Folytatódik az Irinyi Terv végrehajtása

2020. 01. 13., 18:00

Folytatódik a magyar ipar fejlesztését szolgáló Irinyi Terv végrehajtása, a helyüket a világpiacon megálló új termékek kifejlesztésében és piacra vitelében érdekelt vállalkozások idén első körben 2,5 milliárd forintnyi költségvetési forrásra nyújthatnak be támogatási kérelmet.

A kormányzati intézkedéseknek is köszönhetően 2010-hez képest 50 százalékkal növekedett a magyar ipari termelés, az ipari termékek exportja másfélszeresére bővült, jelentősen hozzájárulva a hazai gazdasági növekedéshez. A feldolgozóipari foglalkoztatás tavaly már meghaladta az 1 millió főt, az ágazatban az évtized eleje óta közel 230 ezer új munkahely jött létre. Az ipar GDP-re vetített aránya 2018-ban a 26 százalékot közelítette, ezzel hazánk a nyolcadik helyet foglalja el az uniós tagállamok között, jelentősen felülmúlva az EU 20 százalék alatti átlagos teljesítményét.

„Magyarország akkor erős, ha minél több olyan hazai márka és magyar tulajdonú vállalat jut eszünkbe, amely korszerű és egyre inkább zöld technológiával, munkavállalóiknak biztos megélhetést nyújtva világszínvonalú termékeket és szolgáltatásokat állít elő. A technológiaváltás tőkeigényes folyamat, az előrelépés az Irinyi Tervvel és más hasonló konstrukciókkal eredményesen támogatható” – mondta György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár.

A 2016 óta működő Irinyi Terv iparstratégiai támogatási program célja a magas hozzáadott értékű, nemzetközi piacokon is versenyképes termékek kifejlesztésének és piacra vitelének támogatása. A programban az elmúlt években 5 milliárd forinthoz juthattak hozzá a magyar cégek. 2020-ban első körben 2,5 milliárd forint pályázati forrás áll majd a hazai kis- és közepes vállalkozások rendelkezésére.

A felhívás népszerűségét mutatja, hogy 2019-ben 87 támogatási kérelmet nyújtottak be, a legtöbb kérelem az élelmiszeripar (20 százalék), a zöldgazdaság és a speciális gép- és járműgyártás (18–18 százalék) területéről érkezett. A szakmai elbírálást követően végül támogatásra javasolt 20 projekt érdemben járult hozzá a hazai ipar növekedéséhez.

Az Irinyi Terv segítségével születhetett meg például a jakabszállási Generation Aircraft műrepülő gépeinek egy új generációja, amelyeknél a vázat alkotó acélidomok nagy részét könnyebb ötvözetekkel kiváltva jelentős súlycsökkenést, ezzel a fogyasztás és a környezetterhelés mérséklését sikerült elérni. Támogatásban részesült továbbá a százéves magyar családi vállalkozás, a soproni Hirschler-Glas, amely így 120 új termék előállítására vált képessé. A beruházásnak köszönhetően egyebek mellett teherautókhoz és személygépjárművekhez gyártanak a nemzetközi piacon is kelendő komplett visszapillantó tükröket. Az elmúlt években támogatást kapott még energiahatékony épületfelügyeleti rendszer, vasúti biztosítóberendezés, univerzális lepárló berendezés és dialízis kezelésekhez használt speciális ágyak fejlesztése is.

A konstrukció eredményességét szemlélteti, hogy a számítások alapján az Irinyi Terv által finanszírozott beruházások és fejlesztések esetében minden 1 forint támogatásból öt év alatt 4 forint költségvetési többletbevétel keletkezik. A támogatott projektek megvalósításával átlagban legalább 30 százalékkal növekszik a cégek termelékenysége, amit a versenyképesebbé váló vállalkozások az árak csökkentésére, további fejlesztésekre vagy a bérek emelésére fordíthatnak. (ITM Kommunikáció)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-10-02 15:08:00
A más által írt írásbeli magánvégrendelet érvényességi feltétele két végrendeleti tanú alkalmazása. Előfordulnak olyan esetek, amikor a végrendelet a tanúk olvasható nevét nem, csak az aláírásukat tartalmazza. Érvényes-e a végrendelet, ha a tanú aláírása nem olvasható és a neve az okiratból sem tűnik ki? A kérdésre dr. Szabó Gergely ügyvéd válaszol.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Nem drága a csapatépítés, ha a dolgozók napi béréhez viszonyítjuk, de nem az étel, az ital és maga az esemény a fontos, hanem az, hogy mit hozunk ki a résztvevőkből. A látens távozóktól az elkerülhető fluktuáción át a jutalmazás-elismerés egyensúlyáig – íme, a recept ahhoz, hogy egy nyelvet beszéljen dolgozó és munkáltató. A következetes, tervszerű vállalati fejlődéshez vezető útról Kalmár Pétert, az [eureka] Consulting & Games alapító-vezérigazgatóját kérdeztük.
Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS