Multicégek adózása: nagyobb átláthatóságot szorgalmaz az Európai Parlament

2019. 11. 03., 09:31

Az Európai Parlament képviselői olyan szabályok kidolgozását kérik a tagállamoktól, amelyek kötelezik a multicégeket, hogy tegyék nyilvánossá profitjuk és befizetett adójuk mértékét.

Az Európai Bizottság még 2016-ban tett javaslatot a nagyvállalatok adózással kapcsolatos információinak nyilvánossá tételére, de az ügy azóta megakadt a Tanácsnál. A Parlament már 2017 júliusában elfogadta álláspontját a jogszabályjavaslatra vonatkozóan, a folyamat következő lépcsője az lenne, hogy tárgyaljon annak részleteiről a Tanáccsal.

A javaslat a több tagállamban jelen lévő, globálisan 750 millió eurónál nagyobb árbevételű vállalkozásokat kötelezné arra, hogy tagállamokra lebontva közzétegyék a profitjukat és az azután befizetett adó mennyiségét.

A cégeket már jelenleg is kötelezik az EU-s szabályok arra, hogy ezeket az információkat megosszák a nemzeti adóhatóságokkal. Az EP-képviselők szerint azonban ha a számok nyilvánosak lennének, az nagyobb átláthatóságot eredményezne és megakadályozná, hogy az egyik országban megszerzett bevétel után egy másik, alacsonyabb adót kiszabó országban adózzanak a cégek.

Egy október 22-i plenáris vitán Evelyn Regner (szocialista, német) elmondta, hogy gyakran a vállalatok nem fizetnek be elegendő adót, nem a valós információt adnak meg az adóbevallás során, így elkerülik, hogy magasabb összeget kelljen befizetniük. Szerinte a cégek tartoznak annyival az állampolgároknak, hogy bevallják hol mennyi adót fizetnek be.

„Ez a módja annak hogy fellépjünk az adóelkerülés ellen vessünk az adóelkerülésnek” – mondta Othmar Karas (néppárti, osztrák). Az EP-képviselő hangsúlyozta, hogy az EU hasonló szabályozást már bevezetett a bankokra, ami eredményesnek bizonyult. „Miért nem tesszük ugyanezt a cégek esetében? Mi takargatnivalónk van?”

Ondřej Kovařík (Renew Europe, cseh) szerint a javaslat nemcsak az adóhatóságoknak, de a kis- és középvállalkozásoknak is előnyös, akik ugyan versenytásai a hazai piacon a nagy cégeknek, mégsem tudják megúszni az adózás azzal, hogy másik tagállamban fizetik be a rájuk kirótt, alacsonyabb összeget.

A probléma azonban az, hogy a tagállamok között nincs egyetértés a témában. Tytti Tupp, a finn uniós elnökség képviseletében a vitán biztosította a képviselőket arról, hogy előrelépés történt az ügyben, és számos megbeszélés várható a következő időszakban a részletekről, de hozzátette: „a Tanácsnak valószínűleg még több időre van szüksége, hogy kialakítsa egységes álláspontját a témában”.

Sven Giegold (zöldpárti, német) elmondta: „A legtöbb európai számára érthetetlen, miért léteznek még az adóparadicsomok, ahol végül kikötnek az adózásra befizetett összegek... Három éve az asztalon van a javaslat amely az átláthatóságot mozdítaná elő. A tagállamok kormányai az igazságos adózás és verseny útjában állnak.”

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-07 19:18:54
Az idén külföldi nyaralásra induló magyarok 83 százaléka a helyszínen is bankkártyával, okostelefonnal vagy okosórával tervez fizetni. Ezzel Magyarország első a régióban a Visa nyolc közép- és kelet-európai országra, köztük hazánkra is kiterjedő, „Utazási és fizetési szokások 2023” címmel megjelent tanulmánya szerint.
2023-06-07 18:18:26
A turizmus és vendéglátási szektor támogatása és az általuk fenntartott jelentős számú munkahely megvédése érdekében 2023. május 31-ig volt lehetséges – 15 százalékos díj megfizetése nélkül – teljes összegben felhasználni a SZÉP-kártyán 2022. október 15-ig jóváírt, „bennragadt” összegeket.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS