Utazás az EU-n belül: új szabályok jöhetnek január 10-től

Utazás az EU-n belül: új szabályok jöhetnek január 10-től
2021. 11. 26., 14:30

Az Európai Unión belüli biztonságos utazás koordinációjának megerősítését javasolja az Európai Bizottság.

Nyár óta jelentősen nőtt az átoltottsági arány és sikeresen bevezették az új uniós digitális Covid-igazolványt, amelyből már több mint 650 millió példányt állítottak ki. A járványügyi helyzet az EU-ban azonban tovább súlyosbodott, amire válaszul néhány tagállam újabb népegészségügyi – egyebek mellett erősítő adagok beadására vonatkozó – intézkedéseket hozott. Mindezen tényezőket figyelembe véve a Bizottság javasolja, hogy kerüljön nagyobb hangsúly az utazással kapcsolatos intézkedések „személyalapú” megközelítésére; és az elsődleges vakcinázási sorozatot követően kiállított oltási igazolványokat egységesen 9 hónapig fogadják el. A 9 hónapos időszak figyelembe veszi az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központnak (ECDC) az emlékeztető oltásoknak a hatodik hónaptól történő beadására vonatkozó iránymutatását, és további 3 hónapos időszakot biztosít annak érdekében, hogy a nemzeti oltási kampányok alkalmazkodni tudjanak és a polgárok hozzájuthassanak az erősítő adagokhoz.

Didier Reynders, jogérvényesülési biztos a következőket nyilatkozta: „A világjárvány kezdete óta a Bizottság nagyon aktívan dolgozik azon, hogy megoldásokat találjon a személyek biztonságos szabad mozgásának összehangolt módon történő garantálására. A legutóbbi fejlemények és tudományos bizonyítékok fényében a Tanács által elfogadandó új ajánlásra teszünk javaslatot. A valódi etalonná vált közös eszközünk az uniós digitális Covid-igazolvány segítségével áttérünk a „személyalapú” megközelítésre. A legfőbb célunk annak elkerülése, hogy Unió-szerte eltérő intézkedések szülessenek. Ez az erősítő adagok kérdésére is vonatkozik, amelyek alapvető fontosságúak lesznek a vírus elleni küzdelemben. Egyéb intézkedések mellett azt javasoljuk, hogy a tagállamok állapodjanak meg az oltási igazolványoknak az elsődleges vakcinázási sorozatot követő egységes érvényességi időszakáról. E javaslat elfogadása döntő fontosságú lesz az előttünk álló hónapok, valamint a polgárok biztonságos szabad mozgásának védelme szempontjából.

Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős biztos hozzátette: „Az uniós digitális Covid-igazolvány és az utazással kapcsolatos intézkedéseink összehangolása nagyban hozzájárult a biztonságos szabad mozgáshoz a népegészség védelmét prioritásként kezelve. Az uniós népesség több mint 65%-át beoltottuk, ez azonban nem elegendő. Még mindig túl sok olyan ember van, aki nem részesül védelemben. Annak érdekében, hogy mindenki a lehető legbiztonságosabb módon utazhasson és élhessen, jóval nagyobb oltási arányt kell elérnünk – sürgősen. Emellett erősítő adagokkal meg kell erősítenünk a lakosság immunitását. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) iránymutatását figyelembe véve, továbbá annak lehetővé tétele érdekében, hogy a tagállamok kiigazíthassák oltási kampányaikat és a polgárok hozzáférhessenek az erősítő adagokhoz, javaslatot teszünk az oltási igazolványok egységes elfogadási időszakára. Ugyanakkor továbbra is határozottan arra kell ösztönöznünk mindenkit, hogy változatlanul tartsa tiszteletben a népegészségügyi intézkedéseket. A maszkot egyelőre továbbra is viselnünk kell.”

A Bizottság által javasolt legfontosabb frissítések az unión belüli utazással kapcsolatos intézkedésekre vonatkozó közös megközelítéssel kapcsolatban:

Középpontban a „személyalapú megközelítés”. Az érvényes uniós digitális Covid-igazolvánnyal rendelkező személyekre – függetlenül attól, hogy az EU területéről honnan indultak – főszabály szerint nem vonatkozhatnak további korlátozások, például tesztek vagy karantén. Az érvényes uniós digitális Covid19-igazolvánnyal nem rendelkező személyek számára kötelezővé tehető a tesztelés az érkezés előtt vagy után.

Az oltási igazolványok standard érvényességi ideje. Az eltérő és a ellentmondásos megközelítések elkerülése érdekében a Bizottság javasolja, hogy az elsődleges vakcinázási sorozatot követően kiállított oltási igazolványokat egységesen 9 hónapig fogadják el. A 9 hónapos időszak figyelembe veszi az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központnak (ECDC) az erősítő adagoknak a hatodik hónaptól történő beadására vonatkozó iránymutatását, és további 3 hónapos időszakot biztosít annak érdekében, hogy a nemzeti oltási kampányok alkalmazkodni tudjanak és a polgárok hozzájuthassanak az erősítő adagokhoz. Ez az utazással kapcsolatban azt jelenti, hogy a tagállamok nem utasíthatnak el olyan oltási igazolványt, amelyet kevesebb mint 9 hónappal az alapoltás utolsó adagjának beadása után állítottak ki. A Bizottság arra ösztönzi a tagállamokat, hogy tegyenek meg minden szükséges lépést azon népességi csoportok védőoltáshoz való hozzájutása érdekében, akiknek a korábban kiállított oltási igazolványai a 9 hónapos korlátot elérve hamarosan lejárnak.

Erősítő adagok. Jelenleg még nincsenek olyan tanulmányok, amelyek kifejezetten azzal foglalkoznának, hogy mennyire hatékonyak az erősítő adagok a Covid19 terjedésének lassításában, ezért az erősítő adagokra vonatkozóan nem lehet meghatározni elfogadási időszakot. Az újabb adatok alapján azonban arra lehet számítani, hogy az erősítő adagok által biztosított védelem hosszabb ideig tarthat, mint az elsődleges vakcinázási sorozatból származó védelem. A Bizottság szorosan figyelemmel fogja kísérni az e kérdéssel kapcsolatban újonnan felmerülő tudományos bizonyítékokat. Az ilyen bizonyítékok alapján a Bizottság szükség esetén megfelelő elfogadási időszakot javasolhat az erősítő adagokat követően kiállított oltási igazolványok esetében.

Módosul a közlekedési jelzőlámpák színkódjait használó uniós térkép. amely egyszerre szemlélteti az új esetek számát és az átoltottságot. A térkép elsősorban tájékoztató jellegű lenne, de az intézkedések koordinálását is szolgálná azon területek tekintetében, ahol a vírus terjedése különösen alacsony („zöld”) vagy különösen magas („sötétpiros”). Ezekre a területekre a „személyeken alapuló megközelítéstől” eltérve egyedi szabályok vonatkoznának. A zöld területekről érkező utazókra nem kellene korlátozásokat alkalmazni. Vissza kell szorítani a sötétpiros területekre irányuló és az onnan induló utazást, tekintettel az ott előforduló új fertőzések nagy számára, ezért azon személyek, akik nem részesültek oltásban vagy nem épültek fel a vírusból, kötelesek lennének egy indulás előtti tesztet végeztetni, valamint érkezésüket követően karantén kötelezettség vonatkozna rájuk (az alapvető szükségből utazókra és gyermekekre vonatkozó különleges szabályokkal).

Egyes utazási intézkedések alóli mentességek vonatkoznak a határ menti ingázókra, a 12 éven alatti gyermekekre és az alapvető szükségből utazókra. Az alapvető szükségből utazók jegyzékét le kell rövidíteni, mivel a jelenlegi listán szereplő számos utazónak lehetősége nyílt az oltásra.

A „vészfékmechanizmusra” vonatkozó egyszerűsített eljárás. A Covid19-vírus lehetséges új variánsainak terjedését vagy késleltetését vagy a különösen súlyos helyzetek kezelését célzó sürgősségi eljárást egyszerűbbé és működőképesebbé kell tenni. Ez magában foglalná a Bizottságnak és a Tanácsnak küldött tagállami értesítést, valamint a Tanács uniós politikai szintű integrált válságelhárítási mechanizmusa (IPCR) keretében folytatott kerekasztal-megbeszélést.

Annak érdekében, hogy elegendő idő álljon rendelkezésre az összehangolt megközelítés végrehajtására, a Bizottság azt javasolja, hogy ezek a frissítések 2022. január 10-től legyenek alkalmazandók

Európai Bizottság

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-28 18:10:00
(Újra)Indul idén nyáron a 2021–2027-es uniós költségvetéshez kapcsolódó pályázati idény, megnyílhatnak több, a gazdasági szereplők által is nagyon várt operatív program felhívásai.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Már régóta túl sok olasz, ázsiai, fúziós és akármilyen szakácskönyv van a piacon, miközben a modern időknek és vásárlói igényeknek megfelelő, a magyar konyhát maximális szakmaisággal megközelítőből meg alig.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS