A Smapp Lab két külföldi vállalkozással együtt kapta meg az élelmiszer-technológiai startupok versenyének fődíját az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) pályázatán.
A magyar társaság rovarfigyelő platformja segíti az optimális növényvédőszer-használatot, a tunéziai Kumulus gépei friss vizet állítanak elő fenntartható módon, a török Biftek növekedési adalékai pedig csökkentik a laboratóriumi húsgyártás költségeit – olvasható a nyertesek ismertetésében. A további helyezettek egyike öntözéstámogató rendszert fejlesztett, és akad olyan vállalkozás is, amelyik ehető poharakat készít, hogy kevesebb legyen a hulladék.
A győzteseket részben a megoldani kívánt probléma fontossága alapján választották ki, de a termékek és szolgáltatások egyediségét, a piacra lépési stratégiát vagy a fejlesztésekben rejlő lehetőségeket is figyelembe vették. A nyertesek személyre szabott tanácsadói támogatásban részesülnek, 10 ezer eurós támogatást kapnak további szolgáltatásokhoz, nemzetközi fórumokon jelenhetnek meg.
Az EBRD a kiírást az éghajlatváltozással és a népességrobbanással indokolta. 2050-ben 9,6 milliárd él majd a Földön, ezért megoldásokat kell találni az élelmiszerellátási rendszerek nehézségeire. Az innovatív termékek, szolgáltatások és technológiák támogatása hozzájárulhat az agrár-élelmiszeripar fenntarthatóságához és hatékonyságához – hangsúlyozták a verseny kiírói. (MTI)
A következő két évben több üzemegységet is épít, illetve bővít a Gyermelyi Zrt. A beruházási program egy új, teljesen automatizált magasraktárt, tésztagyári kapacitásbővítést és csomagolásfejlesztést foglal magában.
A Paks II. Zrt. elnök-vezérigazgatója a TelePaks Kistérségi Televízió stúdiójában értékelte az elmúlt időszakot.