Ezek a technológiák szállnak versenybe a mesterséges intelligenciával 2024-ben

2024. 03. 07., 20:10

Kvantumtechnológia, új félvezetők, kobaltmentes akkumulátor, űrtechnológia – ezek azok a területek, amelyek az idei évtől egyre fontosabb szerepet játszanak majd a gazdaságaink, közösségeink és ökoszisztémáink előtt álló legfontosabb kihívások kezelésében – írja a Capgemini.

2023-ban világszerte a generatív mesterséges intelligencia (MI) került a köz- és üzleti gondolkodás középpontjába, erősítve azokat a várakozásokat, miszerint a technológia motorizálhatja majd a fejlődést az üzleti életben és a társadalomban egyaránt. Azonban már más kulcsfontosságú technológiák is elérték az érettség vagy az áttörés küszöbét – derül ki a Capgemini TechniVision 2024 kiadványából.

Generatív MI: letaszíthatatlan a trónról

A generatív MI 2022 végén robbant be a globális technológiai és üzleti gondolkodásba. Az MI minden bizonnyal továbbra is képes lesz fenntartani az érdeklődést. Ugyanakkor egyre nagyobb szükség van hatékonyabb, kis feladatokra tervezett modellekre is. Ezek korlátozott kapacitásokkal rendelkező, alacsonyabb energiaigényű gépeken is futtathatóak lesznek, például peremhálózatokon vagy kisebb vállalati architektúrákban. Ez hosszabb távon azt jelenti, hogy a konkrét feladatokra tervezett és finomhangolt modellek egymással összekapcsolt hálózatait hozzuk létre és így több modellből álló generatív ökoszisztémákat alakíthatunk ki.

Kvantumtechnológiák: a kibertér és a kvantum találkozása

Valóságos kiberfegyverkezési verseny zajlik, ahol a nagymértékű informatikai fejlődést olyan megerősített digitális védelmi mechanizmusokkal szükséges ellensúlyozni, mint a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás (ML) alkalmazása vagy a „zéró bizalom” biztonsági modell. Van azonban egy új, gyorsan növekvő fenyegetés is: a kvantuminformatika fejlődése, amely elavulttá teheti a jelenlegi titkosítási szabványainkat, például az RSA-t és az ECC-t. Így a kvantumrezisztens algoritmusok kifejlesztése sürgető szükséggé válik az adatvédelem és az adatbiztonság jövőbeli fenntartása érdekében. A National Institute of Standards and Technology várhatóan jövőre teszi közzé PQC-szabványait, amelyek globális hatással lehetnek egyéb szabványokra is. A posztkvantum kriptográfia így 2024-ben számos igazgatósági ülés napirendjére kerülhet.

Félvezetők: a Moore-törvény még érvényes, de változik

A Moore-törvény szerint a mikrochipek kapacitása kétévente megduplázódik, míg a költségük megfeleződik. A félvezetőipar nagy átalakulás küszöbén áll, amely – több tényező összeadódásából következően – 2024-ben átírhatja ezt a törvényt is. Annak ellenére, hogy a chipek miniatürizálásának abszolút fizikai határát már elértük, újabb áttörésre számíthatunk a 3D-s chipek egymásra helyezésével, az anyagtudományi innovációkkal és a litográfia új formáival. 2024-ben új gigagyárak, szabályozások, üzleti modellek és gyártási szolgáltatások jelennek majd meg.

Akkumulátorok: az új kémia ereje

Az akkumulátorok teljesítményének javítása és költségeinek csökkentése mind az üzleti élet, mind a kormányok számára kiemelt fontosságú. A cél az elektromos mobilitás támogatása és a hosszú távú energiatárolás felgyorsítása, ami elengedhetetlen a megújuló energiára való áttérés és az intelligens hálózatok kiépítésének felgyorsításához. Míg az LFP (lítium-ferro-foszfát) és az NMC (nikkel-mangán-kobalt) elektromos járművekben történő felhasználása szabványossá válik, ezeken kívül számos egyéb akkumulátorkémiai technológiát is fejlesztenek: így például a kobaltmentes (nátrium-ion) vagy a szilárdtest-akkumulátorok.

Ez utóbbi jelentős változást jelent az akkumulátor-technológiában, elsősorban az elektromos járművek számára, mivel nagyobb energiasűrűséggel (azaz tárolókapacitással) rendelkeznek, viszont az áruk alacsonyabb lesz, mint a hagyományos akkumulátoroké. Kevesebb ritka alapanyagot, különösen lítiumot, nikkelt, kobaltot és grafitot igényelnek, potenciálisan biztonságosabbak (kisebb a tűzveszély) és hosszabb élettartamot kínálnak. Így a fejlesztés valószínűleg felgyorsul majd 2024-ben.

Űrtechnológia: a Föld kihívásainak megoldása a világűrből

2024-ben az űrtechnológiák iránti megújult érdeklődés részeként az emberiség készül visszatérni a Holdra. A tudományos felfedezések mellett az is cél, hogy ezzel hozzájáruljon a Föld legkritikusabb problémáinak megoldásához, beleértve az éghajlati kockázatok és katasztrófák megfigyelését, a telekommunikációs eszközökhöz való jobb hozzáférést. 2024-ben mindez várhatóan felpörgeti majd az innovációt és – a zökkenőmentes kommunikáció és biztonságos kvantum-átvitel érdekében – számos ígéretes technológiai projekthez járul majd hozzá a fenntartható űrhajómeghajtás (elektromos vagy nukleáris) és az új, alacsony Föld körüli pályán működő konstellációk területén.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 18., 15:05
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) a napokban megújította együttműködési szerződését, amelynek célja az erőforrások egyesítése a magyar kis- és középvállalkozások hatékonyabb érdekvédelme, különös tekintettel a stratégiai tervezés és fejlesztések támogatása terén.
2024. 07. 16., 15:40
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.
2024. 07. 12., 17:10
Európai Vállalkozásfejlesztési Díjjal (European Enterprise Promotion Awards) ismerték el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) vállalkozástámogató alkalmazását. A VOSZPortnak digitális átállás kategóriában ítélték oda a díjat.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Több mint 40 éve a család valamennyi szőlőültetvényét fenntartható módon, műtrágyáktól és gyomirtó szerektől mentesen kezeli, 2015 óta pedig kizárólag biogazdálkodást folytat.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS