Magyar Bankholding: elindult az NHP Zöld Otthon Program

2021. 10. 04., 17:30

A Magyar Bankholdinghoz tartozó hitelintézeteknél is igényelhetők 2021. október 4-től az új NHP Zöld Otthon Program hiteltermékei. A program kedvező feltételekkel biztosít kölcsönt a Magyarország területén fekvő, energiahatékony, új lakóingatlan vásárlása, illetve építése céljából.

A Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank ügyfelei számára az elsők között érhető el az új zöld lakáshitel, az NHP Zöld Otthon Program (NHP ZOP) kínálatában, amelyet az MNB a Növekedési Hitelprogram részeként indít el 2021. október 4-től. A program keretében a tagbankok lakossági ügyfelei kedvező, a teljes futamidő alatt legfeljebb 2,50 százalékos fix kamatozású lakáshitelt igényelhetnek. A THM 2,77–2,80 százalék.

Az ügyfél az NHP ZOP keretében nyújtott zöld lakáshitelhez otthonteremtési kamattámogatást (OTK-támogatás) is igénybe vehet, az OTK-támogatásra vonatkozó jogszabályban, valamint az NHP ZOP által meghatározott feltételek együttes teljesülése esetén. A zöld lakáshitel bruttó kamata 2,50 százalék, amelyhez a futamidő egésze alatt (a kamattámogatásra előírt feltételek teljesülése esetén) 2,50 százalékos otthonteremtési kamattámogatás is lehívható, így az ügyfél 0,00 százalékos kamattal juthat a hitelhez a jogszabályban foglaltak alapján két gyermek esetén legfeljebb 10 millió Ft, három vagy több gyermek esetén legfeljebb 15 millió forint összegben. Lényeges, hogy az OTK-támogatással érintett zöld lakáshitel csak a CSOK közvetlen állami támogatás igénybevétele és az arra előírt feltételek teljesülése esetén igényelhető. A THM: 0,03–0,10 százalék.

A két új, zöld hiteltermék egymástól függetlenül, önállóan, de együttesen is igénybe vehető.

A programban nyújtott zöld hitelek alapvetően a maximum évi 90kWh/m2 primer energiaigényű, legalább „BB” energetikai besorolású új lakóház vagy lakás vásárlására, építésére fordíthatók. A hitel legmagasabb összege 70 millió forint, amelyet együttes igénylés esetén maximális keretként kell érteni, vagyis az OTK-támogatással érintett zöld lakáshitel összege csökkenti a keretet és maximálja a kamattámogatás nélküli zöld lakáshitel igénybe vehető összegét (pl. 15 millió forint OTK-támogatással érintett zöld lakáshitel + 55 millió forint zöld lakáshitel). Mindkét hitelt legfeljebb 25 éves futamidővel lehet igényelni.

Az NHP Zöld Otthon Program a Magyar Nemzeti Bank zöld eszköztár-stratégiájának része, amely a zöld lakáshitelezés ösztönzését célozza. Ehhez a jegybank 200 milliárd forintos keretösszeget biztosít a hitelintézetek és a lakossági ügyfelek részére.

A Magyar Bankholding nemcsak kiemelkedő pénzügyi szolgáltatásokat kíván nyújtani, hanem tevékenységével és termékeivel ösztönözni szeretné a felelősségvállalást és a fenntarthatóságot. Éppen ezért kiemelten fontos számunkra, hogy a már meglévő és új zöld hitelkonstrukciók révén támogassuk a környezettudatos megoldásokat, és bízunk abban, hogy ügyfeleink is szívesen élnek majd az NHP Zöld Otthon Program lehetőségével” – nyilatkozta Puskás András, a Magyar Bankholding kiemelt ügyekért, kormányzati kapcsolatokért, kommunikációért és ESG-fenntarthatóságért felelős vezérigazgató-helyettese.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-24 12:10:00
A világ legnagyobb elektromos autógyártójának számító, kínai BYD szegedi óriásberuházásával immár véglegessé vált, hogy hazánk hosszú idő óta először nem kullogni fog az események után, hanem diktálni fogja egy nagy globális technológiai forradalom tempóját – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a vállalat február 23-i autóátadó ünnepségén.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS