Utazás az EU-n belül: új szabályok jöhetnek január 10-től

Utazás az EU-n belül: új szabályok jöhetnek január 10-től
2021. 11. 26., 14:30

Az Európai Unión belüli biztonságos utazás koordinációjának megerősítését javasolja az Európai Bizottság.

Nyár óta jelentősen nőtt az átoltottsági arány és sikeresen bevezették az új uniós digitális Covid-igazolványt, amelyből már több mint 650 millió példányt állítottak ki. A járványügyi helyzet az EU-ban azonban tovább súlyosbodott, amire válaszul néhány tagállam újabb népegészségügyi – egyebek mellett erősítő adagok beadására vonatkozó – intézkedéseket hozott. Mindezen tényezőket figyelembe véve a Bizottság javasolja, hogy kerüljön nagyobb hangsúly az utazással kapcsolatos intézkedések „személyalapú” megközelítésére; és az elsődleges vakcinázási sorozatot követően kiállított oltási igazolványokat egységesen 9 hónapig fogadják el. A 9 hónapos időszak figyelembe veszi az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központnak (ECDC) az emlékeztető oltásoknak a hatodik hónaptól történő beadására vonatkozó iránymutatását, és további 3 hónapos időszakot biztosít annak érdekében, hogy a nemzeti oltási kampányok alkalmazkodni tudjanak és a polgárok hozzájuthassanak az erősítő adagokhoz.

Didier Reynders, jogérvényesülési biztos a következőket nyilatkozta: „A világjárvány kezdete óta a Bizottság nagyon aktívan dolgozik azon, hogy megoldásokat találjon a személyek biztonságos szabad mozgásának összehangolt módon történő garantálására. A legutóbbi fejlemények és tudományos bizonyítékok fényében a Tanács által elfogadandó új ajánlásra teszünk javaslatot. A valódi etalonná vált közös eszközünk az uniós digitális Covid-igazolvány segítségével áttérünk a „személyalapú” megközelítésre. A legfőbb célunk annak elkerülése, hogy Unió-szerte eltérő intézkedések szülessenek. Ez az erősítő adagok kérdésére is vonatkozik, amelyek alapvető fontosságúak lesznek a vírus elleni küzdelemben. Egyéb intézkedések mellett azt javasoljuk, hogy a tagállamok állapodjanak meg az oltási igazolványoknak az elsődleges vakcinázási sorozatot követő egységes érvényességi időszakáról. E javaslat elfogadása döntő fontosságú lesz az előttünk álló hónapok, valamint a polgárok biztonságos szabad mozgásának védelme szempontjából.

Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős biztos hozzátette: „Az uniós digitális Covid-igazolvány és az utazással kapcsolatos intézkedéseink összehangolása nagyban hozzájárult a biztonságos szabad mozgáshoz a népegészség védelmét prioritásként kezelve. Az uniós népesség több mint 65%-át beoltottuk, ez azonban nem elegendő. Még mindig túl sok olyan ember van, aki nem részesül védelemben. Annak érdekében, hogy mindenki a lehető legbiztonságosabb módon utazhasson és élhessen, jóval nagyobb oltási arányt kell elérnünk – sürgősen. Emellett erősítő adagokkal meg kell erősítenünk a lakosság immunitását. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) iránymutatását figyelembe véve, továbbá annak lehetővé tétele érdekében, hogy a tagállamok kiigazíthassák oltási kampányaikat és a polgárok hozzáférhessenek az erősítő adagokhoz, javaslatot teszünk az oltási igazolványok egységes elfogadási időszakára. Ugyanakkor továbbra is határozottan arra kell ösztönöznünk mindenkit, hogy változatlanul tartsa tiszteletben a népegészségügyi intézkedéseket. A maszkot egyelőre továbbra is viselnünk kell.”

A Bizottság által javasolt legfontosabb frissítések az unión belüli utazással kapcsolatos intézkedésekre vonatkozó közös megközelítéssel kapcsolatban:

Középpontban a „személyalapú megközelítés”. Az érvényes uniós digitális Covid-igazolvánnyal rendelkező személyekre – függetlenül attól, hogy az EU területéről honnan indultak – főszabály szerint nem vonatkozhatnak további korlátozások, például tesztek vagy karantén. Az érvényes uniós digitális Covid19-igazolvánnyal nem rendelkező személyek számára kötelezővé tehető a tesztelés az érkezés előtt vagy után.

Az oltási igazolványok standard érvényességi ideje. Az eltérő és a ellentmondásos megközelítések elkerülése érdekében a Bizottság javasolja, hogy az elsődleges vakcinázási sorozatot követően kiállított oltási igazolványokat egységesen 9 hónapig fogadják el. A 9 hónapos időszak figyelembe veszi az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központnak (ECDC) az erősítő adagoknak a hatodik hónaptól történő beadására vonatkozó iránymutatását, és további 3 hónapos időszakot biztosít annak érdekében, hogy a nemzeti oltási kampányok alkalmazkodni tudjanak és a polgárok hozzájuthassanak az erősítő adagokhoz. Ez az utazással kapcsolatban azt jelenti, hogy a tagállamok nem utasíthatnak el olyan oltási igazolványt, amelyet kevesebb mint 9 hónappal az alapoltás utolsó adagjának beadása után állítottak ki. A Bizottság arra ösztönzi a tagállamokat, hogy tegyenek meg minden szükséges lépést azon népességi csoportok védőoltáshoz való hozzájutása érdekében, akiknek a korábban kiállított oltási igazolványai a 9 hónapos korlátot elérve hamarosan lejárnak.

Erősítő adagok. Jelenleg még nincsenek olyan tanulmányok, amelyek kifejezetten azzal foglalkoznának, hogy mennyire hatékonyak az erősítő adagok a Covid19 terjedésének lassításában, ezért az erősítő adagokra vonatkozóan nem lehet meghatározni elfogadási időszakot. Az újabb adatok alapján azonban arra lehet számítani, hogy az erősítő adagok által biztosított védelem hosszabb ideig tarthat, mint az elsődleges vakcinázási sorozatból származó védelem. A Bizottság szorosan figyelemmel fogja kísérni az e kérdéssel kapcsolatban újonnan felmerülő tudományos bizonyítékokat. Az ilyen bizonyítékok alapján a Bizottság szükség esetén megfelelő elfogadási időszakot javasolhat az erősítő adagokat követően kiállított oltási igazolványok esetében.

Módosul a közlekedési jelzőlámpák színkódjait használó uniós térkép. amely egyszerre szemlélteti az új esetek számát és az átoltottságot. A térkép elsősorban tájékoztató jellegű lenne, de az intézkedések koordinálását is szolgálná azon területek tekintetében, ahol a vírus terjedése különösen alacsony („zöld”) vagy különösen magas („sötétpiros”). Ezekre a területekre a „személyeken alapuló megközelítéstől” eltérve egyedi szabályok vonatkoznának. A zöld területekről érkező utazókra nem kellene korlátozásokat alkalmazni. Vissza kell szorítani a sötétpiros területekre irányuló és az onnan induló utazást, tekintettel az ott előforduló új fertőzések nagy számára, ezért azon személyek, akik nem részesültek oltásban vagy nem épültek fel a vírusból, kötelesek lennének egy indulás előtti tesztet végeztetni, valamint érkezésüket követően karantén kötelezettség vonatkozna rájuk (az alapvető szükségből utazókra és gyermekekre vonatkozó különleges szabályokkal).

Egyes utazási intézkedések alóli mentességek vonatkoznak a határ menti ingázókra, a 12 éven alatti gyermekekre és az alapvető szükségből utazókra. Az alapvető szükségből utazók jegyzékét le kell rövidíteni, mivel a jelenlegi listán szereplő számos utazónak lehetősége nyílt az oltásra.

A „vészfékmechanizmusra” vonatkozó egyszerűsített eljárás. A Covid19-vírus lehetséges új variánsainak terjedését vagy késleltetését vagy a különösen súlyos helyzetek kezelését célzó sürgősségi eljárást egyszerűbbé és működőképesebbé kell tenni. Ez magában foglalná a Bizottságnak és a Tanácsnak küldött tagállami értesítést, valamint a Tanács uniós politikai szintű integrált válságelhárítási mechanizmusa (IPCR) keretében folytatott kerekasztal-megbeszélést.

Annak érdekében, hogy elegendő idő álljon rendelkezésre az összehangolt megközelítés végrehajtására, a Bizottság azt javasolja, hogy ezek a frissítések 2022. január 10-től legyenek alkalmazandók

Európai Bizottság

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-21 21:51:00
Budapest után Siófok, Hajdúszoboszló, Hévíz, Balatonfüred, Bük, Zalakaros, Gyula, Sárvár, Szeged, Eger voltak a legnépszerűbb fürdővárosok az NTAK első féléves adata alapján – írja a turizmus.com.
2023-09-21 20:21:00
A debreceni lakáspiacon is jellemző a túlkínálat és a csökkenő forgalom, ezért a ténylegesen fizetni tudó vevők határozzák meg a piacot, azok az eladók tudják sikeresen értékesíteni a lakásukat, akik hajlandók az alkura, amely jelenleg elérheti akár a 10–15 százalékot is – mondta el Dupka Melinda, a Melinda Ingatlan tulajdonosa az ingatlan.com-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS