Uniós szintű egyeztetés az innováció megerősítéséről

2021. 11. 30., 17:44

Az Európai Kutatási Térség (EKT) jövőbeli irányításáról egyeztettek a Versenyképességi Tanács kutatási szekcióülésén 2021. november 26-én, Brüsszelben. Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára felszólalásában kiemelte: a különböző szakpolitikák uniós és nemzeti szintű összehangolása alapvető fontosságú feladat az összetett társadalmi kihívások sikeres kezelésében.

A Versenyképességi Tanács tavaly decemberben fogadta el az új Európai Kutatási Térségről (EKT) szóló következtetéseit, egyben felhívta az Európai Bizottságot és a tagállamokat, hogy 2021-ben dolgozzák ki az új EKT többszintű irányítási rendszerét. Az egyeztetésen megfogalmazott célok szerint az EKT irányítási keretét felül kell vizsgálni annak érdekében, hogy a kutatás-fejlesztés társadalmi és a gazdasági szinten is jobban hasznosuljon az Unió számára. A javaslat hangsúlyozta a nemzetközi együttműködések fontosságát, mivel azok erősítik a kutatás kiválóságát, fokozzák az innovációs teljesítményt, és növelik az európai versenyképességet. 

Bódis József kifejtette: „Az elmúlt év bebizonyította, hogy a kutatási infrastruktúrák nemcsak a tudományos eredmények eléréséhez járulnak hozzá, hanem a társadalmi kihívások megoldásához is. A használatuk támogatása érdekében bevezetett magyar finanszírozási rendszer lehetővé teszi a nemzeti kutatási infrastruktúrák beágyazódását a nemzetközi színtérbe, ösztönzi a tudásáramlást, a külföldi kutatók, doktori és mesterszakos hallgatók fogadását. Magyarország számára kiemelten fontos a kutatók hazánkba vonzása, és a külföldön élő magyar kutatók visszatérésének ösztönzése. A nemzetközi tudományos közösség legjobbjainak magyarországi kutatóközpontban végzett kutatási tevékenységének támogatását célozza az Élvonal program.” (ITM)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022-01-26 17:57:24
A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. adatai szerint január 31-én éjfélkor nagyjából 2,8 millió, a 2021-es évre megváltott éves országos és megyei autópálya-matrica érvényessége jár le, és ez a nap a mentességek és kedvezmények igénybevételéhez kapcsolódó bejelentési határidő is.

  Rovathírek: GUSTO

A Griffé egy olyan egyedülálló mandula rocher, amelyben a mandulapálcikák frissen pörkölt fekete szezámmaggal és granolával találkoznak magas kakaótartalmú tejcsokoládéban.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS