Veszélyezteti a magyar kormány az uniós értékeket és intézményeket az Európai Parlament szerint

2024. 01. 18., 16:10

Nagy többséggel fogadta el az Európai Parlament azt az állásfoglalást, amely elítéli „a magyar kormány szándékos, folyamatos és szisztematikus erőfeszítéseit az EU alapértékeinek aláásására”.

A január 18-án 345 igen szavazattal, 104 ellenében és 29 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban a képviselők komoly aggodalmukat fejezik ki a demokrácia, a jogállamiság és az alapvető jogok további eróziója miatt Magyarországon, különösen a nemrég elfogadott úgynevezett „nemzeti szuverenitásvédelmi” csomag nyomán, amelyet Oroszország hírhedt „külföldi ügynökökről” szóló törvényéhez hasonlítanak – olvasható a Parlament közleményében.

Az uniós szerződések megsértése

Az állásfoglalás sajnálattal állapítja meg, hogy a Tanács nem alkalmazta a 7. cikk (1) bekezdése szerinti eljárást (miután a Parlament 2018-ban aktiválta a mechanizmust), és felszólítja az Európai Tanácsot, hogy a 7. cikk (2) bekezdése szerinti eljárás keretében állapítsa meg, hogy Magyarország elkövette-e az uniós értékek „súlyos és tartós megsértését”. A képviselők elítélik Orbán Viktor miniszterelnök fellépését is, aki tavaly decemberben „az EU stratégiai érdekeinek teljes mértékű figyelmen kívül hagyásával és megsértésével" blokkolta az EU többéves pénzügyi keretének felülvizsgálatáról, és az ukrajnai segélycsomagról szóló döntést, és úgy vélik, hogy „az ilyen fellépések sértik a Szerződésekben rögzített lojális együttműködés elvét”. Kiemelik, hogy az EU semmilyen módon sem engedhet a zsarolásnak.

Az uniós források védelme

A Parlament sajnálatát fejezi ki, hogy a Bizottság úgy döntött, felszabadít 10,2 milliárd eurót a korábban befagyasztott forrásokból, annak ellenére, hogy nem teljesültek az igazságszolgáltatás függetlenségére vonatkozó kért reformok, és hogy a Bizottság nemrég meghosszabbította a jogállamiságra vonatkozó feltételrendszerről szóló rendelet intézkedéseinek alkalmazását.

Az európai parlamenti képviselők továbbá elítélik a tudományos körökkel, az újságírókkal, a politikai pártokkal és a civil társadalommal szembeni, a jelentések szerint, rendszerszintű diszkriminatív gyakorlatokat a források elosztása során. Sajnálatukat fejezik ki amiatt, hogy a manipulált közbeszerzési eljárásokat, a kormány és a miniszterelnökhöz kötődő szervezetek által tett felvásárlási ajánlatokat, valamint az uniós forrásokat a kormány politikai szövetségeseinek meggazdagítására használják fel.

A különböző szabályok szerinti uniós források felszabadításához szükséges intézkedéseket egységes csomagként kell kezelni a képviselők szerint, és nem szabad kifizetéseket teljesíteni, ha bármelyik területen továbbra is hiányosságok állnak fenn. A Parlament megvizsgálja, hogy kell-e jogi lépéseket tenni a források részleges feloldásáról szóló határozat hatályon kívül helyezése érdekében, és megjegyzi, hogy jogi és politikai intézkedések egész sorát alkalmazhatja, ha a Bizottság megsérti a Szerződések őreként és az EU pénzügyi érdekeinek védelmében vállalt kötelezettségeit.

A Tanács közelgő magyar elnöksége

Mindezek fényében a Parlament megkérdőjelezi, hogy a magyar kormány képes lesz-e eleget tenni feladatainak 2024 második felében, és figyelmeztet arra, hogy amennyiben az Európai Tanács elnöki tisztsége megüresedik, ezek a feladatok a magyar miniszterelnökre hárulnának az ország féléves tanácsi elnöksége alatt. A képviselők arra kérik a Tanácsot, hogy találjon megfelelő megoldásokat e kockázatok mérséklésére, és a Tanács döntéshozatali folyamatának reformjára szólítanak fel, hogy megszűnjön a vétójoggal való visszaélés és a zsarolás – zárul a Parlament közleménye.

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-24 16:10:00
Átadták a CallComm Zrt. új irodáját Nyíregyházán, amelyet a vállalat a Nyíregyházi Egyetem épületében alakított ki. A 2,7 millió euró összértékű beruházással a cég 100 új munkahelyet teremtett és 150 munkavállaló részére indította el szakmai és idegen nyelvi képzési programját.
2024-05-24 14:30:47
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS