Átadták az Ipar 4.0 szakmai elismeréseket

Átadták az Ipar 4.0 szakmai elismeréseket
2022. 05. 18., 18:06

Átadták szerdán az Ipar 4.0 szakmai érmeket, amelyekkel az innovatív tevékenységükkel a gyártásban, oktatásban és kutatás-fejlesztésben sikereket elérő vállalatok és szervezetek kimagasló teljesítményét díjazzák.

Olyan közösségeket ismerünk el, melyek tagjai nemcsak minden tőlük telhetőt tettek meg a magyar ipar versenyképességének erősítése érdekében, hanem meg is osztották elképzeléseiket, módszereiket, gyakorlataikat a környezetükkel” – mondta Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára (a fotón) az Innovációkkal az Ipar 5.0 felé című budapesti konferencián tartott díjátadón.

Kiemelte: a 2020-as évek a kihívások évtizede, amelyben még fontosabbá vált az innováció, a gazdaság tudásalapúvá válása. „Legfontosabb feladatunk, hogy megtaláljuk és beindítsuk a valós, fenntartható fejlődés hosszú távú motorját, a hasznot hajtó KFI-ket” – hangsúlyozta az államtitkár.

Azt mondta: az „Ipar 4.0”, a negyedik ipari forradalom az ipar minőségi, innovatív megújítását célozza annak intelligens digitális átalakítása révén, hozzájárulva az ipar hatékonyságának javításához és a versenyképesség növeléséhez. A digitalizáció technológiai jövőképében a mesterséges intelligencia központi helyet foglal el. Az előrejelzések szerint az adatgazdasággal együtt a növekedés motorjává válik a jövőben.

„Ugyan az elmúlt időszakban jelentősen nőttek a kockázatok a világgazdaságában, azonban a magyar gazdaságban a kihívások ellenére a növekedés kilátásai bizakodásra adnak okot” –fogalmazott, hangsúlyozva, hogy az ipar teljesítménye 2010 óta folyamatosan nő, ami reményeik szerint a következő időszakban is folytatódik.

Magyarországon bővült a legnagyobb mértékben a kutatás-fejlesztésben dolgozók száma az EU-ban, 2010 óta megduplázódott; a 2020 eleje óta bejelentett nagyvállalati fejlesztések pedig megközelítik a 4400 milliárd forintot, az éves hazai GDP több mint 7 százalékát.

2021-ben mintegy 15 ezermilliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelynek eredményeként a beruházási aktivitás 5,9 százalékkal múlta felül a megelőző év teljesítményét. A kutatásra és fejlesztésre fordított kiadások GDP-hez viszonyított aránya az elmúlt évtizedben 1,1 százalékról 1,6 százalékra emelkedett.

Az ITM 2018-tól évente 1,5 milliárd forinttal járul hozzá az Ipar 4.0 támogatási programmal a hazai vállalkozások támogatásához, Magyarország innovatív újraiparosításához.

Az ITM 2019-ben alapította meg az Ipar 4.0 szakmai díjat, amelyet az idén második alkalommal adnak át olyan szervezetek számára, amelyek az Ipar 4.0 átállás során jelentős teljesítményt, sikereket értek el. Az elismerést négy kategóriában adják át: kis- vagy közepes vállalkozás, nagyvállalat, oktatási, képzési programot megvalósító szervezet, valamint az Ipar 4.0 eredetű jelentős kutatást, fejlesztést, innovációt megvalósító szervezet kategóriában.

Az Ipar 4.0 digitalizációs technológiát sikeresen bevezető, illetve egyéb jelentős, kapcsolódó innovatív tevékenységet megvalósító kis- és középvállalatok kategóriájában idén az Innomine Group Kft., a nagyvállalatok közül a Continental Automotive Hungary Kft. kapta meg az elismerést.

Az oktatási, képzési programot megvalósító szervezet kategóriában a Miskolci Egyetem Logisztikai Intézete, az Ipar 4.0 eredetű jelentős kutatást, fejlesztést vagy innovációt megvalósító szervezetek közül pedig a Széchenyi István Egyetem Digitális Fejlesztési Központ nyerte el a díjat. (MTI)

(Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 12. 06., 14:00
Magyarország első kkv-fókuszú neobankjánál a számlanyitás és a számlavezetés ingyenes, a kimenő utalások díja pedig összegtől függetlenül 199 forint. A BinX felhasználók egymás közötti utalásai ingyenesek, csakúgy, mint a számlavezetés és – egyelőre – a prémium üzleti bankkártyák.
2024-12-11 20:11:00
A Design Terminal és a Nemzeti Tehetség Központ szervezésében immár negyedik alkalommal indul el a START program, amely a fiatalok vállalkozóvá válását támogatja szakmai képzéssel, mentorációval és akár 3–5 millió forint értékű díjazással.
2024-12-11 19:11:25
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ), a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (DiákÉSZ), a Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KÖZÉSZ), valamint az Országos Szövetkezeti Tanács (OSZT) közötti stratégiai megállapodás aláírására került sor december 11-én Budapesten a nyugdíjas foglalkoztatás országjáró fórumán.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 12. 04., 12:30
epizód: 2024 / 23   |   hossz: 20:22
A PwC Magyarország által, a Publicis Groupe Hungary megrendelésére készült kutatás szerint a Black Friday a korábbi 1–2 napról mára hosszabb kampányidőszakká nőtte ki magát. A vásárlók jelentős részét ennek ellenére nem befolyásolja az akciókkal teli esemény, az emberek egyre jobban hajlanak a tervezett vásárlásra, ahelyett, hogy hirtelen ingerek hatására költenének. Horváth Rita, a Publicis Groupe Hungary Chief Media Officere részletesen bemutatja, hogy mennyire elégedettek a vásárlók a promóciókkal, mennyire népszerűek a körükben a külföldi webshopok vagy éppen maga az online vásárlás, és hogy milyen körülmények miatt maradhatnak távol az év végi akcióktól.
A nyugdíjpénztárak vagyona nem várt mértékben gyarapodott az idén – jelezte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ), amely szerint az öngondoskodók korábban egyetlen esztendő harmadik negyedében sem tettek félre olyan magas összeget egészségügyi és nyugdíjcélra, mint 2024-ben. Dr. Kravalik Gábor, az ÖPOSZ főtitkára ebben az epizódban vezeti le a kedvező tendencia okait, azt, hogy milyen motivációs tényezők vezettek a remek eredményhez, valamint azt is, hogy milyen módon és melyik korosztály pénzügyi tudatosságát lehetne még növelni.
2024. 11. 06., 09:35
epizód: 2024 / 21   |   hossz: 28:39
Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokság „Best Young Sommelier” kategóriájának idei győztese, Novák Dávid örömmel kampányol a borfogyasztás mint kulináris élmény mellett, hiszen egy jól kiválasztott ital új dimenzióval gazdagítja az étkezést. Az ízek és aromák összjátékának ismeretéhez hatalmas elméleti tudás kell, de az igazi kihívás az, hogy ráérezzen a vendég személyes preferenciáira. A VIRTU Restaurant sommelier-je cukrász múltjából és külföldi tapasztalataiból merítve vált profivá, pedig még csak a húszas éveit tapossa. Ebben az epizódban e különleges szakma szépségeiről és a borfogyasztás szertartásáról is mesél.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS