K&H: nagyon kapósak a lakossági kölcsönök

2021. 06. 28., 15:00

Erős a kereslet a K&H hitelei iránt. A folyósított lakáshitelek összege az év első négy hónapjában 39 százalékkal nőtt, miközben a teljes piac csak 7 százalékos növekedést mutatott. A babaváró hitel esetében a K&H 27 százalékos többletet ért el, szemben az országos piac zsugorodásával, a személyi kölcsönöknél pedig 3 százalékos volt a bővülés. Valamennyi hitel esetében a lakásfelújítás az egyik fontos cél és egyre nagyobb az érdeklődés az államilag támogatott lakáskorszerűsítési kölcsön iránt is.

Gyorsan elérte a 100 milliárd forintos szintet a K&H: az év első négy hónapjában a lakossági hitel-folyósítások összege 120 milliárd forintot tett ki – közölte a K&H. A hitelezés motorját a lakáshitelek, a babaváró és a személyi kölcsönök adták. A 120 milliárd forintos folyósított összeg 60 százalékát a lakáshitelek adták. Az államilag támogatott, a gyermekvállalást ösztönző babaváró kölcsönök részesedése 25 százalékos volt a szóban forgó időszakban, a személyi kölcsönöké pedig 15 százalékot tett ki.

Kétszámjegyű többletek

A lakáshiteleknél a K&H 39 százalékos növekedést ért el az előző év első négy hónapjához képest, miközben a teljes piac jóval kisebb mértékben, csak 7 százalékkal bővült. A babaváró kölcsönöknél az országos piac szűkülésével szemben a K&H 27 százalékos többletet ért el. A személyi kölcsönöknél a K&H 3 százalékos bővüléssel zárta az év első négy hónapját, míg a piac 8 százalékos csökkenést mutatott.

„Bár a koronavírus-járvány kedvezőtlen gazdasági hatásai miatt a múlt évben a korábbi évekhez képest visszafogott volt a lakossági hitelek iránti kereslet, de az idén, legalábbis a K&H-nál, nagyon erősen indult az év és úgy látszik az érdeklődésekből, hogy további növekedés várható” – mondta Árva András, a K&H lakossági marketing szegmensének vezetője.

(Árva András részt vett az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatában, az interjút IDE KATTINTVA olvashatja.)

Ez a sláger

A K&H erősödést vár a támogatott lakásfelújítási kölcsönöknél, melyeknek a felújítási célú hiteligényléseken belül már 63 százalékos az arányuk. Az idén elindított állami lakásfelújítási programon belül elérhető támogatott otthonfelújítási kölcsön iránt töretlen az érdeklődés: az indulás óta a felújításra igényelt jelzáloghitelek 45 százaléka volt támogatott lakásfelújítási kölcsön, míg májusban már 57 százalékos volt a részesedésük.

„Ez érthető, hiszen kedvezőek a támogatott lakásfelújítási kölcsön feltételei. Egy átlagosnak tekinthető 5 millió forintos 10 éves hitel esetében a kezdetben 48 ezer forintos törlesztőrészlet várhatóan mintegy 20 ezer forintra mérséklődik, ha 2022 végén megérkezik az akár 2,5 milliós állami támogatás” – tette hozzá Árva András.

A lakásfelújítások népszerűségét mutatja továbbá, hogy a babaváró kölcsönök 28,5 százalékát ugyancsak lakáskorszerűsítésre fordítják az érintettek. A folyósított személyi kölcsönöknek pedig a 35 százaléka megy lakáskorszerűsítésre.
Árva András azt mondta: „A növekedés csak részben köszönhető annak, hogy a piaci kínálathoz képest olcsók, azaz alacsony kamatozásúak a K&H konstrukciói. A bővülésben fontosabb szerepet játszik, hogy gyors, hatékony a hiteligénylési, hitelbírálati és -folyósítási folyamat.” Hozzátette: „Különösen gyors és kényelmes ügyintézést biztosít az ügyfeleknek az online személyi kölcsön, amelynek az igénylése egy mobiltelefon segítségével megoldható, a teljes folyamat az interneten zajlik. Az online megoldás egyre nagyobb népszerűsége hozz

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 08. 10., 11:53
Elindult a megújult Széchenyi Kártya MAX program, a konkrét hitelkérelmek benyújtására is megnyílt a lehetőség. A hiteleket a köztartozásmentes, legalább egy teljes lezárt éves működési múlttal rendelkező kis- és középvállalkozások igényelhetik – hívja fel a figyelmet az RSM Hungary.
2022-08-13 09:45:00
Egy müncheni söröző vendégei napraforgóolajjal is fizethetnek a „folyékony kenyérért”, így nem kerül veszélybe a betevő rántott szelet sem.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 06. 13., 06:35
epizód: 2022 / 6   |   hossz: 19:01
A kamerás megfigyelés csak „célhoz kötött” lehet, de a célok meghatározásakor is körültekintően kell eljárni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely ügyvéd. A Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda irodavezető partnerét a munkavállalók megfigyelésére, a kamerák elhelyezésére vonatkozó szabályokról, az élőképekre vonatkozó speciális előírásokról és a technika fejlődés nyújtotta lehetőségek jogi korlátairól kérdeztük.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS