Nyaralóvásárlás Babaváróval és más lehetőségek

2024. 07. 04., 10:25

Milyen lehetőségeik vannak azoknak, akik nyaralóvásárláson gondolkodnak és szeretnék kihasználni az állami lakástámogatások nyújtotta előnyöket? A Credipass pénzügyi szakértői a támogatott hiteles opciók mellett a legkedvezőbb piaci lakáshitel-lehetőségeket is bemutatják.

A nyári szezonban sokak fejében merül fel a gondolat, hogy második ingatlanként jó befektetés lehet egy természetközeli vagy vízparti ház, amely hosszú távon megtérül a családnak, állandó és biztos helyszíne lehet a későbbi nyaralásoknak, pénzt is spórolva ezzel minden évben. Azonban ez elsőre mindenképp nagyobb kiadással jár – épp ezért a Credipass szakértői sorra vették a nyaraló, vagy időszakos tartózkodásra alkalmas hétvégi ház finanszírozási lehetőségeit abban az esetben, ha hitelre van szükség ennek megvásárlására és nem elég az összegyűjtött önerő. Ugyanis ma, a nyaralópiac túlárazottsága miatt akár egy 30 millió forintos megtakarítás sem feltétlenül elegendő például egy balatoni nyaraló megvásárlásához. Ha az ügyfél nem rendelkezik kellő mennyiségű tőkével, de a lokáció tekintetében sem szeretne kompromisszumot kötni és olcsóbb nyaralóövezetben (például a Velencei-tó vagy a Tisza-tó partján) található ingatlanok közül választani, akkor sem kell lemondania álmai hétvégi házáról. Ráadásul a piaci lakáshitelek mellett szerencsére van olyan állami támogatott hitellehetőség is, amelyet kihasználhatnak erre a célra.

Általánosságban elmondható, hogy a lakástámogatások nagyobb része nyaralóvásárlásra sajnos nem fordítható, mivel ezek többsége kizárólag a lakóingatlan megnevezésű ingatlanokra érvényesíthető, illetve mert a szabályozásban az is szerepel, hogy az adott ingatlanban kell életvitelszerűen lakni minimum 10 évig, amelyet lakcímkártyával szükséges igazolni. Azonban ezek ellenére is létezik olyan támogatási forma, amelyet használhatunk a célra és kiegészíthetjük meglévő önerőnket a vágyott hétvégi ház megvásárlására.

„Amennyiben az ingatlancél eléréséhez elegendő egy 11 millió forint összegű kiegészítés, úgy a szabad felhasználású, kamatmentes Babaváró támogatás lehet az a lehetőség, amely az állami támogatások közül szóba jöhet nyaraló vásárlásához – mondta el Fülöp Krisztián, a Credipass magyarországi vezetője.  – A CSOK Plusz, illetve a Falusi CSOK azért nem használható fel erre a célra, mivel mindkét támogatásnál fontos jogszabályi kitétel az, hogy a kérdéses háznak az ingatlan-nyilvántartásban, illetve a tulajdoni lapon lakóház, lakás, tanya vagy birtokközpont besorolással kell szerepelnie, tehát az üdülő, nyaraló besorolású épület nem lesz megfelelő. A Babaváró azonban fordítható erre a célra, hiszen szabadon felhasználható az összeg. A kölcsön ráadásul a futamidő első 5 évében kamatmentes, és ha 5 éven belül megszületik a vállalt gyermek, akkor a kedvezmény a kölcsön lejáratáig meg is marad. Ezen felül a 2. gyermek érkezésekor elengedik a fennálló tartozás 30 százalékát, míg a 3. baba megszületése után a teljes tartozás elengedésre kerül.”

A július 1-jén elstartolt otthonfelújítási támogatás sem fordítható nyaraló besorolású ingatlanra, hiszen ennek feltétele, hogy kizárólag olyan családi házakat lehet korszerűsíteni, amelyekben 2024 májusa óta életvitelszerűen lakik az igénylő. Ugyanez a helyzet a jelzáloghitel-elengedés esetével is: itt olyan lakáscélú jelzáloghitelek elengedésére van lehetőség (2 vagy több gyermek születése esetén 1-től 4 millió forintos összegben), amelyek kizárólag lakóingatlan vásárlására, építésére, korszerűsítésére, felújítására, bővítésére szóltak (ez a hpt. törvény szerinti lakáscélú-jelzáloghiteleknél, a 2018. január 1-jét követően igényelt jelzáloghitelek esetében érvényes).

Így tehát további kedvezményes lehetőség lehet még az egyedi kamatokkal történő piaci lakáshitel felvétele, amelynél azonban nyaraló esetében szintén sokféle szempontot kell figyelembe venni és mérlegelni – figyelmeztet a szakértő.

„Hétvégi ház vásárlására az említett állami támogatott hitel mellett többféle banki megoldás is rendelkezésre áll, attól függően, hogy hol található az ingatlan, milyen besorolása van a földhivatali nyilvántartásban, illetve mekkora összegre van szükség a megvásárlásához. A kedvező kamatozású piaci lakáshitel, szabad felhasználású jelzáloghitel, vagy egy megfelelően megválasztott személyi kölcsön is segítség lehet a célingatlan megvásárlásához. Amennyiben belterületi a besorolás és a tulajdoni lapon hétvégi ház, üdülő vagy nyaraló megnevezés szerepel, akkor a piaci lakáshitel lehet a megfelelő finanszírozási forma. Ehhez érdemes profi pénzügyi szakértőhöz fordulni, aki segít eligazodni az eltérő banki szabályok között, illetve megtalálja az ügyfél számára legjobb hitelfeltételeket. Hiszen a szakértő segítségével kedvezőbb hitelkamatokat is kaphatunk, egyedi árazás is szóba jöhet, amelyet érdemes kihasználnia az ügyfeleknek.”

A ház/nyaraló besorolás fontos szempont: amennyiben külterületi vagy zártkerti ingatlan a cél, aminek a megnevezése például présház, szántó, szőlő, erdő, kert, gazdasági épület vagy művelési ág alól ki nem vett terület, ezek többsége nem elfogadható fedezet egyik banknál sem. Erre az esetre megoldást jelenthet a szakértők szerint, ha saját, meglévő lakóingatlanra vesz fel az ügyfél szabad felhasználású jelzáloghitelt. Ez ugyan valamivel drágább, mint a lakáshitel, de ebben az esetben is érdemes szakértő segítségét igénybe venni, aki felkutatja az egyéni igényeknek megfelelő, legkedvezőbb banki ajánlatot. A lakáshitel és a szabadfelhasználású hitel mellett, a harmadik fajta finanszírozási lehetőség a saját tőke kiegészítésére a személyi kölcsön felvétele. Ez a megoldás akkor lehet jó döntés, ha nem tud vagy nem akar jelzálogterhelést választani az ügyfél, vagy 15 millió forint alatti összeg is elegendő, esetleg, ha gyorsan van szükség a kívánt összegre.

Összességében tehát a Babaváró felhasználása mellett a piaci kamatozású lakáshitelek között érdemes megtalálni a legkedvezőbb ajánlatot, ha hétvégi ház vásárlása az idei nyári célunk.

A rovat támogatója a KAVOSZ Zrt.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-07-24 11:10:00
„Az Európai Tanács rendelete előmozdítja a digitális címkék használatát az uniós termésnövelő anyagokon, ugyanakkor szükség esetére megtartja a fizikai címkéket. Emellett javítja a címkék olvashatóságát, valamint egyszerűsíti a forgalmazók címkézési kötelezettségeit.”
2024-07-24 09:00:17
Az nem kérdés, hogy csak a legjobb minőségű cseh alapanyagokat, malátákat, prémium Saaz komlót és a főzde saját kútjából származó vizet használják a sör elkészítéséhez.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS