Mezőgazdaság és halászat: a francia EU-elnökség prioritásai

2022. 01. 19., 18:41

Julien Denormandie francia mezőgazdasági és élelmiszerügyi miniszter a Mezőgazdasági és Halászati Tanács ülésén ismertette a francia elnökség prioritásait a mezőgazdaság és halászat területére vonatkozóan.

A prioritások egyike a kereskedelmi előírások kölcsönössége: ez azt jelenti, hogy (mindenekelőtt kölcsönösségi záradékok révén) gondoskodni kell arról, hogy az Európába behozott agrár-élelmiszeripari termékek megfeleljenek az EU környezetvédelmi és egészségügyi előírásainak, különös tekintettel a növényvédő szerek fenntartható használatára. Emellett prioritást élvező téma még az alacsony szén-dioxid-kibocsátású mezőgazdaság, különösen a mezőgazdasági talajokban történő szénmegkötés.

Az elnökség emellett folytatni kívánja a munkát az olyan kérdésekben, mint a KAP-reform átláthatóságának biztosítására irányuló erőfeszítések részeként a nemzeti stratégiai tervek értékelése, a mezőgazdasági felhasználási és kibocsátási statisztikákról szóló rendeletre irányuló javaslat, a földrajzi árujelzőkről szóló uniós jogszabályok felülvizsgálata, az erdőirtás nélkül előállítható termékekről szóló rendelet, valamint az EU mezőgazdasági termékekkel kapcsolatos promóciós politikája.

Ami a halászatot illeti, az elnökség munkatervében kiemelt helyen szerepel a halászati ellenőrzési rendelet felülvizsgálata. Az elnökség ezenfelül szakpolitikai vita folytatását javasolja a közös halászati politikáról és annak végrehajtásáról.

Minden szempontból, legyen az gazdasági, környezetvédelmi vagy élelmiszeripari, következetlenség az európai piacra olyan termékeket behozni, amelyek nem felelnek meg az EU saját termelési és gyártási előírásainak. Az előírások kölcsönösségének biztosítására irányuló intézkedés olyan fontos feladat, amely a francia elnökség prioritásai között is kiemelt helyet foglal el – hangsúlyozta Julien Denormandie.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022-05-17 19:17:00
A szoftvervásárlás és fejlesztés rendkívül aktuális téma a mai felgyorsult és változó gazdasági környezetben. Manapság sok cég már nem feltétlenül szoftver licenc vásárlásban vagy saját fejlesztésben gondolkodik, hanem sokkal inkább felhőalapú megoldásokban.
2022-05-17 18:08:07
A Dining Guide ismét díjazta Magyarország legjobb éttermeit és séfjeit. Május 16-án este a Várkert Bazárban tudhattuk meg az idei TOP 10+2 étterem listáját. Íme.

  Rovathírek: GUSTO

A Dining Guide ismét díjazta Magyarország legjobb éttermeit és séfjeit. Május 16-án este a Várkert Bazárban tudhattuk meg az idei TOP 10+2 étterem listáját. Íme.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS