Magyarország az EU adóparadicsomai között?

2019. 03. 27., 16:15

Az Európai Parlament kedden részletes tervet fogadott el az igazságosabb és hatékonyabb adózás érdekében és a pénzügyi bűncselekmények felszámolására; a képviselők európai pénzügyi rendőrség és pénzügyi információs egység felállítását kérik.

A pénzügyi bűncselekményekkel, adókijátszással és adókikerüléssel foglalkozó különbizottság egy éves munkája eredményeképpen összeállított, 70 oldalas jelentést 505 szavazattal, 63 ellenszavazat és 87 tartózkodás mellett fogadták el. Az ajánlások a pénzügyi bűncselekményekkel, adókikerüléssel és adókijátszással foglalkozó rendszer – elsősorban a számtalan érintett szervezet közötti együttműködés javításával történő – átalakításától kezdve új testületek létrehozásáig terjednek.

A vizsgálat megállapításai és javaslatai között az alábbiak szerepelnek:

  • az Európai Bizottságnak azonnal hozzá kellene kezdenie egy európai pénzügyi rendőrség és pénzügyi információs egység létrehozásához;
  • fel kellene állítani egy európai pénzmosás elleni szervezetet;
  • az ENSZ-en belül létre kellene hozni egy globális adózással foglalkozó testületet;
  • hét uniós ország (Belgium, Ciprus, Magyarország, Írország, Luxemburg, Málta és Hollandia) működik adóparadicsomszerűen és teszi lehetővé az agresszív adótervezést;
  • fel kellene számolni az aranyvízum- és aranyútlevél-rendszereket; a jelentés az előzetes ellenőrzés gyengesége miatt különösen a ciprusi és a máltai rendszert emeli ki;
  • bírjálja, hogy Dánia, Finnország, Írország és Svédország elutasítja a digitális szolgáltatások megadóztatását;
  • sajnálatát fejezi ki, hogy több európai bank részese volt az orosz „Trojka pénzmosoda” csalásnak, többek között a Danske Bank, a Swedbank AB, a Nordea Bank Abp, az ING Groep NV, a Credit Agricole SA, a Deutsche Bank AG, a KBC Group NV, a Raiffeisen Bank International AG, az ABN Amro Group NV, a Cooperatieve Rabobank U.A., és a Turkiye Garanti Bankasi A.S holland egysége;
  • bírjálja, hogy agresszív adótervezése révén Hollandia 11,2 milliárd euró adóbevételtől fosztja meg a többi uniós tagállamot;
  • a cum-ex adócsalási botrány egyértelműen megmutatja, hogy a kétoldalú megközelítés helyett a multilaterális adószerződések jelentik a kiutat; és
  • sokkal jobban kellene védeni a közérdekű bejelentőket és az újságírókat, és fel kellene állítani egy uniós alapot az oknyomozó újságírás támogatására.

Így látják a jelentéstevők

„A tagállamok nem tesznek eleget, az uniós intézmények között pedig egyértelműen a tagállami szakminiszterekből álló Tanács a gyenge láncszem. Politikai akarat nélkül nincs fejlődés. Az európaiak jobbat érdemelnek” – mondta a különbizottság elnöke, Petr Ježek (ALDE, Csehország).

„Gazdaságaink egyre szervesebb összekapcsolódásával és digitalizálódásával egy rendszerben kell foglalkoznunk, mert ezek hatással vannak az adózásra. Azonban az adózás számos vetületének az államok fennhatósága alatt kell maradnia, és az adójukat rendesen befizetőket nem szabad túlzott adminisztrációval terhelni” – mondta Luděk Niedermayer (EPP, Csehország) társ-jelentéstevő.

„A jelentés az adókikerülés és adókijátszás területén az Európai Parlament által végzett eddigi legalaposabb munka. Vállalati minimumadókulcsra, az adóverseny befejezésére, és a bűnözésből származó pénzek behozatalának megnehezítésére van szükség az unióban” – mondta Jeppe Kofod (S&D, Dánia) társ-jelentéstevő.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.
2023. 04. 18., 19:10
epizód: 2023 / 5   |   hossz: 19:07
Kőkút községben egy EU-s projekt mintegy 60, szegregált településrészre szorult lakó életét változtatta meg. Alulképzett szülők nehéz körülmények közé született gyermekinek sorsát helyezték új alapokra egy építőipari cég és az önkormányzat összefogásával, hiszen egyszerre változtak meg a lakhatás és a továbbtanulás lehetőségei. Hogyan valósította meg a nehézségek ellenére is sikeresen zárult projektet a kivitelező vállalkozás, amely nem is keresett a programon, és milyen szociális hatást vár az egésztől az önkormányzat? Horváth Lászlót, a kivitelező Melio-Start Kft. ügyvezetőjét, a baranyai VOSZ elnökét, illetve Dr. Barka Tamás kőkúti jegyzőt kérdeztük.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS