Mezőgazdaság és halászat: a francia EU-elnökség prioritásai

2022. 01. 19., 18:41

Julien Denormandie francia mezőgazdasági és élelmiszerügyi miniszter a Mezőgazdasági és Halászati Tanács ülésén ismertette a francia elnökség prioritásait a mezőgazdaság és halászat területére vonatkozóan.

A prioritások egyike a kereskedelmi előírások kölcsönössége: ez azt jelenti, hogy (mindenekelőtt kölcsönösségi záradékok révén) gondoskodni kell arról, hogy az Európába behozott agrár-élelmiszeripari termékek megfeleljenek az EU környezetvédelmi és egészségügyi előírásainak, különös tekintettel a növényvédő szerek fenntartható használatára. Emellett prioritást élvező téma még az alacsony szén-dioxid-kibocsátású mezőgazdaság, különösen a mezőgazdasági talajokban történő szénmegkötés.

Az elnökség emellett folytatni kívánja a munkát az olyan kérdésekben, mint a KAP-reform átláthatóságának biztosítására irányuló erőfeszítések részeként a nemzeti stratégiai tervek értékelése, a mezőgazdasági felhasználási és kibocsátási statisztikákról szóló rendeletre irányuló javaslat, a földrajzi árujelzőkről szóló uniós jogszabályok felülvizsgálata, az erdőirtás nélkül előállítható termékekről szóló rendelet, valamint az EU mezőgazdasági termékekkel kapcsolatos promóciós politikája.

Ami a halászatot illeti, az elnökség munkatervében kiemelt helyen szerepel a halászati ellenőrzési rendelet felülvizsgálata. Az elnökség ezenfelül szakpolitikai vita folytatását javasolja a közös halászati politikáról és annak végrehajtásáról.

Minden szempontból, legyen az gazdasági, környezetvédelmi vagy élelmiszeripari, következetlenség az európai piacra olyan termékeket behozni, amelyek nem felelnek meg az EU saját termelési és gyártási előírásainak. Az előírások kölcsönösségének biztosítására irányuló intézkedés olyan fontos feladat, amely a francia elnökség prioritásai között is kiemelt helyet foglal el – hangsúlyozta Julien Denormandie.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS