Uniós szintű egyeztetés az innováció megerősítéséről

2021. 11. 30., 17:44

Az Európai Kutatási Térség (EKT) jövőbeli irányításáról egyeztettek a Versenyképességi Tanács kutatási szekcióülésén 2021. november 26-én, Brüsszelben. Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára felszólalásában kiemelte: a különböző szakpolitikák uniós és nemzeti szintű összehangolása alapvető fontosságú feladat az összetett társadalmi kihívások sikeres kezelésében.

A Versenyképességi Tanács tavaly decemberben fogadta el az új Európai Kutatási Térségről (EKT) szóló következtetéseit, egyben felhívta az Európai Bizottságot és a tagállamokat, hogy 2021-ben dolgozzák ki az új EKT többszintű irányítási rendszerét. Az egyeztetésen megfogalmazott célok szerint az EKT irányítási keretét felül kell vizsgálni annak érdekében, hogy a kutatás-fejlesztés társadalmi és a gazdasági szinten is jobban hasznosuljon az Unió számára. A javaslat hangsúlyozta a nemzetközi együttműködések fontosságát, mivel azok erősítik a kutatás kiválóságát, fokozzák az innovációs teljesítményt, és növelik az európai versenyképességet. 

Bódis József kifejtette: „Az elmúlt év bebizonyította, hogy a kutatási infrastruktúrák nemcsak a tudományos eredmények eléréséhez járulnak hozzá, hanem a társadalmi kihívások megoldásához is. A használatuk támogatása érdekében bevezetett magyar finanszírozási rendszer lehetővé teszi a nemzeti kutatási infrastruktúrák beágyazódását a nemzetközi színtérbe, ösztönzi a tudásáramlást, a külföldi kutatók, doktori és mesterszakos hallgatók fogadását. Magyarország számára kiemelten fontos a kutatók hazánkba vonzása, és a külföldön élő magyar kutatók visszatérésének ösztönzése. A nemzetközi tudományos közösség legjobbjainak magyarországi kutatóközpontban végzett kutatási tevékenységének támogatását célozza az Élvonal program.” (ITM)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-05-29 14:35:00
Több hatóság egyszerre tartott revíziót a nagybani piac kereskedőinél. A NAV alapos ellenőrzését a rendőrség és a NÉBIH is segítette. A nagyszabású akcióban az árusokat, a termékek eredetét és a forgalmat is kontrollálták.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS