Európai Bíróság: tisztességtelen feltétel lehet a túlzott mértékű hitelköltség

2023. 11. 23., 16:10

A lengyel bíróság kérésére az Európai Unió Bírósága értelmezte a fogyasztókkal kötött szerződésekben alkalmazott tisztességtelen feltételekről szóló irányelvet.

Lengyelországban három polgár fogyasztói hitelszerződést kötött. E szerződések szerint a kamattal növelt kölcsönösszeg törlesztésén felül további költségeket és jutalékokat kell megfizetniük. Ezek a kamatokon kívüli hitelköltségek igen magasak, és a kölcsönösszegek tíz százalékai többszörösének felelnek meg. Ezek a költségek túlértékelt és észszerűtlen jellegére való hivatkozással e fogyasztók azt kérik a lengyel bíróságtól, hogy állapítsa meg az érintett feltételek tisztességtelen jellegét. E szerződések közül kettő azt is előírja, hogy a hitel törlesztőrészleteit kizárólag készpénzben, a hitelező meghatalmazottjának kell megfizetni, az adós lakóhelyén – vázolta a tényállást az Európai Bíróságnak a Provident Polska ügyében hozott ítéletről kiadott közleménye.

A lengyel bíróság azt kéri a Bíróságtól, hogy értelmezze a fogyasztókkal kötött szerződésekben alkalmazott tisztességtelen feltételekről szóló irányelvet.1 Azt szeretné megtudni, hogy a kamatokon kívüli hitelköltségekre vonatkozó feltételek tisztességtelennek minősíthetők-e pusztán amiatt, hogy e költségek nyilvánvalóan túlzott mértékűek a szolgáltató által nyújtott szolgáltatáshoz viszonyítva. Azt is szeretné megtudni, hogy a fogyasztó lakóhelyén való jelenlét mellett történő törlesztést előíró rendelkezések semmisségének megállapítása után a szerződés fennmaradhat-e.

Válaszában a Bíróság emlékeztet arra, hogy valamely szerződési feltétel abban az esetben tekintendő tisztességtelennek, ha a szerződő felek jogaiban és kötelezettségeiben jelentős egyensúlyhiányt idéz elő a fogyasztó kárára. Ilyen egyensúlyhiány eredhet önmagában abból a tényből, hogy a fogyasztóra terhelt, kamatokon kívüli költségek nyilvánvalóan aránytalanok a kölcsönadott összeghez és az ellenszolgáltatásként nyújtott, a hitel nyújtásához és kezeléséhez kapcsolódó szolgáltatásokhoz képest. A feltételek tisztességtelen jellegét azonban főszabály szerint csak abban az esetben lehet értékelni, ha azok nem a szerződés fő tárgyának a meghatározására, vagy az árnak vagy díjazásnak az ellenértékként nyújtott szolgáltatásokhoz viszonyított megfelelésére vonatkoznak. Így tehát a nemzeti bíróság feladata annak vizsgálata, hogy a jelen ügyben ez a helyzet áll-e fenn. Nemleges válasz esetén a nemzeti bíróságnak meg kell vizsgálnia, hogy a nemzeti szabályozás – mint magasabb védelmi szintet biztosító szabályozás – megengedi-e az ilyen értékelés elvégzését.

Végül, ha a nemzeti bíróság megállapítja a fogyasztó lakóhelyén történő törlesztést előíró feltétel érvénytelenségét amiatt, hogy az lehetővé teszi a hitelező számára, hogy jogellenes nyomást gyakoroljon, előfordulhat ugyanis, hogy a szerződést nem lehet teljesíteni, és így teljes egészében érvénytelennek kell nyilvánítani. Mindazonáltal, ha e feltétel tisztességtelen eleme elválasztható a feltétel többi részétől, annak törlése is elegendő lehet a szerződő felek közötti valódi egyensúly helyreállításához. Ebben az esetben a szerződés fennmaradhat, és a fogyasztó a nemzeti jog alapján megengedett bármely fizetési módot választhatja.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-26 20:10:49
A Veszprém Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara megtartotta hagyományos Gazdasági Évnyitó rendezvényét, amelyen dr. Pogátsa Zoltán közgazdász és Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója tartott előadást, továbbá a VOSZ Veszprém Vármegyei Szervezete és a VKIK együttműködési megállapodását is aláírták.
2024-02-26 19:10:00
A 2023-as év minimális cégszámcsökkenéssel zárult az építőiparban. Az alapítások száma mélypontra, ötezer alá csökkent, míg a megszűnések száma ötezer fölé emelkedett. Az építőipari szektorban tevékenykedő egyéni vállalkozások többsége kivárt, minden hatodik vállalkozó ideiglenesen felfüggesztette tevékenységét.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS