Mit tehet a közbeszerzési eljárásból jogellenesen kizárt ajánlattevő?

2024. 06. 08., 15:10

A közbeszerzési eljárásból jogellenesen kizárt ajánlattevő kártérítést követelhet az esély elvesztése miatt – szögezte le friss ítéletében az Európai Unió Bírósága.

2013-ban a szlovák labdarúgó szövetség kizárt egy konzorciumot – amelynek tagja volt az INGSTEEL vállalkozás – tizenhat labdarúgó stadion rekonstrukciójára, modernizálására és építésére irányuló munkálatokra vonatkozó közbeszerzési szerződés odaítélési eljárásából. E konzorciumot azért zárták ki, mert nem felelt meg a hirdetményben többek között a gazdasági és pénzügyi helyzetére vonatkozóan támasztott követelményeknek. A szlovák legfelsőbb bíróság, miután előzetes döntéshozatal iránti kérelemmel fordult az Európai Bírósághoz, megsemmisítette ezt a kizárást

Időközben a szóban forgó közbeszerzési szerződés odaítélési eljárást az egyetlen versenyben maradt ajánlattevővel kötött keretmegállapodással lezárták. E körülmények között az INGSTEEL kártérítési keresetet indított a II. sz. pozsonyi járásbíróság (Szlovákia) előtt azon kár megtérítése iránt, amelyet állítása szerint a fent említett konzorcium ezen eljárásból való kizárása miatt szenvedett el – vázolja az ügy előzményeit az Európai Bíróság közleménye.

A pozsonyi bíróság azt kérdezte az Európai Bíróságtól, hogy a közbeszerzési szerződéssel kapcsolatos jogorvoslati eljárásról szóló irányelvvel ellentétes-e az olyan szlovák nemzeti szabályozás vagy gyakorlat, amely úgy tűnik, kizárja annak lehetőségét, hogy a közbeszerzési szerződés odaítélési eljárásából jogellenesen kizárt ajánlattevő kártérítést kapjon az érintett szerződés elnyerése céljából az ezen eljárásban való részvétel esélyének elvesztése miatt elszenvedett kárért.

A Bíróság megállapítja, hogy az irányelv arra kötelezi a tagállamokat, hogy a közbeszerzési szerződések odaítélésére vonatkozó uniós jog megsértése miatt kárt szenvedett személyek részére kártérítést ítéljenek meg. Márpedig a különböző kárkategóriák közötti különbségtételre való utalás hiányában az irányelv az e személyek által elszenvedett valamennyi kárra vonatkozik, beleértve a közbeszerzési eljárásában való részvétel esélyének elvesztéséből eredő kárt is. E tekintetben a Bíróság emlékeztet arra, hogy noha a kár a közbeszerzési szerződés el nem nyeréséből, mint olyanból eredhet, és ez elmaradt haszon formájában jelenhet meg, a jogellenesen kizárt ajánlattevő külön kárt is elszenvedhet, amely annak az elvesztett lehetőségnek felel meg, hogy e szerződés elnyerése érdekében részt vegyen az érintett odaítélési eljárásban.

Következésképpen az irányelvvel ellentétes az olyan nemzeti szabályozás vagy gyakorlat, amely kizárja annak elvi lehetőségét, hogy a közbeszerzési szerződés odaítélési eljárásából jogellenesen kizárt ajánlattevő kártérítésben részesüljön az érintett szerződés elnyerése céljából az ezen eljárásban való részvétel esélyének elvesztése miatt elszenvedett kárért.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-07-25 15:40:00
Néhány kisebb terület kivételével július 24-ig véget ért a nyári aratás, amelyet érdemben hátráltató körülmény idén nem befolyásolt. A termények tárolásához elegendő a raktárkapacitás, az idei termés nagy része már a tárolókban van – tájékoztatott az Agrárminisztérium.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS