Folytatódik az Irinyi Terv végrehajtása

2020. 01. 13., 18:00

Folytatódik a magyar ipar fejlesztését szolgáló Irinyi Terv végrehajtása, a helyüket a világpiacon megálló új termékek kifejlesztésében és piacra vitelében érdekelt vállalkozások idén első körben 2,5 milliárd forintnyi költségvetési forrásra nyújthatnak be támogatási kérelmet.

A kormányzati intézkedéseknek is köszönhetően 2010-hez képest 50 százalékkal növekedett a magyar ipari termelés, az ipari termékek exportja másfélszeresére bővült, jelentősen hozzájárulva a hazai gazdasági növekedéshez. A feldolgozóipari foglalkoztatás tavaly már meghaladta az 1 millió főt, az ágazatban az évtized eleje óta közel 230 ezer új munkahely jött létre. Az ipar GDP-re vetített aránya 2018-ban a 26 százalékot közelítette, ezzel hazánk a nyolcadik helyet foglalja el az uniós tagállamok között, jelentősen felülmúlva az EU 20 százalék alatti átlagos teljesítményét.

„Magyarország akkor erős, ha minél több olyan hazai márka és magyar tulajdonú vállalat jut eszünkbe, amely korszerű és egyre inkább zöld technológiával, munkavállalóiknak biztos megélhetést nyújtva világszínvonalú termékeket és szolgáltatásokat állít elő. A technológiaváltás tőkeigényes folyamat, az előrelépés az Irinyi Tervvel és más hasonló konstrukciókkal eredményesen támogatható” – mondta György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár.

A 2016 óta működő Irinyi Terv iparstratégiai támogatási program célja a magas hozzáadott értékű, nemzetközi piacokon is versenyképes termékek kifejlesztésének és piacra vitelének támogatása. A programban az elmúlt években 5 milliárd forinthoz juthattak hozzá a magyar cégek. 2020-ban első körben 2,5 milliárd forint pályázati forrás áll majd a hazai kis- és közepes vállalkozások rendelkezésére.

A felhívás népszerűségét mutatja, hogy 2019-ben 87 támogatási kérelmet nyújtottak be, a legtöbb kérelem az élelmiszeripar (20 százalék), a zöldgazdaság és a speciális gép- és járműgyártás (18–18 százalék) területéről érkezett. A szakmai elbírálást követően végül támogatásra javasolt 20 projekt érdemben járult hozzá a hazai ipar növekedéséhez.

Az Irinyi Terv segítségével születhetett meg például a jakabszállási Generation Aircraft műrepülő gépeinek egy új generációja, amelyeknél a vázat alkotó acélidomok nagy részét könnyebb ötvözetekkel kiváltva jelentős súlycsökkenést, ezzel a fogyasztás és a környezetterhelés mérséklését sikerült elérni. Támogatásban részesült továbbá a százéves magyar családi vállalkozás, a soproni Hirschler-Glas, amely így 120 új termék előállítására vált képessé. A beruházásnak köszönhetően egyebek mellett teherautókhoz és személygépjárművekhez gyártanak a nemzetközi piacon is kelendő komplett visszapillantó tükröket. Az elmúlt években támogatást kapott még energiahatékony épületfelügyeleti rendszer, vasúti biztosítóberendezés, univerzális lepárló berendezés és dialízis kezelésekhez használt speciális ágyak fejlesztése is.

A konstrukció eredményességét szemlélteti, hogy a számítások alapján az Irinyi Terv által finanszírozott beruházások és fejlesztések esetében minden 1 forint támogatásból öt év alatt 4 forint költségvetési többletbevétel keletkezik. A támogatott projektek megvalósításával átlagban legalább 30 százalékkal növekszik a cégek termelékenysége, amit a versenyképesebbé váló vállalkozások az árak csökkentésére, további fejlesztésekre vagy a bérek emelésére fordíthatnak. (ITM Kommunikáció)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 12. 06., 14:00
Magyarország első kkv-fókuszú neobankjánál a számlanyitás és a számlavezetés ingyenes, a kimenő utalások díja pedig összegtől függetlenül 199 forint. A BinX felhasználók egymás közötti utalásai ingyenesek, csakúgy, mint a számlavezetés és – egyelőre – a prémium üzleti bankkártyák.
2024-12-11 20:11:00
A Design Terminal és a Nemzeti Tehetség Központ szervezésében immár negyedik alkalommal indul el a START program, amely a fiatalok vállalkozóvá válását támogatja szakmai képzéssel, mentorációval és akár 3–5 millió forint értékű díjazással.
2024-12-11 19:11:25
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ), a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (DiákÉSZ), a Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KÖZÉSZ), valamint az Országos Szövetkezeti Tanács (OSZT) közötti stratégiai megállapodás aláírására került sor december 11-én Budapesten a nyugdíjas foglalkoztatás országjáró fórumán.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 12. 04., 12:30
epizód: 2024 / 23   |   hossz: 20:22
A PwC Magyarország által, a Publicis Groupe Hungary megrendelésére készült kutatás szerint a Black Friday a korábbi 1–2 napról mára hosszabb kampányidőszakká nőtte ki magát. A vásárlók jelentős részét ennek ellenére nem befolyásolja az akciókkal teli esemény, az emberek egyre jobban hajlanak a tervezett vásárlásra, ahelyett, hogy hirtelen ingerek hatására költenének. Horváth Rita, a Publicis Groupe Hungary Chief Media Officere részletesen bemutatja, hogy mennyire elégedettek a vásárlók a promóciókkal, mennyire népszerűek a körükben a külföldi webshopok vagy éppen maga az online vásárlás, és hogy milyen körülmények miatt maradhatnak távol az év végi akcióktól.
A nyugdíjpénztárak vagyona nem várt mértékben gyarapodott az idén – jelezte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ), amely szerint az öngondoskodók korábban egyetlen esztendő harmadik negyedében sem tettek félre olyan magas összeget egészségügyi és nyugdíjcélra, mint 2024-ben. Dr. Kravalik Gábor, az ÖPOSZ főtitkára ebben az epizódban vezeti le a kedvező tendencia okait, azt, hogy milyen motivációs tényezők vezettek a remek eredményhez, valamint azt is, hogy milyen módon és melyik korosztály pénzügyi tudatosságát lehetne még növelni.
2024. 11. 06., 09:35
epizód: 2024 / 21   |   hossz: 28:39
Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokság „Best Young Sommelier” kategóriájának idei győztese, Novák Dávid örömmel kampányol a borfogyasztás mint kulináris élmény mellett, hiszen egy jól kiválasztott ital új dimenzióval gazdagítja az étkezést. Az ízek és aromák összjátékának ismeretéhez hatalmas elméleti tudás kell, de az igazi kihívás az, hogy ráérezzen a vendég személyes preferenciáira. A VIRTU Restaurant sommelier-je cukrász múltjából és külföldi tapasztalataiból merítve vált profivá, pedig még csak a húszas éveit tapossa. Ebben az epizódban e különleges szakma szépségeiről és a borfogyasztás szertartásáról is mesél.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS