Magyar Bankholding: elindult az NHP Zöld Otthon Program

2021. 10. 04., 17:30

A Magyar Bankholdinghoz tartozó hitelintézeteknél is igényelhetők 2021. október 4-től az új NHP Zöld Otthon Program hiteltermékei. A program kedvező feltételekkel biztosít kölcsönt a Magyarország területén fekvő, energiahatékony, új lakóingatlan vásárlása, illetve építése céljából.

A Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank ügyfelei számára az elsők között érhető el az új zöld lakáshitel, az NHP Zöld Otthon Program (NHP ZOP) kínálatában, amelyet az MNB a Növekedési Hitelprogram részeként indít el 2021. október 4-től. A program keretében a tagbankok lakossági ügyfelei kedvező, a teljes futamidő alatt legfeljebb 2,50 százalékos fix kamatozású lakáshitelt igényelhetnek. A THM 2,77–2,80 százalék.

Az ügyfél az NHP ZOP keretében nyújtott zöld lakáshitelhez otthonteremtési kamattámogatást (OTK-támogatás) is igénybe vehet, az OTK-támogatásra vonatkozó jogszabályban, valamint az NHP ZOP által meghatározott feltételek együttes teljesülése esetén. A zöld lakáshitel bruttó kamata 2,50 százalék, amelyhez a futamidő egésze alatt (a kamattámogatásra előírt feltételek teljesülése esetén) 2,50 százalékos otthonteremtési kamattámogatás is lehívható, így az ügyfél 0,00 százalékos kamattal juthat a hitelhez a jogszabályban foglaltak alapján két gyermek esetén legfeljebb 10 millió Ft, három vagy több gyermek esetén legfeljebb 15 millió forint összegben. Lényeges, hogy az OTK-támogatással érintett zöld lakáshitel csak a CSOK közvetlen állami támogatás igénybevétele és az arra előírt feltételek teljesülése esetén igényelhető. A THM: 0,03–0,10 százalék.

A két új, zöld hiteltermék egymástól függetlenül, önállóan, de együttesen is igénybe vehető.

A programban nyújtott zöld hitelek alapvetően a maximum évi 90kWh/m2 primer energiaigényű, legalább „BB” energetikai besorolású új lakóház vagy lakás vásárlására, építésére fordíthatók. A hitel legmagasabb összege 70 millió forint, amelyet együttes igénylés esetén maximális keretként kell érteni, vagyis az OTK-támogatással érintett zöld lakáshitel összege csökkenti a keretet és maximálja a kamattámogatás nélküli zöld lakáshitel igénybe vehető összegét (pl. 15 millió forint OTK-támogatással érintett zöld lakáshitel + 55 millió forint zöld lakáshitel). Mindkét hitelt legfeljebb 25 éves futamidővel lehet igényelni.

Az NHP Zöld Otthon Program a Magyar Nemzeti Bank zöld eszköztár-stratégiájának része, amely a zöld lakáshitelezés ösztönzését célozza. Ehhez a jegybank 200 milliárd forintos keretösszeget biztosít a hitelintézetek és a lakossági ügyfelek részére.

A Magyar Bankholding nemcsak kiemelkedő pénzügyi szolgáltatásokat kíván nyújtani, hanem tevékenységével és termékeivel ösztönözni szeretné a felelősségvállalást és a fenntarthatóságot. Éppen ezért kiemelten fontos számunkra, hogy a már meglévő és új zöld hitelkonstrukciók révén támogassuk a környezettudatos megoldásokat, és bízunk abban, hogy ügyfeleink is szívesen élnek majd az NHP Zöld Otthon Program lehetőségével” – nyilatkozta Puskás András, a Magyar Bankholding kiemelt ügyekért, kormányzati kapcsolatokért, kommunikációért és ESG-fenntarthatóságért felelős vezérigazgató-helyettese.

A rovat támogatója a KAVOSZ Zrt.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-07-13 13:15:00
A NAV 2023-as évkönyve részletes áttekintést ad az adóhatóság ellenőrzési gyakorlatáról, amelyből a jövőre vonatkozóan is értékes tanulságok szűrhetők le. A legfontosabb tudnivalókat a Deloitte szakértői foglalták össze.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS