Milyen esetekben nem lehet visszaküldeni az interneten vásárolt terméket?

Milyen esetekben nem lehet visszaküldeni az interneten vásárolt terméket?
2023. 09. 04., 16:39

Mára széles körben ismert az a fogyasztóvédelmi szabály, hogy a fogyasztó a vállalkozástól interneten vásárolt árut az átvételtől számított 14 napon belül indokolás nélkül visszaküldheti. Ez azt jelenti, hogy elállhat a termék adásvételére vonatkozó szerződéstől. Azonban vannak olyan esetek, amikor a fogyasztó nem élhet a 14 napon belüli elállás jogával.

A fogyasztó elállási joga

A fogyasztót üzlethelyiségen kívül kötött és a távollévők között kötött szerződés esetén jogszabály alapján illeti meg az indokolás nélküli elállás joga. Ennek feltétele, hogy a szerződés vállalkozással jöjjön létre. E szerződések körébe nem csupán a webáruházban történő megrendelések tartoznak. Ide tartozik például a telefonos úton vagy e-mail útján történő vásárlás is. Szintén megilleti a fogyasztót az indokolás nélküli elállás joga, ha például a felek a vásárláskor fizikailag jelen voltak, de a szerződéskötésre a vállalkozás üzlethelyiségén kívül kerül sor.

Főszabály szerint nem vonatkozik az indokolás nélküli elállási jog arra az esetre, ha a fogyasztó a vállalkozás üzlethelyiségében vásárolta a terméket, az üzlethelyiségben személyesen adta le a megrendelést. Kivételt képez, ha az üzlethelyiségben történő vásárlást közvetlenül megelőzően a vállalkozás a fogyasztó egyidejű fizikai jelenléte mellett személyesen és egyénileg kapcsolatba lépett a fogyasztóval a vállalkozás üzlethelyiségétől eltérő helyen. Az ilyen vásárlás üzlethelyiségen kívül kötött szerződésnek számít, és a fogyasztót megilleti az indokolás nélküli elállás joga. Példa lehet, ha a termék üzlethelyiségen kívüli bemutatóját és kipróbálását követően a fogyasztó a vállalkozás üzletében vásárolja meg a terméket.

A fogyasztó az indokolás nélküli elállási jogát 14 napon belül gyakorolhatja. A 14 napos határidő áru adásvétele esetén főszabály szerint az áru átvételétől kezdődik. Szolgáltatás megrendelése esetén pedig a szerződés megkötésének napjától kell számítani az elállási jog határidejét.

Egyedi gyártás esetén nem lehet visszaküldeni az interneten vásárolt terméket

Az indokolás nélküli elállás joga alól több jogszabályi kivétel is létezik. A kivételek között gyakran merül fel az egyedi gyártású termék esete.

A fogyasztót nem illeti meg az indokolás nélküli elállás joga olyan nem előre gyártott áru esetén, amelyet a fogyasztó utasítása alapján vagy kifejezett kérésére állítottak elő. Az indokolás nélküli elállás joga nem gyakorolható olyan áru esetében sem, amelyet egyértelműen a fogyasztó személyére szabtak.

Ennek kapcsán fontos tudni, hogy nem minősül a fogyasztó utasítása alapján vagy kifejezett kérésére előállított árunak, ha az adott termék már a fogyasztó általi megrendelés előtt is létezik (pl. megtalálható a vállalkozás weboldalán), de csak azt követően gyártják le, hogy a fogyasztó a terméket megrendelte. Ha a termék nincs készleten, de a fogyasztó megrendelésére előállítják, ez nem minősül egyedi előállítású terméknek. A fogyasztót ekkor megilleti az indokolás nélküli elállás joga.

Nem számít a fogyasztó személyére szabott terméknek, ha a fogyasztó például a már létező termék színét vagy egyes tartozékait, alkotórészeit választhatja ki tetszés szerint.

Akkor beszélhetünk biztonsággal egyedi előállítású, illetve a fogyasztó személyére szabott termékről, ha az adott áru a vállalkozás kínálatában (pl. a honlapon) korábban nem szerepelt. Szintén ide tartozik az is, ha egy már létező terméket olyan mértékben igazítanak a fogyasztó igényeihez (pl. áttervezik), hogy az már nem azonos az eredeti termékkel.

További esetek, amikor nem lehet visszaküldeni az interneten vásárolt terméket

Az indokolás nélküli elállási jogot szabályozó kormányrendelet számos további elállási jog alóli kivételt ismer. A teljesség igénye nélkül ide tartoznak a következők is:

  • Romlandó vagy minőségét rövid ideig megőrző áruk. Például gyorsan romló élelmiszerek.
  • Olyan zárt csomagolású áruk, amely egészségvédelmi vagy higiéniai okokból nem küldhető vissza a felbontás után. Például egyes egészségügyi, tisztálkodási eszközök.
  • Lezárt csomagolású hang-, illetve képfelvétel, valamint számítógépes szoftver példánya, ha a fogyasztó a csomagolást felbontotta.
  • A fogyasztó számára fizetési kötelezettséggel járó szolgáltatás, ha a vállalkozás maradéktalanul teljesítette a szerződést. További feltétel, hogy a teljesítés a fogyasztó kifejezett előzetes beleegyezésével és az elállási jog elvesztésének fogyasztó általi tudomásulvételével kezdődött meg. Tehát, ha a fogyasztó az elállási jog elvesztésének tudatában beleegyezett a szolgáltatás teljesítésének megkezdésébe, akkor 14 napon belül már nem élhet az elállás jogával, ha a szolgáltatást a vállalkozás teljesítette.
  • Olyan áru vagy szolgáltatás, amelynek ára, illetve díja a pénzpiac lehetséges ingadozásától függ, amely a vállalkozás által nem befolyásolható. Ennek további feltétele, hogy ez az ingadozás a 14 napos elállási határidő alatt is bekövetkezhet.


dr. Szabó Gergely
ügyvéd, irodavezető partner
Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-17 16:40:53
A Deloitte 2024-es, immár 13. éve megjelenő Global Gen Z and Millennial kutatása világszerte 44 országban közel 23 ezer válaszadó bevonásával vizsgálta az Y és Z generációs munkavállalók munkához és munkahelyhez fűződő viszonyát.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS