Uniós támogatás Magyarországnak: a 27 „szupermérföldkő” a módosított tervben is változatlan marad

2023. 11. 24., 16:10

Az Európai Bizottság jóváhagyta a Magyarország helyreállítási és rezilienciaépítési tervét kiegészítő, 4,6 milliárd euró összegű REPowerEU-fejezetet.

Az Európai Bizottság jóváhagyta a Magyarország helyreállítási és rezilienciaépítési tervét kiegészítő, 4,6 milliárd euró összegű REPowerEU-fejezetet.

Az Európai Bizottság pozitív értékelést adott Magyarország módosított, REPowerEU-fejezettel kiegészített helyreállítási és rezilienciaépítési tervéről. A terv keretösszege jelenleg 10,4 milliárd euró (ebből 6,5 milliárd euró vissza nem térítendő támogatás és 3,9 milliárd EUR hitel): az összeg 67 reformot és 47 beruházást fedez.

Az Unió pénzügyi érdekeinek védelmét és az igazságszolgáltatás függetlenségének megerősítését célzó 27 „szupermérföldkő” változatlan marad a módosított magyar tervben. Ez azt jelenti, hogy a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz keretében benyújtott kifizetési kérelmek mindaddig nem teljesíthetők, amíg Magyarország kielégítően végre nem hajtotta ezeket a „szupermérföldköveket” – szögezi le a Bizottság közleménye.

Magyarország REPowerEU-fejezete, amelynek összege 4,6 milliárd euró, 13 új reformot és 16 beruházást tartalmaz, köztük kettő olyan, kibővített beruházást, amely már létező intézkedésekre támaszkodik. Ezen intézkedések végrehajtása hozzá fog járulni a REPowerEU terv azon célkitűzésének megvalósításához, hogy Európa jóval 2030 előtt függetlenné váljon az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól. Az intézkedések célja a villamosenergia-ágazat megerősítése és korszerűsítése, a megújuló energia bevezetésének és felhasználásának felgyorsítása, az energiahatékonyság javítása, a fenntartható közlekedés előmozdítása, a munkaerő továbbképzése és átképzése a zöld átállás érdekében, az ipar dekarbonizációja, valamint a zöld átálláshoz kapcsolódó zöld technológiákba és értékláncokba való beruházás.

Emellett Magyarország javasolta 19, már az eredeti helyreállítási és rezilienciaépítési tervben is szereplő intézkedés módosítását. Magyarország új beruházásokat irányoz elő a körforgásos gazdaság, a fenntartható közlekedés és az energia területén – ezeket az e területeken hozott egyéb intézkedések megszüntetése és karcsúsítása révén finanszírozzák majd –, valamint a vízgazdálkodás témájában. A bölcsődei férőhelyek számának további növelése érdekében egy beruházás esetében növelték az eredeti terv szerint előirányzott összeget.

Magyarország az eredeti terv módosításának szükségességét az alábbiakkal indokolta:
– az eredetileg tervezett egyes intézkedések teljesítését objektív körülmények akadályozzák, többek között a 2023-ban tapasztalt magas infláció és az ellátási lánc Oroszország Ukrajna elleni agresszív háborúja által okozott zavarai;
– Magyarország 3,9 milliárd euró összegű hitelt kér a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközből, a REPowerEU keretében pedig további, 0,7 milliárd euró összegű vissza nem térítendő támogatást igényel.

A Magyarország számára a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközből és REPowerEU keretében biztosított vissza nem térítendő támogatás (5,8 milliárd euró, illetve 0,7 milliárd euró), valamint a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközből származó hitelek felvételére irányuló kérelme (3,9 milliárd euró) nyomán a módosított terv teljes összege 10,4 milliárd eurót tesz ki.

Magyarország zöld átállásának további fellendítése

A módosított terv nagyon jelentős hangsúlyt fektet a zöld átállásra: a rendelkezésre álló források 67,1 százalékát az éghajlat-politikai célkitűzéseket támogató intézkedésekre különíti el (az eredeti tervben szereplő 48,1 százalékhoz képest).

A REPowerEU-fejezetben szereplő intézkedések széles köre a villamosenergia-ágazat megerősítésére, valamint a megújuló energiaforrások elterjedésének és az energiahatékonyságnak az előmozdítására összpontosít annak érdekében, hogy a magyar energiarendszer megfeleljen a jövő kihívásainak. A reformok és a beruházások kölcsönösen erősítik egymást, és elő fogják segíteni egy rugalmas villamosenergia-piac kialakítását, ahol magas a megújuló energiaforrások aránya. Ezáltal Magyarország csökkentheti majd a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségét.

A REPowerEU-fejezetben előterjesztett reformok a következőkre irányulnak: a dinamikus árképzés bevezetése a kiskereskedelmi villamosenergia-piacon, a szabályozásitartalék-piacok fejlesztése, az energiaközösségek és az aggregátorok szerepének megerősítése, a villamosenergia-tárolás elterjedésének ösztönzése, az intelligens fogyasztásmérőket használó fogyasztók számának növelése, valamint az elosztórendszer-üzemeltetők által alkalmazott hálózati csatlakozási eljárások harmonizálása. Számos intézkedés célja a megújuló energia integrációjának, termelésének és hatékonyabb felhasználásának ösztönzése. Ezek az intézkedések a megújuló forrásokból származó többletenergia integrálását lehetővé tevő hálózatfejlesztéstől a megújuló energiaforrások – például a napenergia, a megújuló hidrogén, a geotermikus energia és fenntartható biometán – bevezetésének és használatának támogatásáig terjednek. Magyarország növelni kívánja a megújuló energiaforrásokon alapuló erőművek számára kiadott hálózati csatlakozási engedélyekre vonatkozó ambíciószintet, és 2026-ig 12 GW-ra emeli az eredeti tervben előirányzott megfelelő célértéket.  

Emellett jelentős – részben pénzügyi eszközökön keresztül végrehajtandó – beruházásokkal Magyarország elő fogja segíteni a fenntartható közlekedést és a háztartások, a vállalkozások és a közszféra energiahatékonyságát. A REPowerEU-fejezet olyan intézkedéseket is tartalmaz, amelyek célja az ipar dekarbonizációja, a munkaerő továbbképzése és átképzése, valamint a termelési kapacitások és szolgáltatások növelése a zöld átállás érdekében.

Magyarország digitális felkészültségének és társadalmi rezilienciájának megerősítése

A módosított magyar tervben szereplő digitális törekvések továbbra is ambiciózusak (a terv teljes összegének 29,1 százalékát teszik ki). A REPowerEU-fejezetben is szerepelnek olyan intézkedések, amelyek hozzájárulnak a digitális átálláshoz. Ezek az energiarendszerek üzemeltetőivel kapcsolatos digitális fejlesztésekhez, az okosmérők számának növeléséhez, az energiaipari vállalkozásoknál bevezetett, a villamosenergia-ellátás biztonságának javítását és a villamosenergia-rendszer működési hatékonyságának javítását célzó digitális megoldásokhoz, valamint a zöld készségek elsajátítását segítő digitális tananyagok kidolgozásához nyújtanak támogatást.

A módosított tervben továbbra is fontos a szociális dimenzió. Az eredeti tervben szereplő nagy horderejű reformok és beruházások mellett számos további intézkedés irányul a társadalom ellenálló képességének javítására. A REPowerEU-fejezet például tartalmaz a kiszolgáltatott helyzetben lévő háztartásoknak nyújtott, energetikai felújítást célzó támogatást, valamint a jelenlegi és jövőbeli munkaerő zöld készségeit javító képzéshez nyújtott támogatást. A módosított terv emellett a bölcsődei férőhelyek számának további növelésével fokozza a kisgyermekkori nevelési szolgáltatások elérhetőségét.

További lépések

A Tanácsnak a főszabály szerint mostantól négy hét áll rendelkezésére, hogy jóváhagyja a Bizottság értékelését.

A Tanács jóváhagyása esetén Magyarország 0,9 milliárd euró előfinanszírozást kaphat a REPowerEU-alapokból.

A Bizottság a rendszeres kifizetéseket az Unió pénzügyi érdekeinek védelmét és az igazságszolgáltatás függetlenségének megerősítését célzó reformok kielégítő végrehajtása, azaz a 27 „szupermérföldkő” teljesítése alapján engedélyezi majd.

Európai Bizottság

További információk

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-27 19:10:00
A Gazdasági Versenyhivatal kiemelt figyelmet fordít a jelentős számú fogyasztó és vállalkozás érdekeit és piaci helyzetét befolyásoló, nagy technológiai vállalkozások és online platformok piaci magatartásainak vizsgálatára.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS