Uniós szintű egyeztetés az innováció megerősítéséről

2021. 11. 30., 17:44

Az Európai Kutatási Térség (EKT) jövőbeli irányításáról egyeztettek a Versenyképességi Tanács kutatási szekcióülésén 2021. november 26-én, Brüsszelben. Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára felszólalásában kiemelte: a különböző szakpolitikák uniós és nemzeti szintű összehangolása alapvető fontosságú feladat az összetett társadalmi kihívások sikeres kezelésében.

A Versenyképességi Tanács tavaly decemberben fogadta el az új Európai Kutatási Térségről (EKT) szóló következtetéseit, egyben felhívta az Európai Bizottságot és a tagállamokat, hogy 2021-ben dolgozzák ki az új EKT többszintű irányítási rendszerét. Az egyeztetésen megfogalmazott célok szerint az EKT irányítási keretét felül kell vizsgálni annak érdekében, hogy a kutatás-fejlesztés társadalmi és a gazdasági szinten is jobban hasznosuljon az Unió számára. A javaslat hangsúlyozta a nemzetközi együttműködések fontosságát, mivel azok erősítik a kutatás kiválóságát, fokozzák az innovációs teljesítményt, és növelik az európai versenyképességet. 

Bódis József kifejtette: „Az elmúlt év bebizonyította, hogy a kutatási infrastruktúrák nemcsak a tudományos eredmények eléréséhez járulnak hozzá, hanem a társadalmi kihívások megoldásához is. A használatuk támogatása érdekében bevezetett magyar finanszírozási rendszer lehetővé teszi a nemzeti kutatási infrastruktúrák beágyazódását a nemzetközi színtérbe, ösztönzi a tudásáramlást, a külföldi kutatók, doktori és mesterszakos hallgatók fogadását. Magyarország számára kiemelten fontos a kutatók hazánkba vonzása, és a külföldön élő magyar kutatók visszatérésének ösztönzése. A nemzetközi tudományos közösség legjobbjainak magyarországi kutatóközpontban végzett kutatási tevékenységének támogatását célozza az Élvonal program.” (ITM)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 24., 09:37
Az árukézbesítő óriás radikális lépése fenntarthatósági szempontból kétszeres előnnyel jár, hiszen egyrészt a nem lebomló, műanyag légpárnák felhasználását 95 százalékkal csökkentette, másrészt olyan papír töltőanyaggal helyettesítette őket, ami egyszerre újrahasznosított és újrafelhasználható.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS