Így lehet 20 perc alatt újrahasznosítani egy akkumulátor 98 százalékát

Így lehet 20 perc alatt újrahasznosítani egy akkumulátor 98 százalékát
2023. 09. 29., 13:50

Egy frissen bejelentett eljárás nemcsak lerövidíti az újrahasznosításhoz szükséges időt, hanem csökkenti a másodlagos hulladéktömeget, a vele járó magas költségeket és a karbonkibocsátást is.

A megújuló energiaforrásokra való áttéréssel a világon nagyon meg fog ugrani az akkumulátorok, így az azokhoz használt nemesfémek iránti kereslet. A gyártáshoz szükséges anyagok közül sok, például a lítium, nem áll rendelkezésre bőséges mennyiségben, igaz, nemrég fény derült egy nagy – ha nem a legnagyobb – új lelőhelyre is. Az akkumulátorgyártás nyersanyagigényének egyik legjobb forrása a régi akkumulátorokból ered. Ezek újrahasznosítása nélkül idővel nagy bajba kerülhetnek az ellátási láncok. Szükség van ugyanakkor minél fejlettebb módszerekre is ahhoz, hogy az elhasznált eszközökből a lehető leghatékonyabban lehessen visszanyerni a fémeket.

Ennek a küldetésnek a teljesítésére az amerikai Rice Egyetem olyan újrahasznosítási eljárást dolgozott ki, amelynek segítségével a használt akkumulátorokban használt fémek több mint 98 százaléka megmenthető.  Az új megközelítés nemcsak drasztikusan csökkenti a szennyezett, savas oldatokból származó másodlagos hulladékmennyiséget, hanem drasztikusan lerövidíti az újrahasznosításhoz szükséges időt is.

A csapat az akkumulátorok kombinált katód- és anódhulladékát egy szabadalmaztatott fűtési módszerrel pillanatok alatt 1827 Celsius fokot meghaladó hőmérsékletre hevíti. A módszer egyszerre képes eltávolítani az inert réteget az akkumulátor fémeiről, korlátozni azok oxidációs folyamatait, és alacsony koncentrációjú savban oldhatóvá teszi őket. A kutatók szerint az akkumulátorok kémiai összetételétől függetlenül az összes fém kiváló hozammal nyerhető vissza, még gyenge savak felhasználásával is, ami csökkenti a másodlagos hulladék mennyiségét. Az eljárás 98 százalékos hatékonysággal képes visszanyerni az újrahasznosított anyagokban lévő fémeket – állítja a témáról írt tanulmány

Az új eljárás kevesebb mint 20 percet vesz igénybe ugyanakkora mennyiségű fém kioldásához, amit hagyományos módszerekkel jóval több idő alatt és magasabb költségekkel lehet csak elérni. A módszer potenciálisan csökkentheti az akkumulátor-hulladék újrahasznosításának költségeit, hiszen kevesebb energiát, vizet és savat használ, miközben alacsonyabb a szén-dioxid-kibocsátása.

„Nagy hozamú, alacsony költségű módszert fejlesztettünk ki a fémek visszanyerésére, közvetlenül a ’fekete masszából’, vagyis a kombinált katód- és anódhulladékból, amit az ipar jelenleg hagyományos módon próbál meg újrahasznosítani és amely jelentősen csökkenti az elhasznált akkumulátorok feldolgozásának ökológiai lábnyomát” – vezette le az egyetem közleményében Jinhang Chen, az egyetem végzős vegyészhallgatója, egyben a tanulmány társszerzője.

A csapat szerint az akkumulátorok újrahasznosítása azért kerül előtérbe, mert körülbelül tíz éve vezetünk elektromos járműveket, és sok akkumulátor mostanra az élettartama végéhez közeledik. A használt elemek újrahasznosítása nemcsak a bányászat környezetre gyakorolt káros hatásait csökkentené, hanem pénzügyi szempontból is bölcs döntés lenne, mivel a lítium-ion akkumulátorok számos fajtája magasabb kobalt- és nikkelkoncentrációt tartalmaz, mint a természetes ércek.

A kutatók szerint annak ellenére, hogy az elektronikai szemét mennyisége évente 9 százalékkal nő, az akkumulátorok 95 százalékát ma azért nem hasznosítjuk újra, mert nem tudjuk megtenni. Az új eljárással viszont könnyen kiszűrhetők a szükséges fémek, ráadásul sokkal kevesebb alacsony koncentrációjú sósavval, mint amit más újrahasznosítási eljárások igényelnek. Ez óriási mértékben segít a folyamat gazdaságosságának javításában.

Gábor János

Főoldali kép: senivpetro - Freepik

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-25 16:44:25
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS