Elképesztő vívmány: itt a biológiailag lebomló gyanta – fólia helyett

Elképesztő vívmány: itt a biológiailag lebomló gyanta – fólia helyett
ESGHírek  |  2024. 11. 30., 07:45

Egyedülálló lebomló gyanta készült egy brit vállalat üzemében, azzal a reménnyel, hogy hosszú távon globálisan elterjed a használata és felváltja a természetet akár többszáz évig szennyező műanyagfóliát.

Az NbR névre keresztelt új termék gyártója a Symphony Environmental, ahol úgy gondolják, hogy a biológiailag lebomló a gyanta akár 20 százalékkal csökkentheti a fosszilis alapú műanyagtermékek környezetterhelését. A vállalat szerint az NbR természetes ásványi anyagokat tartalmaz, és lehetővé teszi, hogy a műanyaggyártók kevesebb fosszilis eredetű polietilént (PE) vagy polipropilént (PP) használjanak, ráadásul a lebomlása során nem képződnek mikroműanyagok, így biztonságos alternatívát kínál.

Michael Laurier, a Symphony Environmental vezérigazgatója biztos benne, hogy az NbR áttörést jelenthet a műanyagiparban. A gyártók számára költséghatékony megoldást kínál, hiszen nem igényli új gépek beszerzését, a munkaerő átképzését vagy az ellátási lánc átalakítását. Éppen ezért „az alkalmazása zökkenőmentes lesz, miközben jelentősen csökkenti a PE és PP termékek fosszilis tartalmát, és fenntartja a megszokott gyártási folyamatokat”.

Az NbR 20 százalékban nem fosszilis eredetű természetes vegyületekből áll, és alkalmas különböző csomagolások, bevásárlótáskák, szemeteszsákok, bizonyos típusú palackok és mezőgazdasági fóliák előállítására. Ezek a mai, hagyományos módszerekkel legyártva akár évszázadokig a természetben maradhatnak, szemben NbR-rel, ami hónapok alatt lebomlik.

Az új gyanta a fóliáknál jobban szigetel, ráadásul újrahasznosítható

Az NbR pontos összetétele üzleti titok, ezért a vállalat nem tervezi a szabadalmaztatását, ehelyett inkább védjeggyel biztosítja a fejlesztés titkosságát. Laurier azt állítja, hogy a műanyagtermékekhez 25 százalékos arányban kell adagolni, és az így készült termékek újrahasznosíthatók. Az új gyanta javítja az öntés utáni zsugorodási tulajdonságokat és a termékek szigetelő képességét is.

„Az NbR egy speciális katalizátor- és stabilizátorcsomagot tartalmaz, amely meghatározza a termék élettartamát. Normál körülmények között használható, újrahasznosítható, majd a természetes mikrobák által lebomlik, ha már nincs rá szükség” – fejtette ki Laurier.

A globális gyantapiac értéke 2023-ban 556 milliárd dollár volt, és 2032-re várhatóan eléri a 859 milliárd dollárt, évi öt százalékos növekedési ütemmel. Az élelmiszer-, gyógyszer- és e-kereskedelmi csomagolások iránti kereslet bővülése jelentősen növeli a fenntartható megoldások iránti igényt.

A Symphony Environmental hangsúlyozta, hogy az NbR fejlesztése illeszkedik a környezetbarát termékek iránti elvárásokhoz és a szigorodó szabályozásokhoz. A technológia megfelel az EU és az USA élelmiszerrel érintkező csomagolóanyagokra vonatkozó előírásainak, a biológiai lebomlását és ártalmatlanítását pedig nemzetközi szabványok szerint tesztelték. „Az elmúlt 25 évben és több millió dolláros befektetéssel dolgoztunk olyan környezetbarát polimer termékeken, mint az NbR, hogy választ adjunk a fenntarthatósági kihívásokra” – jelentette be Laurier.

A címlapkép AI-val generált illusztráció. Forrás: Freepik

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 12. 05., 10:05
Nagyon viszik a lakossági hiteleket az ügyfelek a bankoktól. A személyi kölcsönöknél az idei év mindenképpen rekordot hoz, de a lakáshiteleknél is nagy esély van erre. A babaváró támogatás iránti kereslet is megugrott hirtelen, hajrázhatnak azok, akiknek jövőre már nem jár ebből a nulla százalékos hitelből – derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
2024-12-05 21:05:00
A Magyar Innovációs Szövetség 33. alkalommal hirdette meg kis-, közép- és nagyvállalatok számára a Magyar Innovációs Nagydíjat, amelyre a cégek a gyakorlatban is megvalósult, 2024. évben mérhető üzleti hasznot hozó innovációs projektekkel nevezhetnek.
2024-12-05 15:05:00
A 2025-re vonatkozó kilátásaikat tekintve a munkáltatók inkább optimisták, de egyelőre óvatosan nyilatkoznak a létszámbővítési terveikről. A legnagyobb kihívásuk jelenleg megtalálni azokat a szakmailag megfelelő jelölteket, akik beillenek a cégkultúrába, miközben meg kell birkózniuk a jelentkezők magas bérigényeivel is – derült ki a Profession.hu elemzéséből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 12. 04., 12:30
epizód: 2024 / 23   |   hossz: 20:22
A PwC Magyarország által, a Publicis Groupe Hungary megrendelésére készült kutatás szerint a Black Friday a korábbi 1–2 napról mára hosszabb kampányidőszakká nőtte ki magát. A vásárlók jelentős részét ennek ellenére nem befolyásolja az akciókkal teli esemény, az emberek egyre jobban hajlanak a tervezett vásárlásra, ahelyett, hogy hirtelen ingerek hatására költenének. Horváth Rita, a Publicis Groupe Hungary Chief Media Officere részletesen bemutatja, hogy mennyire elégedettek a vásárlók a promóciókkal, mennyire népszerűek a körükben a külföldi webshopok vagy éppen maga az online vásárlás, és hogy milyen körülmények miatt maradhatnak távol az év végi akcióktól.
A nyugdíjpénztárak vagyona nem várt mértékben gyarapodott az idén – jelezte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ), amely szerint az öngondoskodók korábban egyetlen esztendő harmadik negyedében sem tettek félre olyan magas összeget egészségügyi és nyugdíjcélra, mint 2024-ben. Dr. Kravalik Gábor, az ÖPOSZ főtitkára ebben az epizódban vezeti le a kedvező tendencia okait, azt, hogy milyen motivációs tényezők vezettek a remek eredményhez, valamint azt is, hogy milyen módon és melyik korosztály pénzügyi tudatosságát lehetne még növelni.
2024. 11. 06., 09:35
epizód: 2024 / 21   |   hossz: 28:39
Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokság „Best Young Sommelier” kategóriájának idei győztese, Novák Dávid örömmel kampányol a borfogyasztás mint kulináris élmény mellett, hiszen egy jól kiválasztott ital új dimenzióval gazdagítja az étkezést. Az ízek és aromák összjátékának ismeretéhez hatalmas elméleti tudás kell, de az igazi kihívás az, hogy ráérezzen a vendég személyes preferenciáira. A VIRTU Restaurant sommelier-je cukrász múltjából és külföldi tapasztalataiból merítve vált profivá, pedig még csak a húszas éveit tapossa. Ebben az epizódban e különleges szakma szépségeiről és a borfogyasztás szertartásáról is mesél.

  Rovathírek: GUSTO

Idén már ötödik alkalommal rendezték meg Az Év Szaloncukra versenyt, amin az összes hazai szaloncukrokat gyártó cukrászda és gyártó szaloncukrai ringbe szállhattak.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS