Mezőgazdaság és halászat: a francia EU-elnökség prioritásai

2022. 01. 19., 18:41

Julien Denormandie francia mezőgazdasági és élelmiszerügyi miniszter a Mezőgazdasági és Halászati Tanács ülésén ismertette a francia elnökség prioritásait a mezőgazdaság és halászat területére vonatkozóan.

A prioritások egyike a kereskedelmi előírások kölcsönössége: ez azt jelenti, hogy (mindenekelőtt kölcsönösségi záradékok révén) gondoskodni kell arról, hogy az Európába behozott agrár-élelmiszeripari termékek megfeleljenek az EU környezetvédelmi és egészségügyi előírásainak, különös tekintettel a növényvédő szerek fenntartható használatára. Emellett prioritást élvező téma még az alacsony szén-dioxid-kibocsátású mezőgazdaság, különösen a mezőgazdasági talajokban történő szénmegkötés.

Az elnökség emellett folytatni kívánja a munkát az olyan kérdésekben, mint a KAP-reform átláthatóságának biztosítására irányuló erőfeszítések részeként a nemzeti stratégiai tervek értékelése, a mezőgazdasági felhasználási és kibocsátási statisztikákról szóló rendeletre irányuló javaslat, a földrajzi árujelzőkről szóló uniós jogszabályok felülvizsgálata, az erdőirtás nélkül előállítható termékekről szóló rendelet, valamint az EU mezőgazdasági termékekkel kapcsolatos promóciós politikája.

Ami a halászatot illeti, az elnökség munkatervében kiemelt helyen szerepel a halászati ellenőrzési rendelet felülvizsgálata. Az elnökség ezenfelül szakpolitikai vita folytatását javasolja a közös halászati politikáról és annak végrehajtásáról.

Minden szempontból, legyen az gazdasági, környezetvédelmi vagy élelmiszeripari, következetlenség az európai piacra olyan termékeket behozni, amelyek nem felelnek meg az EU saját termelési és gyártási előírásainak. Az előírások kölcsönösségének biztosítására irányuló intézkedés olyan fontos feladat, amely a francia elnökség prioritásai között is kiemelt helyet foglal el – hangsúlyozta Julien Denormandie.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-22 12:30:59
Ahhoz, hogy a nyári sörünk igazán frissítő legyen, a komló adta aromák elengedhetetlenek. Ez a növény azonban nem csak a kedvenc alkoholos italunk fűszere – ennél sokkal izgalmasabb.
2024-06-21 22:10:07
A „Befektetés Sanghajban, osszuk meg a jövőt!” eseményt, amelynek a házigazdája a Sanghaji Kereskedelmi Bizottság volt, a Magyar Tudományos Akadémián rendezték meg június 18-án. Az eseményen jelentős számban képviseltették magukat magyar vállalkozások.
2024-06-21 21:10:27
Az elmúlt napokra jellemző kánikula miatt továbbra is fennáll az erdőtüzek kockázata, ezért a hatóságok Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád mellett június 22-től Baranya, Békés, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében is tűzgyújtási tilalmat rendelnek el.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS