Megfúrta a Ryanair a KLM állami támogatását

2024. 02. 07., 11:10

Az Európai Unió Bírósága másodszor is megsemmisítette a Hollandia által a KLM légitársaságnak nyújtott 3,4 milliárd euró összegű állami támogatás jóváhagyását.

Előzmények

2020-ban az Európai Bizottság jóváhagyta a KLM-nek nyújtott holland állami támogatást, amely részben bankhitelhez nyújtott állami garanciából, részben egy állami kölcsönből állt. A 3,4 milliárd euró támogatás célja az volt, hogy a Covid-19 világjárvány miatt előállt helyzetben a KLM-nek ideiglenes likviditást biztosítson. Az Európai Unió Bírósága azonban 2021-ben megsemmisítette a Bizottság határozatát arra hivatkozva, hogy hiányzik az intézkedés kedvezményezettjének meghatározására vonatkozó indokolás. A döntés hatályát ugyanakkor a Bizottság új határozatának elfogadásáig felfüggesztette. A Bizottság 2021. július 16-án új határozatot fogadott el, amelyben megállapította, hogy az állami támogatás összeegyeztethető volt a belső piaccal, és hogy a támogatás kizárólagos kedvezményezettjei a KLM és leányvállalatai voltak, az Air France-KLM csoport többi társaságának kizárásával – foglalja össze az előzményeket az Európai Bíróság közleménye.

A második ítélet

A Ryanair ezután keresetet nyújtott be, amelyről a Bíróság 2024. február 7-én döntött, és ismét megsemmisítette a szóban forgó támogatás jóváhagyását. A Bíróság úgy véli, hogy a Bizottság tévesen határozta meg a nyújtott állami támogatás kedvezményezettjeit, amikor a kedvezményezettek közül kizárta Air France-KLM csoport két társaságát: az Air France-KLM Holdingot és az Air France-t.

A Bíróság megvizsgálta az Air France-KLM csoporthoz tartozó társaságok közötti pénzügyi, szervezeti, működési és gazdasági kapcsolatokat, a szóban forgó támogatás szerződéses keretet, valamint a magának a támogatásnak a jellegét és kontextust, amelyben azt nyújtották. Mindezek alapján arra a következtetésre jut, hogy az Air France-KLM Holding és az Air France – ha közvetve is, de – részesülhet az állami támogatás által nyújtott előnyből.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 24., 09:37
Az árukézbesítő óriás radikális lépése fenntarthatósági szempontból kétszeres előnnyel jár, hiszen egyrészt a nem lebomló, műanyag légpárnák felhasználását 95 százalékkal csökkentette, másrészt olyan papír töltőanyaggal helyettesítette őket, ami egyszerre újrahasznosított és újrafelhasználható.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS