Magyar Bankholding: elindult az NHP Zöld Otthon Program

2021. 10. 04., 17:30

A Magyar Bankholdinghoz tartozó hitelintézeteknél is igényelhetők 2021. október 4-től az új NHP Zöld Otthon Program hiteltermékei. A program kedvező feltételekkel biztosít kölcsönt a Magyarország területén fekvő, energiahatékony, új lakóingatlan vásárlása, illetve építése céljából.

A Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank ügyfelei számára az elsők között érhető el az új zöld lakáshitel, az NHP Zöld Otthon Program (NHP ZOP) kínálatában, amelyet az MNB a Növekedési Hitelprogram részeként indít el 2021. október 4-től. A program keretében a tagbankok lakossági ügyfelei kedvező, a teljes futamidő alatt legfeljebb 2,50 százalékos fix kamatozású lakáshitelt igényelhetnek. A THM 2,77–2,80 százalék.

Az ügyfél az NHP ZOP keretében nyújtott zöld lakáshitelhez otthonteremtési kamattámogatást (OTK-támogatás) is igénybe vehet, az OTK-támogatásra vonatkozó jogszabályban, valamint az NHP ZOP által meghatározott feltételek együttes teljesülése esetén. A zöld lakáshitel bruttó kamata 2,50 százalék, amelyhez a futamidő egésze alatt (a kamattámogatásra előírt feltételek teljesülése esetén) 2,50 százalékos otthonteremtési kamattámogatás is lehívható, így az ügyfél 0,00 százalékos kamattal juthat a hitelhez a jogszabályban foglaltak alapján két gyermek esetén legfeljebb 10 millió Ft, három vagy több gyermek esetén legfeljebb 15 millió forint összegben. Lényeges, hogy az OTK-támogatással érintett zöld lakáshitel csak a CSOK közvetlen állami támogatás igénybevétele és az arra előírt feltételek teljesülése esetén igényelhető. A THM: 0,03–0,10 százalék.

A két új, zöld hiteltermék egymástól függetlenül, önállóan, de együttesen is igénybe vehető.

A programban nyújtott zöld hitelek alapvetően a maximum évi 90kWh/m2 primer energiaigényű, legalább „BB” energetikai besorolású új lakóház vagy lakás vásárlására, építésére fordíthatók. A hitel legmagasabb összege 70 millió forint, amelyet együttes igénylés esetén maximális keretként kell érteni, vagyis az OTK-támogatással érintett zöld lakáshitel összege csökkenti a keretet és maximálja a kamattámogatás nélküli zöld lakáshitel igénybe vehető összegét (pl. 15 millió forint OTK-támogatással érintett zöld lakáshitel + 55 millió forint zöld lakáshitel). Mindkét hitelt legfeljebb 25 éves futamidővel lehet igényelni.

Az NHP Zöld Otthon Program a Magyar Nemzeti Bank zöld eszköztár-stratégiájának része, amely a zöld lakáshitelezés ösztönzését célozza. Ehhez a jegybank 200 milliárd forintos keretösszeget biztosít a hitelintézetek és a lakossági ügyfelek részére.

A Magyar Bankholding nemcsak kiemelkedő pénzügyi szolgáltatásokat kíván nyújtani, hanem tevékenységével és termékeivel ösztönözni szeretné a felelősségvállalást és a fenntarthatóságot. Éppen ezért kiemelten fontos számunkra, hogy a már meglévő és új zöld hitelkonstrukciók révén támogassuk a környezettudatos megoldásokat, és bízunk abban, hogy ügyfeleink is szívesen élnek majd az NHP Zöld Otthon Program lehetőségével” – nyilatkozta Puskás András, a Magyar Bankholding kiemelt ügyekért, kormányzati kapcsolatokért, kommunikációért és ESG-fenntarthatóságért felelős vezérigazgató-helyettese.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 08. 17., 09:05
A gazdaság teljesítménye – a nyers, illetve a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint egyaránt – 6,5 százalékkal növekedett az előző év azonos negyedévéhez mérten – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 06. 13., 06:35
epizód: 2022 / 6   |   hossz: 19:01
A kamerás megfigyelés csak „célhoz kötött” lehet, de a célok meghatározásakor is körültekintően kell eljárni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely ügyvéd. A Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda irodavezető partnerét a munkavállalók megfigyelésére, a kamerák elhelyezésére vonatkozó szabályokról, az élőképekre vonatkozó speciális előírásokról és a technika fejlődés nyújtotta lehetőségek jogi korlátairól kérdeztük.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A fenntartható életmód fontosságára hívja fel a figyelmet a világ első ültethető ceruzája, amiből bazsalikom, zsálya, koriander növényt nevelhetünk, paradicsomot termeszthetünk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS