Európai Szolidaritási Testület: még több lehetőség a fiataloknak

2019. 02. 06., 13:16

Az Európai Parlament kezdeményezése, az Európai Szolidaritási Testület azoknak a 17-30 év közötti fiataloknak szól, akik szeretnék egy kicsit jobbá tenni a társadalmat.

Az Európai Parlament oktatási szakbizottsága szavazott az Európai Szolidaritási Testület 2021-2027-es időszakra vonatkozó új prioritásairól. Ennek alapján új lehetőségek is lesznek a projekten belül, többek között EU-n kívüli humanitárius segítségnyújtó programok.

Emellett a program nagyobb hozzáférést biztosít azoknak a fiataloknak, akiknek plusz támogatásra van szükségük, például mert fogyatékossággal élnek, valamilyen egészségügyi problémájuk van, távoli régióból származnak, vagy menekült háttérrel rendelkeznek. Nekik lehetőségük lesz részmunkaidőben csatlakozni a programokhoz. Továbbá lehetőségük lesz olyan projektekhez is csatlakozni, amelyeknek határokon átívelő része is van és más országból érkező résztvevőket is befogadnak.

A képviselők 2018 szeptemberében szavaztak az Európai Szolidaritási Testület jogi kereteinek lefektetéséről. Az Európai Szolidaritási Testület célja azóta is az, hogy a fiataloknak lehetőséget teremtsen arra, hogy saját hazájukban vagy más országokban a közösség érdekeit szolgáló önkéntes vagy szakmai projektmunkákban vegyenek részt. Ezzel lehetőséget adva a résztvevő fiataloknak arra, hogy értékes kompetenciákat sajátítsanak el személyes, szociális és szakmai fejlődésük érdekében, tanulhassanak, tréningeken vehessenek részt, miközben segítenek más embereknek.

A projektek számos területet lefednek, például az oktatást, egészségügyet, környezetvédelmet, a gyerekekkel és idős emberekkel, vagy a menekültekkel való foglalkozást, azzal a céllal, hogy a fiatalok jótékonysági munkát végezhessenek.

A kezdeményezés keretein belül végzett tevékenységek nem befolyásolhatják a meglévő állásokat vagy gyakornokságokat. Hozzájárulhatnak viszont a vállalatok társadalmi felelősségvállalásának megerősítéséhez, de nem helyettesíthetik azt.

Az Európai Szolidaritási Testület programjaira azok regisztrálhatnak, akik elmúltak 17 évesek, de a munkát vagy önkéntességet csak akkor lehet elkezdeni, ha már betöltötték a 18. életévüket – olvasható az Európai Parlament közleményében.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.
2023. 04. 18., 19:10
epizód: 2023 / 5   |   hossz: 19:07
Kőkút községben egy EU-s projekt mintegy 60, szegregált településrészre szorult lakó életét változtatta meg. Alulképzett szülők nehéz körülmények közé született gyermekinek sorsát helyezték új alapokra egy építőipari cég és az önkormányzat összefogásával, hiszen egyszerre változtak meg a lakhatás és a továbbtanulás lehetőségei. Hogyan valósította meg a nehézségek ellenére is sikeresen zárult projektet a kivitelező vállalkozás, amely nem is keresett a programon, és milyen szociális hatást vár az egésztől az önkormányzat? Horváth Lászlót, a kivitelező Melio-Start Kft. ügyvezetőjét, a baranyai VOSZ elnökét, illetve Dr. Barka Tamás kőkúti jegyzőt kérdeztük.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS