Ipari termelés: közzétette a KSH a részletes februári adatokat

2023. 04. 13., 09:41

Az ipari termelés volumene 2023. februárban 4,6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól; a statisztikai hivatal jelentéséből kiderül, melyik ágazat hogyan teljesített.

  • Az ipari export volumene 2,0 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés 33 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 7,4, a 14 százalékos súlyú villamos berendezés gyártásáé 42 százalékkal bővült.
  • Az ipar belföldi értékesítése 12,2, a feldolgozóiparé 11,0 százalékkal visszaesett az előző év azonos hónapjához képest.
  • Az iparon belül döntő (98 százalékos) súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 4,0, az energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 18,3, a csekély súlyú bányászaté 26 százalékkal csökkent.

Feldolgozóipar

A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 27 százalékát képviselő járműgyártás 7,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A közúti gépjármű gyártása 4,1, a közúti jármű alkatrészeinek gyártása 11,6 százalékkal nőtt.

A 11 százalékos feldolgozóipari súlyú villamos berendezés gyártása emelkedett az alágak közül a legnagyobb mértékben, 28 százalékkal. A két legjelentősebb súlyú alágazat közül az akkumulátor, szárazelem gyártása 47, a villamos motor, áramfejlesztő, -elosztó, -szabályozó készülék gyártása 22 százalékkal bővült.

A feldolgozóipari termelés 10 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 8,9 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest. A két legnagyobb alágazat közül az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 13,6, az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 12,5 százalékkal visszaesett.

A feldolgozóiparból több mint 11 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 13,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, az egyaránt csökkenő hazai és külpiaci eladások miatt. Mindössze két alágazatban nőtt a kibocsátás: az édesség- és a készételgyártást is magában foglaló egyéb élelmiszer gyártásában 3,6, a dohánytermék gyártásában 7,7 százalékkal. A legnagyobb (22 százalékos) súlyt képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 14,2 százalékkal visszaesett az előző év azonos hónapjához mérten. A többi 8 alágazatban 3,7 és 43 százalék közötti mértékben csökkent a termelés, a legkevésbé a pékáru, tésztafélék gyártásában, a leginkább a csekély súlyú halfeldolgozás, -tartósításban.

A két közepes súlyú alág közül a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 16,5, a fémalapanyag és fémfeldolgozási terméké 14,2 százalékkal visszaesett az előző év azonos hónapjához viszonyítva. Utóbbin belül a vas-, acél-, vasötvözet-alapanyag gyártása a 2022. februárinak kevesebb mint felére zsugorodott.

2022 áprilisa óta tart a csökkenés a vegyi anyag, termék gyártásában: februárban 23 százalékkal kisebb volt a termelés, mint egy évvel azelőtt, nagyrészt a műanyagalapanyag-, illetve a műtrágya-, nitrogénvegyület-gyártás jelentős visszaesése miatt.

A legnagyobb mértékben, 31 százalékkal a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás kibocsátása maradt el az egy évvel korábbitól, mindkét értékesítési irányban csökkentek az eladások.

Régiók

Az ipari termelés csak Pest régióban nőtt (5,5 százalékkal) az előző év azonos hónapjához képest. A legnagyobb mértékben, 12,6 százalékkal Észak-Magyarországon esett vissza a volumen, a többi régióban 0,2 és 10,2 százalék között.

Rendelésállomány

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 5,4 százalékkal kisebb volt a 2022. februárinál. Az új belföldi rendelések 10,3, az új exportrendelések 4,5 százalékkal csökkentek. Az összes rendelésállomány február végén 2,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. (KSH)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-01 18:40:00
Az MNB összesen 15 millió forint bírságot szabott ki a K&H Biztosító Zrt.-re, többek között a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződések állománykezelésével összefüggő, egyes élet- és nem-életbiztosítási termékek biztosítási feltételeihez kapcsolódó informatikai biztonsági, illetve a vállalatirányítási területet érintő hiányosságok miatt.
2023-12-01 17:55:00
„Az AI rendszerek kiváló eszközök lehetnek az auditori munka során, mivel segíthetnek a hatékonyabb kommunikációban, információgyűjtésben és problémamegoldásban – a szakértő könnyvizsgálót azonban nem tudják helyettesíteni.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS