K&H: nagyon kapósak a lakossági kölcsönök

2021. 06. 28., 15:00

Erős a kereslet a K&H hitelei iránt. A folyósított lakáshitelek összege az év első négy hónapjában 39 százalékkal nőtt, miközben a teljes piac csak 7 százalékos növekedést mutatott. A babaváró hitel esetében a K&H 27 százalékos többletet ért el, szemben az országos piac zsugorodásával, a személyi kölcsönöknél pedig 3 százalékos volt a bővülés. Valamennyi hitel esetében a lakásfelújítás az egyik fontos cél és egyre nagyobb az érdeklődés az államilag támogatott lakáskorszerűsítési kölcsön iránt is.

Gyorsan elérte a 100 milliárd forintos szintet a K&H: az év első négy hónapjában a lakossági hitel-folyósítások összege 120 milliárd forintot tett ki – közölte a K&H. A hitelezés motorját a lakáshitelek, a babaváró és a személyi kölcsönök adták. A 120 milliárd forintos folyósított összeg 60 százalékát a lakáshitelek adták. Az államilag támogatott, a gyermekvállalást ösztönző babaváró kölcsönök részesedése 25 százalékos volt a szóban forgó időszakban, a személyi kölcsönöké pedig 15 százalékot tett ki.

Kétszámjegyű többletek

A lakáshiteleknél a K&H 39 százalékos növekedést ért el az előző év első négy hónapjához képest, miközben a teljes piac jóval kisebb mértékben, csak 7 százalékkal bővült. A babaváró kölcsönöknél az országos piac szűkülésével szemben a K&H 27 százalékos többletet ért el. A személyi kölcsönöknél a K&H 3 százalékos bővüléssel zárta az év első négy hónapját, míg a piac 8 százalékos csökkenést mutatott.

„Bár a koronavírus-járvány kedvezőtlen gazdasági hatásai miatt a múlt évben a korábbi évekhez képest visszafogott volt a lakossági hitelek iránti kereslet, de az idén, legalábbis a K&H-nál, nagyon erősen indult az év és úgy látszik az érdeklődésekből, hogy további növekedés várható” – mondta Árva András, a K&H lakossági marketing szegmensének vezetője.

(Árva András részt vett az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatában, az interjút IDE KATTINTVA olvashatja.)

Ez a sláger

A K&H erősödést vár a támogatott lakásfelújítási kölcsönöknél, melyeknek a felújítási célú hiteligényléseken belül már 63 százalékos az arányuk. Az idén elindított állami lakásfelújítási programon belül elérhető támogatott otthonfelújítási kölcsön iránt töretlen az érdeklődés: az indulás óta a felújításra igényelt jelzáloghitelek 45 százaléka volt támogatott lakásfelújítási kölcsön, míg májusban már 57 százalékos volt a részesedésük.

„Ez érthető, hiszen kedvezőek a támogatott lakásfelújítási kölcsön feltételei. Egy átlagosnak tekinthető 5 millió forintos 10 éves hitel esetében a kezdetben 48 ezer forintos törlesztőrészlet várhatóan mintegy 20 ezer forintra mérséklődik, ha 2022 végén megérkezik az akár 2,5 milliós állami támogatás” – tette hozzá Árva András.

A lakásfelújítások népszerűségét mutatja továbbá, hogy a babaváró kölcsönök 28,5 százalékát ugyancsak lakáskorszerűsítésre fordítják az érintettek. A folyósított személyi kölcsönöknek pedig a 35 százaléka megy lakáskorszerűsítésre.
Árva András azt mondta: „A növekedés csak részben köszönhető annak, hogy a piaci kínálathoz képest olcsók, azaz alacsony kamatozásúak a K&H konstrukciói. A bővülésben fontosabb szerepet játszik, hogy gyors, hatékony a hiteligénylési, hitelbírálati és -folyósítási folyamat.” Hozzátette: „Különösen gyors és kényelmes ügyintézést biztosít az ügyfeleknek az online személyi kölcsön, amelynek az igénylése egy mobiltelefon segítségével megoldható, a teljes folyamat az interneten zajlik. Az online megoldás egyre nagyobb népszerűsége hozz

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.
2024-05-22 10:30:59
Michelin-csillagos ételek menzai áron, gasztro-béke Kína és Tajvan között, latin hangulat az Őrségből, japán-magyar rántotthús rokonság, erdélyi ízek, kockásabroszos legendák, tepertő, malacfül, labneh és remek vegán fogások.
2024-05-22 10:10:00
Az öröklési szerződés a végintézkedések egyik sajátos, kétoldalú formája. Megkötésére rendszerint azért kerül sor, mert az örökhagyó biztosítani kívánja saját ellátását, gondozását. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Michelin-csillagos ételek menzai áron, gasztro-béke Kína és Tajvan között, latin hangulat az Őrségből, japán-magyar rántotthús rokonság, erdélyi ízek, kockásabroszos legendák, tepertő, malacfül, labneh és remek vegán fogások.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS