Megerősítheti az EU a fogyasztóvédelmi szabályokat

2019. 04. 02., 17:47

Az Európai Parlament és a Tanács ideiglenes megállapodásra jutott a fogyasztóvédelmi szabályok megerősítéséről és érvényesíthetőségének javításáról.

A legfontosabb változások között szerepel a fogyasztók számára biztosított nagyobb átláthatóság az online vásárlások kapcsán, a hatékonyabb szankciórendszer, valamint a termékek eltérő minőségéből EU-szerte adódó problémák kezelésének világosabb szabályozása. Az Európai Bizottság az új szabályokra tavaly áprilisban, az „Új megállapodás a fogyasztói érdekekért” elnevezésű kezdeményezéscsomagjában tett javaslatot.

Frans Timmermans első alelnök így nyilatkozott: „A lényeg a fogyasztók megvédése a nagyobb átláthatóság biztosításával, valamint a megbízhatóbb jogérvényesítés a vásárlók becsapása esetén. Az új megállapodásnak köszönhetően a fogyasztók mindig tudni fogják, mit és kitől vásárolnak.”

Věra Jourová, a jogérvényesülésért, a fogyasztópolitikáért és a nemek közötti esélyegyenlőségért felelős biztos (képünkön) hozzátette: „A mai megállapodással vége a kettős mércének az egységes piacon. A fogyasztókat nem lehet többé félrevezetni az azonosnak beállított, de különböző termékekkel. Azok a kereskedők, akik a jövőben ezt teszik, súlyos szankciókra számíthatnak. Az új megállapodás emellett megerősíti a fogyasztóvédelmet az online világban, és átláthatóbbá teszi az internetes vásárlásokat.” 

Az elfogadott intézkedések kézzelfogható előnyökkel járnak a fogyasztók számára – hangsúlyozza az Európai Bizottság közleménye.

  • Hatékony szankciók az uniós fogyasztóvédelmi jog megsértéséért: a nemzeti fogyasztóvédelmi hatóságok összehangolt módon hatékony, arányos és visszatartó erejű bírságokat szabhatnak ki. Azon széles körű szabályszegések esetében, amelyek több EU-tagállam polgárait is érintik és amelyekkel szemben az EU koordináltan lép fel, akár a forgalmazó éves árbevételének 4 százalékára rúgó bírság is kiszabható lesz minden tagállamban. 
  • Fellépés az eltérő minőségű fogyasztási cikkekkel szemben: az új szabályok egyértelművé teszik, hogy félrevezető gyakorlatnak számít, ha valaki azonos termékként forgalmaz olyan termékeket, amelyek összetevői és tulajdonságai az eladás helye szerinti tagállamtól függően jelentős mértékben és indokolatlanul különböznek. 
  • A fogyasztók jogainak megerősítése az interneten: annak érdekében, hogy tisztában legyenek az esetleges problémák esetén őket megillető jogokkal, a fogyasztóknak, amikor online úton termékeket vagy szolgáltatásokat vásárolnak, egyértelmű tájékoztatást kell kapniuk arról, hogy kereskedőtől vagy magánszemélytől vásárolnak-e. Internetes kereséskor a fogyasztókat egyértelműen tájékoztatni kell a fizetett találatokról és a találatok sorrendjét meghatározó legfontosabb paraméterekről.

Az ideiglenes megállapodást az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak hivatalosan is el kell fogadnia. 

„Új megállapodás a fogyasztói érdekekért”

Az „Új megállapodás a fogyasztói érdekekért” elnevezésű kezdeményezéscsomag a fogyasztóvédelem területén eddig elért eredményekre támaszkodik.

digitális egységes piaci stratégia keretében az Európai Bizottság számos olyan kezdeményezést tett, amely hozzáigazítja a fogyasztóvédelmi szabályokat az online világhoz például azzal, hogy megszünteti a roamingdíjakat vagy az indokolatlan területi alapú tartalomkorlátozást. Emellett a fogyasztóvédelmi együttműködésről szóló rendelet korszerűsítésének 2017-es elfogadásával javulni fog a jogszabályok érvényesítése és a fogyasztóvédelmi hatóságok határokon átívelő együttműködése.

Az „Új megállapodás a fogyasztói érdekekért” kezdeményezéscsomag két irányelvjavaslatot tartalmazott:

  • A másik javaslat egy új irányelv elfogadását célozta a fogyasztók kollektív érdekeinek védelmére irányuló képviseleti eljárások területén, továbbá előirányozta a jogsértések megszüntetésére irányuló eljárásokat jelenleg szabályozó 2009/22/EK irányelv hatályon kívül helyezését.Ez a javaslat a jogellenes magatartásformák megszüntetésére rendelkezésre álló eszközök javításán és a fogyasztókat megillető jogorvoslati lehetőségek igénybevételének elősegítésén keresztül azon esetek kezelését célozta, amikor tömeges károkozás mellett sok fogyasztó jogait sértik meg ugyanolyan módon. E második irányelvjavaslattal kapcsolatban még folyamatban van a munka az Európai Parlamentben és a Tanácsban.
Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-04-15 13:10:00
2024 márciusában tovább emelkedtek a lakbérek, országosan 0,8, Budapesten 1,8 százalékkal nőttek egy hónap alatt – derül ki a KSH–ingatlan.com-lakbérindex friss adataiból.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Az élesztőről kevesen tudják, hogy nem valami furcsa vegyi anyag, hanem zseniális kis élőlény: a sarjadzógombák közé tartozik és gyakorlatilag mindenütt ott van a környezetünkben. Aki már készített cefrét, kelesztett tésztát vagy véletlenül megerjesztett egy gyümölcslét a konyhapulton, direkt vagy véletlenül már találkozott vele.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS