Babaváró kölcsönök: az első félidő mérlege a K&H-nál

Babaváró kölcsönök: az első félidő mérlege a K&H-nál
2021. 07. 08., 18:30

Miközben a teljes magyarországi piacon a folyósított babaváró kölcsönök összege az év első öt hónapjában csökkent, a K&H-nál jelentősen, 36 százalékkal nőtt – ez csak egy, beszédes szám a 2 éves születésnapját ünneplő konstrukcióról, amelyhez hasonlóan kedvezményes államilag támogatott hitel korábban nem volt a piacon. A K&H babaváróinak nagy része biztosra megy, 10-ből 4-en úgy kérik a hitelt, hogy már úton van a baba.

Leegyszerűsítve félidőnél tart a gyermekvállalás esetén extra kedvezményeket biztosító, maximum 10 millió forintos babaváró kölcsön, melyet 2019. július 1-étől lehetett igényelni, a jelenlegi szabályok szerint pedig 2022 végéig tehetik meg ezt, az arra jogosultak. Az idei év első öt hónapjában az országos piacon csökkent a kihelyezett babaváró kölcsönök összege, ám a K&H bővülésről számolt be: a bank által a folyósított babavárók összege 36 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Ennek eredményeként a K&H részesedése a babaváró piacán 12 százalékra nőtt a korábbi 8,2 százalékról.

Sokan biztosra mennek

A K&H összesítése szerint a babavárót igénylő ügyfelek nagy része biztosra megy, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy 10-ből 4-en úgy kérik a hitelt, hogy már úton van a baba.

Online boomról is lehet beszélni, hiszen míg a múlt év első öt hónapjában a babaváró-igénylések 14 százalékát indították el a K&H erre kialakított weboldalán, az idén lényegében megduplázódott az arányuk, 27 százalékot tett ki. Vagyis minden negyedik babaváró-igénylést az interneten adnak le az érintettek. Az online igénylés térnyerése nem meglepő, mert a digitális fejlesztéseket kiemelten kezelő pénzintézet hasznos megoldásokkal segítette az igénylőket. A babaváró indulásától kalkulátorával több mint 100 ezren számolták ki, mekkora törlesztőrészletre, milyen támogatásokra számíthatnak és ezekkel együtt mekkora lesz a teljes visszafizetendő összeg.

A K&H babaváró kalkulátorának adatai szerint az érintettek átlagosan 9,3 millió forintos kölcsönt szerettek volna, ami alig marad el a 10 milliós maximális összegtől és megközelíti a K&H által folyósított babavárók 9,5–9,6 milliós átlagát. A babaváróval rendelkező ügyfelei átlagosan már 1,2 gyermeket neveltek a hitelfelvétel időpontjában, míg a kalkulátort használók átlagosan további 1,3 gyermekre tervezik érvényesíteni a babaváró hitel előnyeit. A kalkulálók 5 százaléka gyermek nélkül, 68 százaléka 1 gyermekkel, 19 százaléka 2 gyermekkel, 9 százaléka 3 vagy több gyermekkel tervezte a babavárót.

A kalkulátort használók átlagosan a hitel felvételéhez képest 1,1 év után tervezték az első gyermek születését, a két gyermeket tervezők átlagosan 2-3 évet terveznek kihagyni a két gyermek születése között, a három gyermeket tervezők átlagosan 1-5 éven belül tervezik a gyermekáldást.

Korábban nem volt ilyen

Nem meglepő, hogy nagyon népszerű a babaváró, mert a gyermekvállalást ösztönző konstrukcióhoz hasonlóan kedvező, államilag támogatott kölcsön korábban nem volt elérhető a magyar piacon.

A babaváró eleve alacsony kamatozással indul az állami támogatás miatt. Ha öt éven belül megszületik az első gyermek, akkor a futamidő végéig kamatmentessé válik, a második gyermek érkezése után a fennálló tartozás 30 százalékát az állam átvállalja, a harmadik gyermek megszületését követően pedig a teljes tartozást az állam fizeti.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 08. 17., 09:05
A gazdaság teljesítménye – a nyers, illetve a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint egyaránt – 6,5 százalékkal növekedett az előző év azonos negyedévéhez mérten – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 06. 13., 06:35
epizód: 2022 / 6   |   hossz: 19:01
A kamerás megfigyelés csak „célhoz kötött” lehet, de a célok meghatározásakor is körültekintően kell eljárni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely ügyvéd. A Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda irodavezető partnerét a munkavállalók megfigyelésére, a kamerák elhelyezésére vonatkozó szabályokról, az élőképekre vonatkozó speciális előírásokról és a technika fejlődés nyújtotta lehetőségek jogi korlátairól kérdeztük.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A fenntartható életmód fontosságára hívja fel a figyelmet a világ első ültethető ceruzája, amiből bazsalikom, zsálya, koriander növényt nevelhetünk, paradicsomot termeszthetünk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS