Multicégek adózása: nagyobb átláthatóságot szorgalmaz az Európai Parlament

2019. 11. 03., 09:31

Az Európai Parlament képviselői olyan szabályok kidolgozását kérik a tagállamoktól, amelyek kötelezik a multicégeket, hogy tegyék nyilvánossá profitjuk és befizetett adójuk mértékét.

Az Európai Bizottság még 2016-ban tett javaslatot a nagyvállalatok adózással kapcsolatos információinak nyilvánossá tételére, de az ügy azóta megakadt a Tanácsnál. A Parlament már 2017 júliusában elfogadta álláspontját a jogszabályjavaslatra vonatkozóan, a folyamat következő lépcsője az lenne, hogy tárgyaljon annak részleteiről a Tanáccsal.

A javaslat a több tagállamban jelen lévő, globálisan 750 millió eurónál nagyobb árbevételű vállalkozásokat kötelezné arra, hogy tagállamokra lebontva közzétegyék a profitjukat és az azután befizetett adó mennyiségét.

A cégeket már jelenleg is kötelezik az EU-s szabályok arra, hogy ezeket az információkat megosszák a nemzeti adóhatóságokkal. Az EP-képviselők szerint azonban ha a számok nyilvánosak lennének, az nagyobb átláthatóságot eredményezne és megakadályozná, hogy az egyik országban megszerzett bevétel után egy másik, alacsonyabb adót kiszabó országban adózzanak a cégek.

Egy október 22-i plenáris vitán Evelyn Regner (szocialista, német) elmondta, hogy gyakran a vállalatok nem fizetnek be elegendő adót, nem a valós információt adnak meg az adóbevallás során, így elkerülik, hogy magasabb összeget kelljen befizetniük. Szerinte a cégek tartoznak annyival az állampolgároknak, hogy bevallják hol mennyi adót fizetnek be.

„Ez a módja annak hogy fellépjünk az adóelkerülés ellen vessünk az adóelkerülésnek” – mondta Othmar Karas (néppárti, osztrák). Az EP-képviselő hangsúlyozta, hogy az EU hasonló szabályozást már bevezetett a bankokra, ami eredményesnek bizonyult. „Miért nem tesszük ugyanezt a cégek esetében? Mi takargatnivalónk van?”

Ondřej Kovařík (Renew Europe, cseh) szerint a javaslat nemcsak az adóhatóságoknak, de a kis- és középvállalkozásoknak is előnyös, akik ugyan versenytásai a hazai piacon a nagy cégeknek, mégsem tudják megúszni az adózás azzal, hogy másik tagállamban fizetik be a rájuk kirótt, alacsonyabb összeget.

A probléma azonban az, hogy a tagállamok között nincs egyetértés a témában. Tytti Tupp, a finn uniós elnökség képviseletében a vitán biztosította a képviselőket arról, hogy előrelépés történt az ügyben, és számos megbeszélés várható a következő időszakban a részletekről, de hozzátette: „a Tanácsnak valószínűleg még több időre van szüksége, hogy kialakítsa egységes álláspontját a témában”.

Sven Giegold (zöldpárti, német) elmondta: „A legtöbb európai számára érthetetlen, miért léteznek még az adóparadicsomok, ahol végül kikötnek az adózásra befizetett összegek... Három éve az asztalon van a javaslat amely az átláthatóságot mozdítaná elő. A tagállamok kormányai az igazságos adózás és verseny útjában állnak.”

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.
2024-05-24 16:10:00
Átadták a CallComm Zrt. új irodáját Nyíregyházán, amelyet a vállalat a Nyíregyházi Egyetem épületében alakított ki. A 2,7 millió euró összértékű beruházással a cég 100 új munkahelyet teremtett és 150 munkavállaló részére indította el szakmai és idegen nyelvi képzési programját.
2024-05-24 14:30:47
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS