Júliushoz képest stagnált az ipari termelés augusztusban, de jóval meghaladta az egy évvel korábbi szintet

2022. 10. 12., 09:49

2022 augusztusában az ipari termelés volumene 14,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 9,3 százalékkal bővült – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

  • Az ipari export volumene 28 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés 29 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 68, a 15 százalékos súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 28 százalékkal bővült.
  • Az ipar belföldi értékesítése 8,0, a feldolgozóiparé 1,6 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest.
  • Az iparon belül döntő (92 százalékos) súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 14,9, az energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 1,8, a csekély súlyú bányászaté 21 százalékkal bővült 2021 augusztusához viszonyítva.

A nyers és a munkanaphatástól megtisztított adatok közötti jelentős eltérést az okozza, hogy 2022 augusztusában kettővel több munkanap volt, mint az előző év azonos hónapjában. A feldolgozóipari alágak többségében nőtt a termelés volumene, a legnagyobb mértékben a járműgyártásban. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás a 2022. júliusinál 0,1 százalékkal nagyobb volt.

Feldolgózóipar

A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 21 százalékát képviselő járműgyártás – az alágak közül a legnagyobb mértékben 58 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi, rendkívül alacsony bázist (2021 augusztusában több jelentős gyárleállás történt). A közúti gépjármű gyártása 114, a közúti jármű alkatrészeinek gyártása 34 százalékkal nőtt.

A feldolgozóipari termelés 11 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 26 százalékkal bővült az előző év azonos hónapjához képest. A három legnagyobb alágazat közül az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártásában 19,8, az elektronikus fogyasztási cikk gyártásában 9,7 százalékkal nőtt a kibocsátás, a számítógép, perifériás egység gyártása pedig az egy évvel korábbi több mint háromszorosára emelkedett.

A feldolgozóiparból 14 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 13,7 százalékkal emelkedett, mind a hazai, mind a külpiaci eladások növekedésének köszönhetően. A legnagyobb súlyt (22 százalék) képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 1,7 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A többi, növekedést mutató alágazatban 7,9 és 110 százalék között bővült a termelés, a legnagyobb mértékben az igen csekély súlyú halfeldolgozás, -tartósításban. Mindössze két alágazatban csökkent a kibocsátás: a malomipari termék, keményítő gyártásában 0,9, a gyümölcs-, zöldségfeldolgozás, -tartósításban 6,1 százalékkal.

A villamos berendezés gyártása 52 százalékkal emelkedett. A két legjelentősebb súlyú alágazat közül az akkumulátor, szárazelem gyártása 92, a villamos motor, áramfejlesztő, -elosztó, -szabályozó készülék gyártása 57 százalékkal bővült.

A két közepes súlyú alág közül a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 2,9, a fémalapanyag és fémfeldolgozási terméké 5,8 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

Folytatódott a visszaesés a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban (14,6 százalékkal) is, mindkét értékesítési irányban csökkentek az eladások.

A legnagyobb mértékben, 30 százalékkal a vegyi anyag, termék gyártása elmaradt az egy évvel korábbitól, nagyrészt a műanyagalapanyag-gyártás jelentős visszaesése miatt. A műtrágya, nitrogénvegyület gyártása a 2021. augusztusinak a tizedére zsugorodott.

Régiók

Az ipari termelés csak Észak-Alföldön csökkent (0,6 százalékkal), a többi régióban 2,1 és 27 százalék közötti volumennövekedést regisztrált a KSH, a legnagyobb mértékűt Dél-Alföldön.

Rendelések

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 25 százalékkal nagyobb volt a 2021. augusztusinál. Az új belföldi rendelések 2,5, az új exportrendelések 30 százalékkal nőttek. Az összes rendelésállomány augusztus végén 19,7 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. (KSH)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-01 18:40:00
Az MNB összesen 15 millió forint bírságot szabott ki a K&H Biztosító Zrt.-re, többek között a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződések állománykezelésével összefüggő, egyes élet- és nem-életbiztosítási termékek biztosítási feltételeihez kapcsolódó informatikai biztonsági, illetve a vállalatirányítási területet érintő hiányosságok miatt.
2023-12-01 17:55:00
„Az AI rendszerek kiváló eszközök lehetnek az auditori munka során, mivel segíthetnek a hatékonyabb kommunikációban, információgyűjtésben és problémamegoldásban – a szakértő könnyvizsgálót azonban nem tudják helyettesíteni.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS