Összefogás a Digitális Magyarországért

Összefogás a Digitális Magyarországért
2021. 10. 28., 09:45

Nincs időnk tovább várni! Hajtsuk végre mielőbb a digitális átállást, lehetővé téve a zöld fordulatot, növelve Magyarország versenyképességét és megerősítve ellenállóképességét.

A digitalizáció mára elérte a gazdaságot, az oktatást, az egészségügyet – mindennapjaink szerves részévé vált. A világon mindenütt hasonló folyamatok zajlanak, így hazánk – az elmúlt évek erőfeszítései ellenére – számos területen lemaradásba került versenytársaival szemben. Elsősorban a digitális kompetenciák szintje marad el az európai átlagtól, de a gazdaság és az állami szféra sok szereplője is lassúnak bizonyult a hatékony digitális megoldások bevezetésében, alkalmazásában. Pedig a tét óriási: a nemzetgazdaság és a hazai vállalkozások versenyképessége, az ország teljesítőképessége és a lakosság életszínvonala egyaránt azon múlik, hogy a következő években az elkerülhetetlen digitalizációt sikerül-e a saját javunkra fordítani. Nem elég sodródni a digitalizációval – a folyamat élére kell állni! A digitális gazdaság szereplőit tömörítő IVSZ összefogást sürget a digitális Magyarországért és cselekvésre szólítja fel a digitális ökoszisztéma összes szereplőjét.

Az ipari forradalom a 19. században azért vezetett globális fejlődéshez, mert a legfejlettebb országok megértették: új típusú munkaerőre van szükség. A gazdaság igényeire a politika az általános tankötelezettség bevezetésével reagált, megalapozva ezzel egy teljesen új, versenyképesebb társadalmat. A gazdaság és a társadalom szereplőinek összefogásával, a kormányzat tevőleges támogatásával a következő néhány évben képesek vagyunk meglévő adottságainkat versenyképességi előnnyé kovácsolva a digitalizáció élvonalába kerülni. Eddig a digitalizációt megoldandó feladatnak hittük, most már látjuk: valójában évszázadonként egyszer adódó történelmi lehetőség. Egyben hosszú ideig talán az utolsó esély az élre törésre, mert a jövőt mindig a győztesek írják.

Nincs időnk tovább várni! Hajtsuk végre mielőbb a digitális átállást, lehetővé téve a zöld fordulatot, növelve Magyarország versenyképességét és megerősítve ellenállóképességét.

Csatlakozom!

Az erős, digitális Magyarország jelentős szerepet tölt majd be az Európai Unió globális pozícióinak javításában.

1. A digitális transzformáció nem kizárólag gazdasági kérdés, hiszen össztársadalmi jelentősége van: csökkentheti vagy növelheti az esélykülönbségeket, hozzájárul a fenntarthatósághoz és az ellenálló-képesség erősítéséhez. A gazdaság szereplői számára a digitális technológiák integrálása létfontosságú, de a technológiák hatékony bevezetése az egészségügyi, oktatási és szociális terület átalakításával a magyar polgárok életminőségét is jelentősen javítja.

2. A digitális gazdaság fejlődését fenyegető legfőbb korlátozó tényező jelenleg az informatikai és digitális munkaerőhiány. Az infrastruktúra terén – állami és piaci szereplők összefogásával – versenyképes állapotokat alakítottunk ki az elmúlt évtizedben, a következő években az e téren megszerzett kedvező pozíciónk fenntartása a fő feladat. De most hasonló közös erőfeszítésekre van szükség a köznevelés, a szakképzés, a felnőttoktatás és a felsőfokú képzések – egyszóval a teljes oktatási rendszer digitális átalakítása terén.

3. A krónikus digitális munkaerőhiány orvoslása mellett a hazai digitális gazdaság versenyképességének alapvető feltétele a lakosság és a kkv-k digitális kompetencia-szintjének általános emelése is. A nem informatikai szakmákban is jelentősen bővíteni szükséges a megfelelő digitális tudással rendelkező munkavállalók arányát. Ezért elengedhetetlen a lakosság valamennyi csoportjában a digitális kompetenciák fejlesztését célzó tömeges programok elindítása.

4. Tegyük közkinccsé a digitalizációt! A digitális megoldások felhasználóbarát bevezetése, illetve az állam rendelkezésére álló hatalmas adatvagyon elemeinek hatékony megosztása az innovatív technológiai vállalkozásokkal, startupokkal egyszerre javítja a kormányzás minőségét, illetve azt, miként tekintenek az állampolgárok és a vállalkozások az államra.

5. Álljunk a regionális digitális együttműködés élére, és tegyük a Kelet-Közép-európai térséget a páneurópai digitalizáció motorjává! Ennek érdekében a V4 országoknak, és közép-európai partnereiknek össze kell hangolniuk digitalizációs politikáikat.

6. Ahhoz, hogy a magyar gazdaság növekedése egy új, technológia-vezérelt pályán haladjon, a kormányzatnak minden lehetséges módon ösztönöznie és támogatnia szükséges a digitális ökoszisztéma fejlődését, többek között

- az IKT vállalkozások innovációs tevékenységének erősítése érdekében dedikált pályázati források megnyitásával, illetve az adminisztratív terhek csökkentésével;

- az IKT szektor az autóipar mögött már jelenleg is a második legnagyobb exportágazat – ennek fejlesztése érdekében célzott támogatásokkal kell ösztönözni a digitális cégek nemzetközi piacra lépését és terjeszkedését;

- a magyar innovációk megszületése és nemzetközivé válása érdekében a hazai startup közösség speciális igényeinek kielégítésével;

- a gazdaság minden ágazatában a digitális fejlesztések felgyorsítása érdekében megfelelő mennyiségű hazai és uniós forrás allokálásával;

- mind a piaci, mind az állami fejlesztések esetében az állami és uniós források felhasználásának transzparens ellenőrzésével.

A digitalizáció minden magyar ember életét, minden hazai vállalat és intézmény működését jelentősen megváltoztatja, és a következő években alapjaiban rengeti meg mindennapjainkat. Annak érdekében, hogy ez a transzformáció a legnagyobb mértékben szolgálja a magyar polgárok, vállalkozások és végső soron a nemzetgazdaság javát, az IVSZ digitális fordulat végrehajtására, és közös cselekvésre hív minden érintettet.

Felhívjuk

tagvállalatainkat, illetve a digitális gazdaság minden szereplőjét, hogy

- tegyenek meg mindent munkavállalóik digitális kompetenciáinak, illetve beszállítóik és partnereik digitális fejlesztéseinek ösztönzése érdekében;

- erejükhöz mérten – akár CSR programok keretében – támogassák környezetük digitális felzárkóztatását (pl. a helyi oktatási és képzőintézmények digitális fejlesztéseit)!

- az egyes gazdasági ágazatok szakmai szervezeteit, illetve meghatározó nagyvállalatait, hogy

- helyezzék fókuszba a digitális transzformációt és éljenek annak előnyeivel!

- támogassák ágazatuk, vállalkozásuk szakembereit az informatikai és digitalizációs területre kiterjedő interdiszciplináris tudás megszerzésében!

- fejlesszék tudatosan munkavállalóik digitális készségeit!

a hazai mikro-, kis- és közepes vállalkozásokat, hogy

- használják ki az összes lehetőséget a digitális fejlesztéseik felgyorsítása, a digitális transzformációjuk érdekében!

- a munkaerőpiaci és vállalkozásfejlesztési támogatásokat bátran és minél nagyobb mértékben allokálják a digitális fejlesztésekre!

- kövessék nyomon a saját ágazatukra jellemző nemzetközi digitális jó gyakorlatokat, innovatív megoldásokat, és vegyék át a használható elemeket!

- a köznevelésben és a szakképzésben tanuló diákokat, hogy

- ne csak lehetőségnek, hanem a jövőjüket alapvetően meghatározó kötelességnek tekintsék a digitális kompetenciák és tudás elsajátítását!

- ne érjék be az iskolai tanórákon elsajátítható informatikai tudással, a közösségi médiával vagy az online játékokkal: jelentkezzenek robotprogramozó, informatikai vagy természettudományos szakkörökre, tanfolyamokra, versenyekre!

- járjanak utána, hogy milyen pályaválasztási lehetőségeket kínál az informatikai szakma, illetve az egyéb területeken milyen interdiszciplináris, a digitalizációra is kiterjedő képzési formák érhetőek el!

a szülőket és pedagógusokat, hogy

- felelős magatartásukkal és minden eszközzel ösztönözzék, illetve biztosítsák a jövő generációjának digitális felkészültségét!

- a programozást, az algoritmizáló gondolkodást tegyék a mindennapos oktatás részévé!

- a természettudományos, illetve informatikai pályát, mint reális és jövőálló pályaválasztási lehetőséget mutassák be a diákoknak!

a munkavállalók közül

- a digitális alapkompetenciával nem rendelkezőket, hogy ne késlekedjenek saját képességeik fejlesztésével, ezzel is biztosítsák maguk számára a helyet a jövő munkaerőpiacán!

- az alapszintű digitális felkészültséggel már rendelkező munkavállalókat, hogy vegyenek részt további fejlesztő programokban, sajátítsák el a digitális kompetenciákat minél magasabb szinten!

- az informatika és a digitális technológia iránt érdeklődőket, hogy folyamatosan törekedjenek digitális képességeik fejlesztésére, valamint tudásuk mind szélesebb körben történő megosztására!

a gazdaságpolitika és a szakpolitika döntéshozóit, valamint minden politikust, hogy tűzzék zászlajukra a gazdaság technológiai és tudásalapú növekedési pályára állítását, és konkrét programok, projektek kidolgozásával segítsék elő a digitalizáció versenyképességi, esélyegyenlőségi és fenntarthatósági potenciáljának kiaknázását!

Önkéntes koalíciót hívunk életre ÖSSZEFOGÁS A DIGITÁLIS MAGYARORSZÁGÉRT elnevezéssel. A résztvevők az IVSZ koordinálásával cselekvési tervet készítenek, és azt szak- és fejlesztéspolitikai javaslatokká formálva a döntéshozók elé terjesztik.

Csatlakozom!

Nem késlekedhetünk: digitális fordulatra van szükség, mert ez az utolsó lehetőség!

IVSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-01 18:40:00
Az MNB összesen 15 millió forint bírságot szabott ki a K&H Biztosító Zrt.-re, többek között a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződések állománykezelésével összefüggő, egyes élet- és nem-életbiztosítási termékek biztosítási feltételeihez kapcsolódó informatikai biztonsági, illetve a vállalatirányítási területet érintő hiányosságok miatt.
2023-12-01 17:55:00
„Az AI rendszerek kiváló eszközök lehetnek az auditori munka során, mivel segíthetnek a hatékonyabb kommunikációban, információgyűjtésben és problémamegoldásban – a szakértő könnyvizsgálót azonban nem tudják helyettesíteni.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS