Ez mindent megváltoztat: óriási új lítium lelőhelyre bukkantak

Ez mindent megváltoztat: óriási új lítium lelőhelyre bukkantak
2023. 09. 13., 13:10

Akkora kibányászható mennyiségű lítiumot azonosítottak a tudósok egy hegyvonulat alatt, ami teljesen átírhatja az akkumulátorgyártás játékszabályait, és főleg az árait. A lítium-ion alapú eszközök kritikus fontosságú nyersanyagának földi készleteiről csak azt hittük, hogy kimerülőben vannak?

Rendkívül gazdag lítium lelőhelyet azonosítottak a tudósok az Egyesült Államokban. A Nevada és Oregon államok határán húzódó terület alatt bőséges mennyiségben található meg az új fehéraranynak is becézett fém, amiből egyre többet és egyre mohóbban habzsol be az ipar.

Az éghajlatváltozás és a globális felmelegedés hatásai arra késztetik a világ kormányait és iparát, hogy szinte mindenhol érvényesítsék a fenntarthatóbb technológiákat. Ezek azonban óriási mennyiségben igényelnek lítium-ion akkumulátorokat az energiatároláshoz. A Statista előrejelzései szerint a lítium iránti globális kereslet 2025-re közel négyszerese lesz a 2020-asnak, és bőven átlépi az egymillió tonnát. Ez a CNBC riportja alapján már kielégíthetetlen igény lesz, és megjelennek az első problémák az ellátási láncon. Pedig még sehol sincs ahhoz képest, ami 2030-ra esedékes: abban az évben csak az akkumulátoripar kétmillió tonnánál is több lítiumot fog igényelni, és további közel félmilliót nyelnének el egyéb ágazatok is.

A világ legnagyobb lítium lelőhelye lehet

Mint kiderült, nem biztos, hogy gondot fog okozni az ellátás szinten tartása, hiszen az USA területén, egy kialudt vulkán belsejében alighanem a világ legnagyobb lítium készletét fedezték fel. A vulkanológusok arról számoltak be, hogy Nevada és Oregon határán, a McDermitt-kaldera kráterében akár 120 millió tonna lítium is lapulhat.

Lítiumban gazdag zónát eddig csak ennek a tájegységnek a déli felében, a Thacker Passnál és tőle északra, a Montana-hegységben azonosítottak, de az nem volt ismert, hogy a McDermitt-kaldera mélyén még több lehet belőle - számoltak be kutatók a Science Advances folyóiratban. A Thomas R. Benson, Matthew A. Coble és John H. Dilles által jegyzet tanulmány szerint a fém magas koncentrációja ebben a térségben már az 1970-es évek óta ismert, viszont az üledékben található készletről most kiderült hogy vetekszik a bolíviai síkvidékkel, amit eddig a Föld legnagyobb lelőhelyeként ismertünk.

Anouk Borst kutatástól független geológus a Chemistry Worldnek azt mondta: „ha hihetünk a becsléseknek, akkor ez egy nagyon-nagyon jelentős lítiumlelőhely. Megváltoztathatja a lítium dinamikáját globálisan, az ár, az ellátásbiztonság és a geopolitika szempontjából is”.

A lítium kiugróan nagy mennyisége az üledékben mért tartósan magas lítiumkoncentrációnak köszönhető. A tudósok elemzése szerint az illit ásványból álló agyagkő 1,3-2,4 százaléknyi lítiumot tartalmaz a vulkáni kráterben. Ami meglepte a tudósokat az az, hogy ez csaknem kétszer annyi lítiumot jelent, mint az illitnél gyakrabban előforduló fő lítiumtartalmú agyagásvány, a magnézium-szmektit esetében.

„Ha a lítiumot nagyon kis energiaigényű módon, vagy olyan eljárással tudják kinyerni, ami nem igényel sok savat, akkor ez gazdaságilag nagyon jelentős lelőhely. Az Egyesült Államoknak végre saját lítiumkészlete lenne, és az iparágaknak kevésbé kellene tartani a hiánytól” – mutatott rá Borst, arra utalva, hogy az USA jelenleg nagymértékű importra szorul az akkumulátorgyártás legfőbb nyersanyagából.

Thomas Benson, a Lithium Americas Corporation geológusa, egyben a tanulmány társszerzője, úgy számol, hogy 2026-ra megkezdődhet a lítium bányászata a McDermitt-kalderában – adta hírül a New York Post.

Gábor János

A főoldali kép illusztráció. Fotó: Freepik

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS