Késik a hosszabbítás a babaváró hitelre, a bankok megkezdték a visszaszámlálást

2022. 12. 12., 10:21

Hiába jelentette be a kormány a babaváró támogatás meghosszabbítását 2023-ra, jogszabály hónapok óta nem született róla, ezért a bankok már elkezdték a visszaszámlálást, hogy beleférjenek a 10 munkanapos elbírálási határidőbe. Aki biztosra akar menni, annak már csak ez a hét maradt az igénylésre – írja a Bank360.hu.

A jelenleg hatályos jogszabály szerint 2022. december 31-én véget ér a babaváró támogatás, amely fiatal házaspárok számára teszi elérhetővé 10 millió forint kamatmentes kölcsön és gyermekvállalási támogatás igénylését. Azoknak, akik szeretnék kihasználni ezt a lehetőséget, alig egy hete maradt hátra.

Bár a kormány már július 30-án bejelentette egy szűkszavú Facebook-posztban, hogy 2023-ra is megmarad a babaváró támogatás, az azóta eltelt négy és fél hónap alatt nem született meg az erről szóló jogszabály. Legutóbb novemberben hangzott el az a Kormányinfón, hogy a családtámogatásokról december elején dönthet a kormány, amely jövőre sem akar kevesebbet költeni ezekre, mint az idén.

Mindaddig azonban, amíg nincs jogszabály a hosszabbításról, a bankok kénytelenek az alapján babaváró hitelt adni, hogy erre csak december 31-ig van mód. Az előírás szerint maximum 10 munkanap alatt el kell bírálniuk a hiteligénylést, ezért már elkezdtek visszaszámolni, hogy biztosan beleférjenek a határidőbe. Van is már olyan bank, amely azt közölte a partnereivel, hogy december 16. után nem tudnak új igénylést befogadni.

A gyakorlatban szűk egy hét maradt az igénylésre

Az OTP Bank a 10 munkanapos előíráshoz igazodva azt jelzi weboldalán, hogy a december 15-ét követően benyújtott babaváró kölcsön igénylések esetén nem tudják garantálni a szerződéskötést.

A 10 munkanapos előírásra és a december 31-i utolsó szerződéskötési lehetőségre több bank is felhívja a figyelmet, ilyen például a K&H Bank. Azt sem érdemes elfelejteni, hogy az év utolsó napja szombatra esik, tehát a gyakorlatban utoljára december 30-án, pénteken lesz lehetőség megkötni a szerződést.

Az UniCredit Bank még nem jelölt meg végdátumot az igénylések befogadására, de már jelzik az oldalon, hogy „ha a hátralévő idő már nem teszi lehetővé a törvényi határidőnek megfelelő szerződéskötést, a babaváró kölcsönkérelmek befogadását megszüntetik vagy felfüggesztik” ezt a weboldalukon fogják jelezni. Az ügyfelektől azt kérik, hogy ne halasszák az igénylést az utolsó pillanatra. A Raiffeisen Bank még nem ír kifejezetten az év végét érintő információkról, de beszédes, hogy a jóváírási akciók érvényesítéséhez legkésőbb december 9-ei igénylés volt megszabva.

Hiába az év végi határidő, december 22-től nincs tb-jogviszony igazolás

Az Erste Bank és az OTP is felhívja az ügyfelek figyelmét a kormány által elrendelt igazgatási szünetre, ami 2022. december 22. és 2023. január 6. között lesz. Ez a babaváró hitelt igénylőknek azt jelenti, hogy december 21. után nem fognak tudni tb-jogviszony igazolást, illetve szükség esetén NAV-igazolást igényelni. Emiatt érdemes ezekre az okmányokra külön figyelni és előre kikérni, egy esetleges hiánypótlásnál ugyanis hiába tudnánk még intézkedni a banknál, a kormányhivatalban már senki nem lesz, aki kiállíthatná a szükséges papírokat. Aki mindezek alapján még az idén neki akar futni a babaváró kölcsönnek, az a támogatás és hitel feltételeiről itt olvashat.

Megígérték a hosszabbítást, akkor miért kellene sietni?

Természetesen bármelyik pillanatban kijöhet az a rendelet, amiben végül a júliusi bejelentésnek megfelelően meghosszabbítják a babaváró támogatást 2023-ra, de még annak is érdemes lehet inkább még decemberben felvenni a hitelt, aki ebben bízik. Azt ugyanis nem mondta a kormány, hogy a folytatás egyben a jelenlegi feltételek megtartását is jelenti – hívja fel a figyelmet a Bank360.hu.

Ha figyelembe vesszük, hogy az indulás óta mennyit változott a gazdasági környezet, milyen mértékben szálltak el a kamatok, akkor könnyű belátni, hogy az ügyfelek számára a program indulásához képest mára sokkal nagyobb kedvezmény a már egy gyermekkel nulla százalékos kamatúvá tehető hitel. A költségvetésnek viszont a fizetendő kamattámogatás miatt sokkal nagyobb teher. A babaváró hitel három és fél éve, 2019 júliusában indult el, és eddig közel 1995 milliárd forintot vettek fel belőle az igénylő párok. Ez körülbelül 200 ezer igénylést jelent.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Már régóta túl sok olasz, ázsiai, fúziós és akármilyen szakácskönyv van a piacon, miközben a modern időknek és vásárlói igényeknek megfelelő, a magyar konyhát maximális szakmaisággal megközelítőből meg alig.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS