Az élelmiszerpazarlás témájáról szóló alkotásokból nyitott utcatárlatot 2022. augusztus 30-án II. kerületi központjában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A rajzok a hivatal Maradék nélkül programjának nyári rajzpályázatára érkezett legjobb pályaművekből kerültek ki. Az október végéig tartó utcatárlat célja, hogy megszólítsa a járókelőket, és arra sarkallja őket, mielőtt legközelebb ételt dobnak ki, gondolják végig, hogyan lehetett volna megelőzni, hogy az a kukában végezze.
Az élelmiszerpazarlás az egyik legjelentősebb fenntarthatósági probléma, amely nemcsak környezeti, de erkölcsi és gazdasági kérdéseket is felvet. Magyarországon évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik. Ennek jelentős hányada – körülbelül harmada – a háztartásokban termelődik. Fejenként átlagosan 65 kg élelmiszerhulladékot termelünk évente csak otthonainkban, amelynek a fele elkerülhető lenne. Ha a teljes lakosság éves pazarlását tesszük mérlegre, akkora mennyiséget kapunk, amelyből 1 éven át félmillió ember teljeskörű étkezését biztosítani tudnánk.
Olyan problémával állunk szemben, amelynek megoldásához kivételesen nem több pénzre, hanem mindössze több figyelemre lenne szükség. A Nébih élelmiszerpazarlás-megelőzésre fókuszáló Maradék nélkül programja, kiemelt figyelmet fordít a gyermekkori szemléletformálásra, a jövő fogyasztóira. Nyári rajzpályázatának célja is az volt, hogy a gyerekek megismerjék az élelmiszerpazarlás problémakörét, környezetre gyakorolt hatását és a megelőzés lehetőségeit. A Maradék nélkül felhívására összesen 291 pályamű érkezett az ország 133 iskolájából, amelyek közül a legkiemelkedőbb, legelgondolkodtatóbb alkotások láthatók az utcatárlaton.
A kiállítás megnyitójával összekötött díjátadón Dr. Oravecz Márton, a Nébih elnöke a rajzok kapcsán kiemelte, hogy a kis alkotók épp úgy szemlélik az élelmiszerpazarlás problémakörét, ahogy azt mindenkinek kellene, és ez reményre ad okot a jövőre tekintve. Dr. Kasza Gyula, a Maradék nélkül program vezetője hangsúlyozta, bízik benne, hogy a pályázaton résztvevő gyerekeknek köszönhetően a rendhagyó kiállítást megtekintő felnőttek is elgondolkodnak egy pillanatra, hogyan járulhatnak hozzá a pazarlás mérsékléséhez. Az ünnepélyes díjátadó különleges vendége Kliment Hajnalka, a váci Karolina Katolikus Általános Iskola pedagógusa volt, ugyanis az egyik pályázó róla készítette rajzát, Hajni néni, az ételmentő címmel.
A kiállítás október végéig megtekinthető a II. kerületi Kitaibel Pál utca és Kis Rókus utca találkozásánál.
– Alsós kategória első helyezés: Csonka-Szőke Villő - Nyár a kertemben, maradék nélkül, 2. osztályos (Szent János Katolikus Általános Iskola, Dabas)
– Felsős kategória első helyezés: Pintér Apolka Erzsébet - Alternatívák, 5. osztályos (Szent János Apostol Katolikus Általános Iskola és Óvoda, Budapest)
– Az alsós kategória közönségszavazás nyertese: Stenczel Zsófi - Kerüld az ételpazarlást!, 3. osztályos (II. János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvoda, Kecel)
– A felsős kategória közönségszavazás nyertese: Gulyás Anna - Lesz-e még?, 6. osztályos (Leveleki Gárdonyi Géza Általános Iskola)
– A legaktívabb iskola: A Sándorfalvi Pallavicini Sándor Általános Iskola (39 pályázat)
Sikeresen megtartotta két Michelin-csillagos minősítését a tatai Platán és a budapesti Stand étterem, további nyolc vendéglátóhely pedig (köztük egy újonnan) egy Michelin-csillagot nyert el idén.
A tartály legösszetettebb formájú csonkzónái elkészültek; a csonkgyűrűk és a további fő elemek egyenként elvégzett minőségügyi átvétele után azok további megmunkálására és a tartály összeállítására az AEM-Technologies volgodonszki gyárában kerül sor.