Júliushoz képest stagnált az ipari termelés augusztusban, de jóval meghaladta az egy évvel korábbi szintet

2022. 10. 12., 09:49

2022 augusztusában az ipari termelés volumene 14,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 9,3 százalékkal bővült – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

  • Az ipari export volumene 28 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés 29 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 68, a 15 százalékos súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 28 százalékkal bővült.
  • Az ipar belföldi értékesítése 8,0, a feldolgozóiparé 1,6 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest.
  • Az iparon belül döntő (92 százalékos) súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 14,9, az energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 1,8, a csekély súlyú bányászaté 21 százalékkal bővült 2021 augusztusához viszonyítva.

A nyers és a munkanaphatástól megtisztított adatok közötti jelentős eltérést az okozza, hogy 2022 augusztusában kettővel több munkanap volt, mint az előző év azonos hónapjában. A feldolgozóipari alágak többségében nőtt a termelés volumene, a legnagyobb mértékben a járműgyártásban. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás a 2022. júliusinál 0,1 százalékkal nagyobb volt.

Feldolgózóipar

A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 21 százalékát képviselő járműgyártás – az alágak közül a legnagyobb mértékben 58 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi, rendkívül alacsony bázist (2021 augusztusában több jelentős gyárleállás történt). A közúti gépjármű gyártása 114, a közúti jármű alkatrészeinek gyártása 34 százalékkal nőtt.

A feldolgozóipari termelés 11 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 26 százalékkal bővült az előző év azonos hónapjához képest. A három legnagyobb alágazat közül az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártásában 19,8, az elektronikus fogyasztási cikk gyártásában 9,7 százalékkal nőtt a kibocsátás, a számítógép, perifériás egység gyártása pedig az egy évvel korábbi több mint háromszorosára emelkedett.

A feldolgozóiparból 14 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 13,7 százalékkal emelkedett, mind a hazai, mind a külpiaci eladások növekedésének köszönhetően. A legnagyobb súlyt (22 százalék) képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 1,7 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A többi, növekedést mutató alágazatban 7,9 és 110 százalék között bővült a termelés, a legnagyobb mértékben az igen csekély súlyú halfeldolgozás, -tartósításban. Mindössze két alágazatban csökkent a kibocsátás: a malomipari termék, keményítő gyártásában 0,9, a gyümölcs-, zöldségfeldolgozás, -tartósításban 6,1 százalékkal.

A villamos berendezés gyártása 52 százalékkal emelkedett. A két legjelentősebb súlyú alágazat közül az akkumulátor, szárazelem gyártása 92, a villamos motor, áramfejlesztő, -elosztó, -szabályozó készülék gyártása 57 százalékkal bővült.

A két közepes súlyú alág közül a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 2,9, a fémalapanyag és fémfeldolgozási terméké 5,8 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

Folytatódott a visszaesés a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban (14,6 százalékkal) is, mindkét értékesítési irányban csökkentek az eladások.

A legnagyobb mértékben, 30 százalékkal a vegyi anyag, termék gyártása elmaradt az egy évvel korábbitól, nagyrészt a műanyagalapanyag-gyártás jelentős visszaesése miatt. A műtrágya, nitrogénvegyület gyártása a 2021. augusztusinak a tizedére zsugorodott.

Régiók

Az ipari termelés csak Észak-Alföldön csökkent (0,6 százalékkal), a többi régióban 2,1 és 27 százalék közötti volumennövekedést regisztrált a KSH, a legnagyobb mértékűt Dél-Alföldön.

Rendelések

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 25 százalékkal nagyobb volt a 2021. augusztusinál. Az új belföldi rendelések 2,5, az új exportrendelések 30 százalékkal nőttek. Az összes rendelésállomány augusztus végén 19,7 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. (KSH)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-24 09:37:36
Az árukézbesítő óriás radikális lépése fenntarthatósági szempontból kétszeres előnnyel jár, hiszen egyrészt a nem lebomló, műanyag légpárnák felhasználását 95 százalékkal csökkentette, másrészt olyan papír töltőanyaggal helyettesítette őket, ami egyszerre újrahasznosított és újrafelhasználható.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS