Körforgásos textilipar: új szabályokat javasol az Európai Bizottság

2023. 07. 06., 16:51

Új szabályokat javasolt az Európai Bizottság annak érdekében, hogy a gyártókat felelőssé tegyék a textiltermékek teljes életciklusáért, és hogy Unió-szerte támogassák a textilhulladék fenntartható kezelését.

Ez a kezdeményezés felgyorsítja az elkülönített gyűjtési, válogatási, újrafelhasználási és újrafeldolgozási ágazat fejlesztését az EU-ban, összhangban a fenntartható és körforgásos textiltermékekre vonatkozó uniós stratégiával. A használt textíliák elérhetőségének növelése várhatóan helyi munkahelyeket teremt, és pénzt takarít meg a fogyasztók számára az EU-ban és azon kívül, miközben enyhíti a textiltermelés természeti erőforrásokra gyakorolt hatásait – olvasható a Bizottság közleményében.

A Bizottság azt javasolja, hogy valamennyi uniós tagállamban vezessenek be kötelező és harmonizált kiterjesztett gyártói felelősségi rendszereket a textiltermékekre vonatkozóan. A kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerek sikeresen javították a több termékből, például a csomagolásból, az akkumulátorokból, valamint az elektromos és elektronikus berendezésekből származó hulladék kezelését. A gyártók fedezik a textilhulladék kezelésének költségeit, ami arra is ösztönzi őket, hogy csökkentsék a hulladék mennyiségét és növeljék a textiltermékek körforgásos jellegét – már a kezdetektől jobb termékeket tervezve. Azt, hogy a gyártók mennyit fizetnek a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerbe, kiigazítják a textíliák környezeti teljesítménye alapján, amely elv „ökomoduláció” néven ismert.

A kiterjesztett gyártói felelősségre vonatkozó közös uniós szabályok azt is megkönnyítik a tagállamok számára, hogy a jelenlegi jogszabályokkal összhangban 2025 -től külön gyűjtsék össze a textiltermékeket. A gyártók hozzájárulásai az elkülönített gyűjtési, válogatási, újrafelhasználási és újrafeldolgozási kapacitásokba történő beruházásokat finanszírozzák. A hulladékgazdálkodásra vonatkozó javasolt szabályok célja annak biztosítása, hogy a használt textíliákat újrahasznosítsák, és ami nem használható fel, elsősorban az újrafeldolgozásra kell irányulniuk. A textilgyűjtéssel és -kezeléssel foglalkozó szociális vállalkozások számára előnyös lesz a megnövekedett üzleti lehetőségek és a használt textíliák nagyobb piaca.

A mai javaslat elő fogja mozdítani továbbá a textilágazat körforgásos jellegét szolgálóinnovatív technológiákra irányuló kutatást és fejlesztést, például a szálból rostig történő újrahasznosítást.

A javaslat foglalkozik a textilhulladék olyan országokba irányuló illegális kivitelének kérdésével is, amelyek nem rendelkeznek a hulladékkezelésre alkalmas eszközökkel. Az új jogszabály egyértelművé tenné, hogy mi minősül hulladéknak, és mi minősül újrafelhasználható textilnek, hogy véget vessen annak a gyakorlatnak, hogy újrafelhasználás céljából álcázott hulladékot exportálnak. Ez kiegészíti a hulladékszállításról szóló új rendeletre irányuló javaslat szerinti intézkedéseket, amelyek biztosítják, hogy a textilhulladék szállítására csak akkor kerüljön sor, ha a hulladék kezelése környezetvédelmi szempontból megfelelő módon történik.

A hulladékokról szóló keretirányelv célzott felülvizsgálatára irányuló mai javaslat az élelmiszer-pazarlásra vonatkozó intézkedéseket is tartalmaz, amelyeket külön kérdések és válaszok részleteznek.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS