Kétmilliárd forint innovatív kutatási eredmények piaci hasznosítására

2023. 11. 23., 13:10

Hazai egyetemek és kutatóintézetek tudáskapacitására építve születhetnek innovatív termékek és eljárások kétmilliárd forint állami támogatással. A Gyorsítósáv program elsősorban az egészséges élethez, a zöld átálláshoz vagy a digitalizációhoz kapcsolódó kutatási eredmények piacra viteléhez nyújt vissza nem térítendő támogatást startup és spin-off vállalkozások számára.

Az új Gyorsítósáv pályázaton elsősorban olyan cégek nyerhetnek támogatást, amelyek felsőoktatási intézményekben vagy állami kutatóintézetekben elért kutatási eredmények üzleti hasznosítását tervezik, és azok sikeres piacra vitele érdekében további jelentős kutatás-fejlesztési tevékenységet folytatnak.

A Neumann János Programban meghatározott fókuszterületekhez igazodva előnyt élveznek azok a projektek, amelyek az egészséges élethez szükséges megelőző, gyógyító és ellátó rendszerekhez, a gazdaság zöldítését célzó körforgásos folyamatokhoz, vagy digitális átállásához nyújtanak piacképes, innovatív megoldásokat. A tudományos vagy műszaki újdonságtartalommal rendelkező termék, technológia vagy szolgáltatás kifejlesztését a kormány akár 300 millió forint vissza nem térítendő támogatással segíti.

Elvárás, hogy a támogatott projektből új szabadalom szülessen, ami képes árbevételt termelni vagy további piaci befektetéseket vagy támogatásokat vonzani a vállalkozás további fejlődéshez. Szintén kiemelt elvárás a pályázók irányába, hogy a magyar közösség számára releváns társadalmi kihívásokra kínáljanak megoldásokat.

A Gyorsítósáv program erősíti a vállalkozói szemléletet az egyetemi-kutatóintézeti szférában, és velük együttműködve a nemzetközi piacokon is sikeres vállalkozások kapnak új lendületet. Mindez nem csupán a hazai gazdaság versenyképességét erősíti, de akár világméretű társadalmi vagy gazdasági kihívások kezeléséhez járulhat hozzá – emelte ki a meghirdetés kapcsán Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár. Hozzátette: a kutatási eredményeket piaci sikerre váltó cégek nagyban segíthetik azt a kormányzati célkitűzést, hogy az évtized végéig Magyarország Európa legjobb 10, 2040-re pedig a világ legjobb 10 innovátor országa közé kerüljünk. (Kulturális és Innovációs Minisztérium)

A programmal kapcsolatos részletek a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal oldalán érhetők el.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-27 19:10:00
A Gazdasági Versenyhivatal kiemelt figyelmet fordít a jelentős számú fogyasztó és vállalkozás érdekeit és piaci helyzetét befolyásoló, nagy technológiai vállalkozások és online platformok piaci magatartásainak vizsgálatára.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS