Ezzel a módszerrel eltávolíthatók a mikroműanyagok az utak csapadékvízéből

Ezzel a módszerrel eltávolíthatók a mikroműanyagok az utak csapadékvízéből
Gábor János  |  2024. 06. 28., 12:40

Fontos felfedezésre jutott három vállalat konzorciuma, amelynek tudósai rájöttek: egy növényi alapú anyag segítségével lehetséges a mikroműanyagok kiszűrése az utakról összegyűjtött csapadékvízből, ami ezután már nem szennyezi többé a természetet.

Egy növényi alapú anyag, amit organikus anyagokból álló bioszén pirolízisével hoznak létre és biocharnak neveztek el, képes eltávolítani az utak csapadékvízében található mikroműanyagokatderült ki a TerrAffix és Kier vállalatok alkotta RSK Group laboratóriumi kísérleteiből. A brit konzorcium az elsők között vizsgálta meg ezt a lehetőséget, együttműködésben a walesi Swansea Egyetemmel, ahol a teszteket végezték.

A tudósok a projekt során megállapították, hogy miután átszűrték a biocharon, az utakon összegyűlő csapadékvízből többé nem lehetett mikroműanyagokat kimutatni.

„Évek óta tudunk az autópálya-hálózat által generált mikroműanyagok rejtett hatásáról. Feltétlenül olyan megoldásra akartunk összpontosítani, amit aztán széles körben lehet alkalmazni az autópályák vízelvezető rendszereiben – számolt be Matt Tompsett, a Kier Transportation környezetvédelmi és fenntarthatósági vezetője. – Reménykedtem abban, hogy a biochar hatékony lesz a mikroműanyagok eltávolítására, de az, hogy nyomuk sem maradt a vízben, fantasztikus eredmény. Sehol a világon nincsenek publikált tanulmányok, amelyek az utak csapadékvízének mikroműanyag-mentesítését vizsgálnák, biochar használatával, így a kutatásunk úttörő jelentőségű.”

„A mikroműanyagok az útporszennyeződés révén jutnak a vízrendszerbe, olyan forrásokból, mint a kopó gumiabroncsok vagy a polimer-módosított bitumen, amit az útpálya építéséhez használnak, néhány útfesték és az újrahasznosított műanyag, ha az adott útpálya abból készült – sorolta Siôn Brackenbury, a TerrAffix technológiai igazgatója, jelezve: ezek a források ólmot, rezet, cinket, kadmiumot, szénhidrogéneket és mikroműanyagokat juttatnak a természetbe. – Az útporszennyeződésben található mikroműanyagok viharok során mosódnak be a vízfolyásokba, így az utak csapadékvíze az egyik elsődleges forrása a vízrendszerek mikroműanyag-szennyezésének.”

Így tűnnek el a mikroműanyagok

A laboratóriumi tesztek során mikroműanyag-oldatot használtak, ami az autópályák csapadékvízének hű reprezentációja. A  folyadékot öt vízoszlopon vezették át, egy tripla kísérlet során, és mindháromszor különböző arányú szűrőkő/biochar filtert használtak, úgy, hogy napi három alkalommal engedték át rajtuk az utakon összegyűlő csapadékhoz hasonló összetételű vizet, két héten keresztül. Az oldat mennyiségét Délkelet-Anglia legmagasabb napi csapadékértékeinek átlagából számították ki az RSK csoport tudósai, és a lehető legnagyobb mintát vették alapul, a 2000-2018 közötti időszakból, így szimulálva a valós csapadékviszonyokat.

A kísérletek eredményei azt mutatták, hogy az oldat a legalacsonyabb hatékonyságú szűrőn átjuttatva sem tartalmaz többé mikroműanyagot. Ezek az eredmények ígéretes jövőt vetítenek előre a biochar alkalmazásában, ami eddig soha nem látott eredménnyel képes az utak csapadékvízének megtisztítására, illetve a természetbe jutó mikroműanyag-szennyezés jelentős csökkentésére.

Főoldali kép: rawpixel.com - Freepik

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 15:40
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.
2024-07-20 11:10:09
A kötelező biztosítások számához képest csökkent a károk gyakorisága, amiben a legtöbbet futó trolik, kamionok és csuklós buszok az éllovasok.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS