Vizsgálatot indított az Európai Bizottság a Kínából behozott elektromos járművek ügyében

2023. 10. 05., 18:41

Az Európai Bizottság szubvencióellenes vizsgálatot indított az akkumulátoros elektromos járművek Kínából történő behozatala kapcsán.

A vizsgálat során a Bizottság először azt fogja megállapítani, hogy egyrészt sor kerül-e jogellenes állami támogatás nyújtására az akkumulátoros elektromos járművek kínai értékláncai kapcsán, másrészt hogy az ilyen állami támogatás okoz-e vagy okozhat-e gazdasági kárt a szóban forgó járművek uniós gyártóinak – olvasható a testület közleményében.

Amennyiben mindkét kérdésre igen a válasz, a Bizottság megvizsgálja, hogy a támogatások milyen következményekkel járnak, illetve milyen hatást gyakorolnak az akkumulátoros elektromos járművek uniós importőreire, használóira és az uniós fogyasztókra. A Bizottság a vizsgálat megállapításai alapján fog dönteni arról, hogy az EU-nak érdekében áll-e a feltárt tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok hatásainak orvoslása azáltal, hogy kiegyenlítő vámot vet ki a Kínából származó akkumulátoros elektromos járművek behozatalára.

A vizsgálat az uniós szabályoknak és a WTO szabályainak megfelelő szigorú jogi eljárás keretében zajlik majd, és annak során valamennyi érintett fél, így a kínai kormány és a kínai vállalatok/exportőrök is tehetnek észrevételeket, nyújthatnak be bizonyítékokat és terjeszthetnek elő érveket. „Az elektromos járművek ágazata rendkívül sok lehetőséget hordoz Európa jövőbeli versenyképessége és környezetbarát ipari vezető szerepe szempontjából. Az uniós autógyártók és a kapcsolódó ágazatok már most is beruháznak és innovatív megoldásokat dolgoznak ki annak érdekében, hogy teljes mértékben ki tudják aknázni ezeket a lehetőségeket. Határozottan fel fogunk lépni minden olyan esetben, amikor bizonyítékot találunk arra, hogy erőfeszítéseiket piaci torzulások és tisztességtelen verseny gátolják. Mindezt uniós és nemzetközi kötelezettségeink teljes körű tiszteletben tartása mellett fogunk megtenni, mivel Európa – határain belül és világszerte egyaránt – betartja a szabályokat. Ez a szubvencióellenes vizsgálat alapos és méltányos lesz és tényeken fog alapulni” – mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

„Az elektromos akkumulátoros járművek alapvető fontosságúak a zöld átálláshoz és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére irányuló nemzetközi kötelezettségvállalásunk teljesítéséhez. Ezért mindig is üdvözöltük a globális versenyt ebben az ágazatban, ami a fogyasztók számára nagyobb választékot eredményez és több innovációt jelent. A versenynek azonban tisztességesnek kell lennie. Az importnak a saját iparunkéval megegyező feltételek mellett kell versenyeznie. A vizsgálat során a méltányosság is kulcsszó: minden érintett féllel konzultálni fogunk, és szigorúan be fogjuk tartani a hazai és nemzetközi szabályokat. Reményeink szerint valamennyi érintett fél teljes mértékben együtt fog működni. A vizsgálat eredménye a tényeken alapul majd” – tette hozzá Valdis Dombrovskis, a kereskedelempolitikáért felelős ügyvezető alelnök.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 15:40
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.
2024-07-20 11:10:09
A kötelező biztosítások számához képest csökkent a károk gyakorisága, amiben a legtöbbet futó trolik, kamionok és csuklós buszok az éllovasok.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS