Mezőgazdaság és halászat: a francia EU-elnökség prioritásai

2022. 01. 19., 18:41

Julien Denormandie francia mezőgazdasági és élelmiszerügyi miniszter a Mezőgazdasági és Halászati Tanács ülésén ismertette a francia elnökség prioritásait a mezőgazdaság és halászat területére vonatkozóan.

A prioritások egyike a kereskedelmi előírások kölcsönössége: ez azt jelenti, hogy (mindenekelőtt kölcsönösségi záradékok révén) gondoskodni kell arról, hogy az Európába behozott agrár-élelmiszeripari termékek megfeleljenek az EU környezetvédelmi és egészségügyi előírásainak, különös tekintettel a növényvédő szerek fenntartható használatára. Emellett prioritást élvező téma még az alacsony szén-dioxid-kibocsátású mezőgazdaság, különösen a mezőgazdasági talajokban történő szénmegkötés.

Az elnökség emellett folytatni kívánja a munkát az olyan kérdésekben, mint a KAP-reform átláthatóságának biztosítására irányuló erőfeszítések részeként a nemzeti stratégiai tervek értékelése, a mezőgazdasági felhasználási és kibocsátási statisztikákról szóló rendeletre irányuló javaslat, a földrajzi árujelzőkről szóló uniós jogszabályok felülvizsgálata, az erdőirtás nélkül előállítható termékekről szóló rendelet, valamint az EU mezőgazdasági termékekkel kapcsolatos promóciós politikája.

Ami a halászatot illeti, az elnökség munkatervében kiemelt helyen szerepel a halászati ellenőrzési rendelet felülvizsgálata. Az elnökség ezenfelül szakpolitikai vita folytatását javasolja a közös halászati politikáról és annak végrehajtásáról.

Minden szempontból, legyen az gazdasági, környezetvédelmi vagy élelmiszeripari, következetlenség az európai piacra olyan termékeket behozni, amelyek nem felelnek meg az EU saját termelési és gyártási előírásainak. Az előírások kölcsönösségének biztosítására irányuló intézkedés olyan fontos feladat, amely a francia elnökség prioritásai között is kiemelt helyet foglal el – hangsúlyozta Julien Denormandie.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS