Magyar cég is nyert az EBRD vállalkozói pályázatán

Magyar cég is nyert az EBRD vállalkozói pályázatán
2023. 04. 26., 08:14

A Smapp Lab két külföldi vállalkozással együtt kapta meg az élelmiszer-technológiai startupok versenyének fődíját az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) pályázatán.

A magyar társaság rovarfigyelő platformja segíti az optimális növényvédőszer-használatot, a tunéziai Kumulus gépei friss vizet állítanak elő fenntartható módon, a török Biftek növekedési adalékai pedig csökkentik a laboratóriumi húsgyártás költségeit – olvasható a nyertesek ismertetésében. A további helyezettek egyike öntözéstámogató rendszert fejlesztett, és akad olyan vállalkozás is, amelyik ehető poharakat készít, hogy kevesebb legyen a hulladék.

A győzteseket részben a megoldani kívánt probléma fontossága alapján választották ki, de a termékek és szolgáltatások egyediségét, a piacra lépési stratégiát vagy a fejlesztésekben rejlő lehetőségeket is figyelembe vették. A nyertesek személyre szabott tanácsadói támogatásban részesülnek, 10 ezer eurós támogatást kapnak további szolgáltatásokhoz, nemzetközi fórumokon jelenhetnek meg.

Az EBRD a kiírást az éghajlatváltozással és a népességrobbanással indokolta. 2050-ben 9,6 milliárd él majd a Földön, ezért megoldásokat kell találni az élelmiszerellátási rendszerek nehézségeire. Az innovatív termékek, szolgáltatások és technológiák támogatása hozzájárulhat az agrár-élelmiszeripar fenntarthatóságához és hatékonyságához – hangsúlyozták a verseny kiírói. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS