Vizsgálatot indított az Európai Bizottság a Kínából behozott elektromos járművek ügyében

2023. 10. 05., 18:41

Az Európai Bizottság szubvencióellenes vizsgálatot indított az akkumulátoros elektromos járművek Kínából történő behozatala kapcsán.

A vizsgálat során a Bizottság először azt fogja megállapítani, hogy egyrészt sor kerül-e jogellenes állami támogatás nyújtására az akkumulátoros elektromos járművek kínai értékláncai kapcsán, másrészt hogy az ilyen állami támogatás okoz-e vagy okozhat-e gazdasági kárt a szóban forgó járművek uniós gyártóinak – olvasható a testület közleményében.

Amennyiben mindkét kérdésre igen a válasz, a Bizottság megvizsgálja, hogy a támogatások milyen következményekkel járnak, illetve milyen hatást gyakorolnak az akkumulátoros elektromos járművek uniós importőreire, használóira és az uniós fogyasztókra. A Bizottság a vizsgálat megállapításai alapján fog dönteni arról, hogy az EU-nak érdekében áll-e a feltárt tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok hatásainak orvoslása azáltal, hogy kiegyenlítő vámot vet ki a Kínából származó akkumulátoros elektromos járművek behozatalára.

A vizsgálat az uniós szabályoknak és a WTO szabályainak megfelelő szigorú jogi eljárás keretében zajlik majd, és annak során valamennyi érintett fél, így a kínai kormány és a kínai vállalatok/exportőrök is tehetnek észrevételeket, nyújthatnak be bizonyítékokat és terjeszthetnek elő érveket. „Az elektromos járművek ágazata rendkívül sok lehetőséget hordoz Európa jövőbeli versenyképessége és környezetbarát ipari vezető szerepe szempontjából. Az uniós autógyártók és a kapcsolódó ágazatok már most is beruháznak és innovatív megoldásokat dolgoznak ki annak érdekében, hogy teljes mértékben ki tudják aknázni ezeket a lehetőségeket. Határozottan fel fogunk lépni minden olyan esetben, amikor bizonyítékot találunk arra, hogy erőfeszítéseiket piaci torzulások és tisztességtelen verseny gátolják. Mindezt uniós és nemzetközi kötelezettségeink teljes körű tiszteletben tartása mellett fogunk megtenni, mivel Európa – határain belül és világszerte egyaránt – betartja a szabályokat. Ez a szubvencióellenes vizsgálat alapos és méltányos lesz és tényeken fog alapulni” – mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

„Az elektromos akkumulátoros járművek alapvető fontosságúak a zöld átálláshoz és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére irányuló nemzetközi kötelezettségvállalásunk teljesítéséhez. Ezért mindig is üdvözöltük a globális versenyt ebben az ágazatban, ami a fogyasztók számára nagyobb választékot eredményez és több innovációt jelent. A versenynek azonban tisztességesnek kell lennie. Az importnak a saját iparunkéval megegyező feltételek mellett kell versenyeznie. A vizsgálat során a méltányosság is kulcsszó: minden érintett féllel konzultálni fogunk, és szigorúan be fogjuk tartani a hazai és nemzetközi szabályokat. Reményeink szerint valamennyi érintett fél teljes mértékben együtt fog működni. A vizsgálat eredménye a tényeken alapul majd” – tette hozzá Valdis Dombrovskis, a kereskedelempolitikáért felelős ügyvezető alelnök.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-24 12:10:00
A világ legnagyobb elektromos autógyártójának számító, kínai BYD szegedi óriásberuházásával immár véglegessé vált, hogy hazánk hosszú idő óta először nem kullogni fog az események után, hanem diktálni fogja egy nagy globális technológiai forradalom tempóját – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a vállalat február 23-i autóátadó ünnepségén.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS