Babaváró kölcsönök: az első félidő mérlege a K&H-nál

Babaváró kölcsönök: az első félidő mérlege a K&H-nál
2021. 07. 08., 18:30

Miközben a teljes magyarországi piacon a folyósított babaváró kölcsönök összege az év első öt hónapjában csökkent, a K&H-nál jelentősen, 36 százalékkal nőtt – ez csak egy, beszédes szám a 2 éves születésnapját ünneplő konstrukcióról, amelyhez hasonlóan kedvezményes államilag támogatott hitel korábban nem volt a piacon. A K&H babaváróinak nagy része biztosra megy, 10-ből 4-en úgy kérik a hitelt, hogy már úton van a baba.

Leegyszerűsítve félidőnél tart a gyermekvállalás esetén extra kedvezményeket biztosító, maximum 10 millió forintos babaváró kölcsön, melyet 2019. július 1-étől lehetett igényelni, a jelenlegi szabályok szerint pedig 2022 végéig tehetik meg ezt, az arra jogosultak. Az idei év első öt hónapjában az országos piacon csökkent a kihelyezett babaváró kölcsönök összege, ám a K&H bővülésről számolt be: a bank által a folyósított babavárók összege 36 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Ennek eredményeként a K&H részesedése a babaváró piacán 12 százalékra nőtt a korábbi 8,2 százalékról.

Sokan biztosra mennek

A K&H összesítése szerint a babavárót igénylő ügyfelek nagy része biztosra megy, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy 10-ből 4-en úgy kérik a hitelt, hogy már úton van a baba.

Online boomról is lehet beszélni, hiszen míg a múlt év első öt hónapjában a babaváró-igénylések 14 százalékát indították el a K&H erre kialakított weboldalán, az idén lényegében megduplázódott az arányuk, 27 százalékot tett ki. Vagyis minden negyedik babaváró-igénylést az interneten adnak le az érintettek. Az online igénylés térnyerése nem meglepő, mert a digitális fejlesztéseket kiemelten kezelő pénzintézet hasznos megoldásokkal segítette az igénylőket. A babaváró indulásától kalkulátorával több mint 100 ezren számolták ki, mekkora törlesztőrészletre, milyen támogatásokra számíthatnak és ezekkel együtt mekkora lesz a teljes visszafizetendő összeg.

A K&H babaváró kalkulátorának adatai szerint az érintettek átlagosan 9,3 millió forintos kölcsönt szerettek volna, ami alig marad el a 10 milliós maximális összegtől és megközelíti a K&H által folyósított babavárók 9,5–9,6 milliós átlagát. A babaváróval rendelkező ügyfelei átlagosan már 1,2 gyermeket neveltek a hitelfelvétel időpontjában, míg a kalkulátort használók átlagosan további 1,3 gyermekre tervezik érvényesíteni a babaváró hitel előnyeit. A kalkulálók 5 százaléka gyermek nélkül, 68 százaléka 1 gyermekkel, 19 százaléka 2 gyermekkel, 9 százaléka 3 vagy több gyermekkel tervezte a babavárót.

A kalkulátort használók átlagosan a hitel felvételéhez képest 1,1 év után tervezték az első gyermek születését, a két gyermeket tervezők átlagosan 2-3 évet terveznek kihagyni a két gyermek születése között, a három gyermeket tervezők átlagosan 1-5 éven belül tervezik a gyermekáldást.

Korábban nem volt ilyen

Nem meglepő, hogy nagyon népszerű a babaváró, mert a gyermekvállalást ösztönző konstrukcióhoz hasonlóan kedvező, államilag támogatott kölcsön korábban nem volt elérhető a magyar piacon.

A babaváró eleve alacsony kamatozással indul az állami támogatás miatt. Ha öt éven belül megszületik az első gyermek, akkor a futamidő végéig kamatmentessé válik, a második gyermek érkezése után a fennálló tartozás 30 százalékát az állam átvállalja, a harmadik gyermek megszületését követően pedig a teljes tartozást az állam fizeti.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-24 12:10:00
A világ legnagyobb elektromos autógyártójának számító, kínai BYD szegedi óriásberuházásával immár véglegessé vált, hogy hazánk hosszú idő óta először nem kullogni fog az események után, hanem diktálni fogja egy nagy globális technológiai forradalom tempóját – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a vállalat február 23-i autóátadó ünnepségén.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS