sunrise-al, mert egy olyan szervezetnek lettünk tagjai, amely globális elsőségre törekszik és az innovációt tartja a siker kulcsának, akárcsak mi. Büszke vagyok a csapatra, valamint az általunk kifejlesztett megoldásokra, melyek a Sunrise Medical hátterével és kapacitásával rengeteg emberhez juthatnak el a jövőben”– mondta István Márk, a NowTechnologies egyik alapítója és vezérigazgatója.

Indulása óta számos angyal- és intézményi befektető látott fantáziát a NowTechnologiesban. Weiszbart Zsolt anygalbefektető volt az első, aki fantáziát látott a projektben, majd az egyik legnagyobb hazai magán tőkealap, a DayOne Capital szállt be, amely a kezdeti stádiumban első intézményi befektetőként finanszírozta a startupot.

„2014 óta támogatjuk Mártont és Márkot, akik végig hittek abban és be is bizonyították, hogy lehetséges Magyarországon világszínvonalú technológiai megoldást létrehozni és azt sikeresen a globális piacra vinni. Nyolc hosszú év megfeszített munkájának eredménye ez az exit, és drukkolunk az alapítóknak a sikeres folytatáshoz”– mondta Kákosy Csaba, a DayOne ügyvezető partnere.

A Hiventures és a NowTech közötti együttműködés 2016-ban kezdődött, az azóta eltelt időszakban összesen négy finanszírozási körben, köztük a pandémia okozta nehézségek kiküszöbölésére emelt tőkét az alapkezelő a vállalkozásban, amelyek révén 25 százalékot meghaladó részesedése lett a magyar startup-ban.

„2016 óta kísérjük az útján a NowTechnologies-t és nagyon büszkék vagyunk a sikerükre. Az ilyen erős exitek validálják a befektetői munkánkat, egyben a teljes magyar startup ökoszisztémára irányítva a globális méretű vevők figyelmét” – mondta Katona Bence, a Hiventures vezérigazgatója.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 22., 15:10
A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. egyik kiemelt projektje az ún. nagyon kis aktivitású radioaktív hulladékok végső elhelyezésére alkalmas, felszíni tároló létesítése a közeljövőben. Ezek a hulladékok ugyan rövid ideig sugároznak, megfelelő elhelyezésük mégis nagy körültekintést igényel.
2024-04-24 08:15:29
Az idei tavasz furcsán indul: a hagyományos gyűjtési naptár felborult, olyan gombafajok csúsztak össze, amiknek termési ideje között hetek vagy akár hónapok is lehetnek.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Az idei tavasz furcsán indul: a hagyományos gyűjtési naptár felborult, olyan gombafajok csúsztak össze, amiknek termési ideje között hetek vagy akár hónapok is lehetnek.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. egyik kiemelt projektje az ún. nagyon kis aktivitású radioaktív hulladékok végső elhelyezésére alkalmas, felszíni tároló létesítése a közeljövőben. Ezek a hulladékok ugyan rövid ideig sugároznak, megfelelő elhelyezésük mégis nagy körültekintést igényel.