Babaváró kölcsönök: az első félidő mérlege a K&H-nál

Babaváró kölcsönök: az első félidő mérlege a K&H-nál
2021. 07. 08., 18:30

Miközben a teljes magyarországi piacon a folyósított babaváró kölcsönök összege az év első öt hónapjában csökkent, a K&H-nál jelentősen, 36 százalékkal nőtt – ez csak egy, beszédes szám a 2 éves születésnapját ünneplő konstrukcióról, amelyhez hasonlóan kedvezményes államilag támogatott hitel korábban nem volt a piacon. A K&H babaváróinak nagy része biztosra megy, 10-ből 4-en úgy kérik a hitelt, hogy már úton van a baba.

Leegyszerűsítve félidőnél tart a gyermekvállalás esetén extra kedvezményeket biztosító, maximum 10 millió forintos babaváró kölcsön, melyet 2019. július 1-étől lehetett igényelni, a jelenlegi szabályok szerint pedig 2022 végéig tehetik meg ezt, az arra jogosultak. Az idei év első öt hónapjában az országos piacon csökkent a kihelyezett babaváró kölcsönök összege, ám a K&H bővülésről számolt be: a bank által a folyósított babavárók összege 36 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Ennek eredményeként a K&H részesedése a babaváró piacán 12 százalékra nőtt a korábbi 8,2 százalékról.

Sokan biztosra mennek

A K&H összesítése szerint a babavárót igénylő ügyfelek nagy része biztosra megy, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy 10-ből 4-en úgy kérik a hitelt, hogy már úton van a baba.

Online boomról is lehet beszélni, hiszen míg a múlt év első öt hónapjában a babaváró-igénylések 14 százalékát indították el a K&H erre kialakított weboldalán, az idén lényegében megduplázódott az arányuk, 27 százalékot tett ki. Vagyis minden negyedik babaváró-igénylést az interneten adnak le az érintettek. Az online igénylés térnyerése nem meglepő, mert a digitális fejlesztéseket kiemelten kezelő pénzintézet hasznos megoldásokkal segítette az igénylőket. A babaváró indulásától kalkulátorával több mint 100 ezren számolták ki, mekkora törlesztőrészletre, milyen támogatásokra számíthatnak és ezekkel együtt mekkora lesz a teljes visszafizetendő összeg.

A K&H babaváró kalkulátorának adatai szerint az érintettek átlagosan 9,3 millió forintos kölcsönt szerettek volna, ami alig marad el a 10 milliós maximális összegtől és megközelíti a K&H által folyósított babavárók 9,5–9,6 milliós átlagát. A babaváróval rendelkező ügyfelei átlagosan már 1,2 gyermeket neveltek a hitelfelvétel időpontjában, míg a kalkulátort használók átlagosan további 1,3 gyermekre tervezik érvényesíteni a babaváró hitel előnyeit. A kalkulálók 5 százaléka gyermek nélkül, 68 százaléka 1 gyermekkel, 19 százaléka 2 gyermekkel, 9 százaléka 3 vagy több gyermekkel tervezte a babavárót.

A kalkulátort használók átlagosan a hitel felvételéhez képest 1,1 év után tervezték az első gyermek születését, a két gyermeket tervezők átlagosan 2-3 évet terveznek kihagyni a két gyermek születése között, a három gyermeket tervezők átlagosan 1-5 éven belül tervezik a gyermekáldást.

Korábban nem volt ilyen

Nem meglepő, hogy nagyon népszerű a babaváró, mert a gyermekvállalást ösztönző konstrukcióhoz hasonlóan kedvező, államilag támogatott kölcsön korábban nem volt elérhető a magyar piacon.

A babaváró eleve alacsony kamatozással indul az állami támogatás miatt. Ha öt éven belül megszületik az első gyermek, akkor a futamidő végéig kamatmentessé válik, a második gyermek érkezése után a fennálló tartozás 30 százalékát az állam átvállalja, a harmadik gyermek megszületését követően pedig a teljes tartozást az állam fizeti.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-22 12:30:59
Ahhoz, hogy a nyári sörünk igazán frissítő legyen, a komló adta aromák elengedhetetlenek. Ez a növény azonban nem csak a kedvenc alkoholos italunk fűszere – ennél sokkal izgalmasabb.
2024-06-21 22:10:07
A „Befektetés Sanghajban, osszuk meg a jövőt!” eseményt, amelynek a házigazdája a Sanghaji Kereskedelmi Bizottság volt, a Magyar Tudományos Akadémián rendezték meg június 18-án. Az eseményen jelentős számban képviseltették magukat magyar vállalkozások.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS