Uniós szintű egyeztetés az innováció megerősítéséről

2021. 11. 30., 17:44

Az Európai Kutatási Térség (EKT) jövőbeli irányításáról egyeztettek a Versenyképességi Tanács kutatási szekcióülésén 2021. november 26-én, Brüsszelben. Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára felszólalásában kiemelte: a különböző szakpolitikák uniós és nemzeti szintű összehangolása alapvető fontosságú feladat az összetett társadalmi kihívások sikeres kezelésében.

A Versenyképességi Tanács tavaly decemberben fogadta el az új Európai Kutatási Térségről (EKT) szóló következtetéseit, egyben felhívta az Európai Bizottságot és a tagállamokat, hogy 2021-ben dolgozzák ki az új EKT többszintű irányítási rendszerét. Az egyeztetésen megfogalmazott célok szerint az EKT irányítási keretét felül kell vizsgálni annak érdekében, hogy a kutatás-fejlesztés társadalmi és a gazdasági szinten is jobban hasznosuljon az Unió számára. A javaslat hangsúlyozta a nemzetközi együttműködések fontosságát, mivel azok erősítik a kutatás kiválóságát, fokozzák az innovációs teljesítményt, és növelik az európai versenyképességet. 

Bódis József kifejtette: „Az elmúlt év bebizonyította, hogy a kutatási infrastruktúrák nemcsak a tudományos eredmények eléréséhez járulnak hozzá, hanem a társadalmi kihívások megoldásához is. A használatuk támogatása érdekében bevezetett magyar finanszírozási rendszer lehetővé teszi a nemzeti kutatási infrastruktúrák beágyazódását a nemzetközi színtérbe, ösztönzi a tudásáramlást, a külföldi kutatók, doktori és mesterszakos hallgatók fogadását. Magyarország számára kiemelten fontos a kutatók hazánkba vonzása, és a külföldön élő magyar kutatók visszatérésének ösztönzése. A nemzetközi tudományos közösség legjobbjainak magyarországi kutatóközpontban végzett kutatási tevékenységének támogatását célozza az Élvonal program.” (ITM)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS