Multicégek adózása: nagyobb átláthatóságot szorgalmaz az Európai Parlament

2019. 11. 03., 09:31

Az Európai Parlament képviselői olyan szabályok kidolgozását kérik a tagállamoktól, amelyek kötelezik a multicégeket, hogy tegyék nyilvánossá profitjuk és befizetett adójuk mértékét.

Az Európai Bizottság még 2016-ban tett javaslatot a nagyvállalatok adózással kapcsolatos információinak nyilvánossá tételére, de az ügy azóta megakadt a Tanácsnál. A Parlament már 2017 júliusában elfogadta álláspontját a jogszabályjavaslatra vonatkozóan, a folyamat következő lépcsője az lenne, hogy tárgyaljon annak részleteiről a Tanáccsal.

A javaslat a több tagállamban jelen lévő, globálisan 750 millió eurónál nagyobb árbevételű vállalkozásokat kötelezné arra, hogy tagállamokra lebontva közzétegyék a profitjukat és az azután befizetett adó mennyiségét.

A cégeket már jelenleg is kötelezik az EU-s szabályok arra, hogy ezeket az információkat megosszák a nemzeti adóhatóságokkal. Az EP-képviselők szerint azonban ha a számok nyilvánosak lennének, az nagyobb átláthatóságot eredményezne és megakadályozná, hogy az egyik országban megszerzett bevétel után egy másik, alacsonyabb adót kiszabó országban adózzanak a cégek.

Egy október 22-i plenáris vitán Evelyn Regner (szocialista, német) elmondta, hogy gyakran a vállalatok nem fizetnek be elegendő adót, nem a valós információt adnak meg az adóbevallás során, így elkerülik, hogy magasabb összeget kelljen befizetniük. Szerinte a cégek tartoznak annyival az állampolgároknak, hogy bevallják hol mennyi adót fizetnek be.

„Ez a módja annak hogy fellépjünk az adóelkerülés ellen vessünk az adóelkerülésnek” – mondta Othmar Karas (néppárti, osztrák). Az EP-képviselő hangsúlyozta, hogy az EU hasonló szabályozást már bevezetett a bankokra, ami eredményesnek bizonyult. „Miért nem tesszük ugyanezt a cégek esetében? Mi takargatnivalónk van?”

Ondřej Kovařík (Renew Europe, cseh) szerint a javaslat nemcsak az adóhatóságoknak, de a kis- és középvállalkozásoknak is előnyös, akik ugyan versenytásai a hazai piacon a nagy cégeknek, mégsem tudják megúszni az adózás azzal, hogy másik tagállamban fizetik be a rájuk kirótt, alacsonyabb összeget.

A probléma azonban az, hogy a tagállamok között nincs egyetértés a témában. Tytti Tupp, a finn uniós elnökség képviseletében a vitán biztosította a képviselőket arról, hogy előrelépés történt az ügyben, és számos megbeszélés várható a következő időszakban a részletekről, de hozzátette: „a Tanácsnak valószínűleg még több időre van szüksége, hogy kialakítsa egységes álláspontját a témában”.

Sven Giegold (zöldpárti, német) elmondta: „A legtöbb európai számára érthetetlen, miért léteznek még az adóparadicsomok, ahol végül kikötnek az adózásra befizetett összegek... Három éve az asztalon van a javaslat amely az átláthatóságot mozdítaná elő. A tagállamok kormányai az igazságos adózás és verseny útjában állnak.”

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-01-30 17:22:00
Január 26-án, a budapesti SYMBOL-ban adták át a Marketing Diamond Awards 2022-es elismeréseit. Idén ismét a Billingo Technologies Zrt. lett „Az Év Megbízója”, a Kreatív Vonalak Kft. pedig a tavalyi évhez hasonlóan „Az Év Ügynöksége” díjat nyerte el. „Az Év Marketingnagykövete” címet pedig a Pentacom ügynökség érdemelte ki a 29 tagú, meghatározó hazai hirdetőkből és ügynökségi szakemberekből álló zsűri szavazatai alapján.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS