K&H: nagyon kapósak a lakossági kölcsönök

2021. 06. 28., 15:00

Erős a kereslet a K&H hitelei iránt. A folyósított lakáshitelek összege az év első négy hónapjában 39 százalékkal nőtt, miközben a teljes piac csak 7 százalékos növekedést mutatott. A babaváró hitel esetében a K&H 27 százalékos többletet ért el, szemben az országos piac zsugorodásával, a személyi kölcsönöknél pedig 3 százalékos volt a bővülés. Valamennyi hitel esetében a lakásfelújítás az egyik fontos cél és egyre nagyobb az érdeklődés az államilag támogatott lakáskorszerűsítési kölcsön iránt is.

Gyorsan elérte a 100 milliárd forintos szintet a K&H: az év első négy hónapjában a lakossági hitel-folyósítások összege 120 milliárd forintot tett ki – közölte a K&H. A hitelezés motorját a lakáshitelek, a babaváró és a személyi kölcsönök adták. A 120 milliárd forintos folyósított összeg 60 százalékát a lakáshitelek adták. Az államilag támogatott, a gyermekvállalást ösztönző babaváró kölcsönök részesedése 25 százalékos volt a szóban forgó időszakban, a személyi kölcsönöké pedig 15 százalékot tett ki.

Kétszámjegyű többletek

A lakáshiteleknél a K&H 39 százalékos növekedést ért el az előző év első négy hónapjához képest, miközben a teljes piac jóval kisebb mértékben, csak 7 százalékkal bővült. A babaváró kölcsönöknél az országos piac szűkülésével szemben a K&H 27 százalékos többletet ért el. A személyi kölcsönöknél a K&H 3 százalékos bővüléssel zárta az év első négy hónapját, míg a piac 8 százalékos csökkenést mutatott.

„Bár a koronavírus-járvány kedvezőtlen gazdasági hatásai miatt a múlt évben a korábbi évekhez képest visszafogott volt a lakossági hitelek iránti kereslet, de az idén, legalábbis a K&H-nál, nagyon erősen indult az év és úgy látszik az érdeklődésekből, hogy további növekedés várható” – mondta Árva András, a K&H lakossági marketing szegmensének vezetője.

(Árva András részt vett az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatában, az interjút IDE KATTINTVA olvashatja.)

Ez a sláger

A K&H erősödést vár a támogatott lakásfelújítási kölcsönöknél, melyeknek a felújítási célú hiteligényléseken belül már 63 százalékos az arányuk. Az idén elindított állami lakásfelújítási programon belül elérhető támogatott otthonfelújítási kölcsön iránt töretlen az érdeklődés: az indulás óta a felújításra igényelt jelzáloghitelek 45 százaléka volt támogatott lakásfelújítási kölcsön, míg májusban már 57 százalékos volt a részesedésük.

„Ez érthető, hiszen kedvezőek a támogatott lakásfelújítási kölcsön feltételei. Egy átlagosnak tekinthető 5 millió forintos 10 éves hitel esetében a kezdetben 48 ezer forintos törlesztőrészlet várhatóan mintegy 20 ezer forintra mérséklődik, ha 2022 végén megérkezik az akár 2,5 milliós állami támogatás” – tette hozzá Árva András.

A lakásfelújítások népszerűségét mutatja továbbá, hogy a babaváró kölcsönök 28,5 százalékát ugyancsak lakáskorszerűsítésre fordítják az érintettek. A folyósított személyi kölcsönöknek pedig a 35 százaléka megy lakáskorszerűsítésre.
Árva András azt mondta: „A növekedés csak részben köszönhető annak, hogy a piaci kínálathoz képest olcsók, azaz alacsony kamatozásúak a K&H konstrukciói. A bővülésben fontosabb szerepet játszik, hogy gyors, hatékony a hiteligénylési, hitelbírálati és -folyósítási folyamat.” Hozzátette: „Különösen gyors és kényelmes ügyintézést biztosít az ügyfeleknek az online személyi kölcsön, amelynek az igénylése egy mobiltelefon segítségével megoldható, a teljes folyamat az interneten zajlik. Az online megoldás egyre nagyobb népszerűsége hozz

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS