Európa kulturális fővárosai 2020-ban: Galway és Rijeka

2020. 01. 06., 17:02

Két tengerparti város, Galway és Rijeka lesznek Európa kulturális fővárosai 2020-ban.

Az 1985-ben elindított Európa kulturális fővárosa kezdeményezés célja, hogy bemutassa az európai kultúra gazdagságát és sokszínűségét, miközben növeli a városok nemzetközi ismertségét. Ez a kinevezés nemcsak a kultúrára van hosszú távú hatással, de társadalmi és gazdasági szempontból is jelentőséggel bír.

„Élettel teli és dinamikus város Európa peremén”

Galway, Írország nyugati Connacht tartományának legnagyobb városa a harmadik ír város, amely elnyerte az Európa kulturális fővárosa címet. Február elejétől, az ősi kelta naptárhoz való kapcsolódás jegyében a Galway 2020 program a négy kelta fesztivál: Imbolc, Bealtaine, Lughnasa és Samhain köré épül fel.

Egy olyan városban, ahol minden negyedik lakos Írországon kívül született, a migráció a táj és a nyelv mellett a Galway 2020 program három fő témájának egyike. A parlament  alelnöke, Mairead McGuinness szerint, akinek a választókerületéhez Galway is tartozik, a város magát a kultúrát testesíti meg: „Galway az ír nyelv hazájaként gazdag hagyományokkal rendelkezik az irodalomban, a művészetekben és a zenében, ugyanakkor az orvostechnikai eszközök és a technológia központjaként teljes egészében modern és globális is. Örülök, hogy ez az élettel teli és dinamikus város Európa peremén lehetőséget kap arra, hogy megmutassa magát az egész kontinensnek.”

„A tolerancia és multikulturalizmus ragyogó példája”

Galway a 2020. évi jelölésen a horvátországi Rijekával (Fiume) osztozik, amely az Adriai-tenger partján fekszik, és bohém hangulatáról és számos fesztiváljáról híres. Az ország legnagyobb kikötőjének otthont adó Rijeka az első horvát város, amely az Európa kulturális fővárosa címet viseli.

A „Sokféleség kikötője” jelmondat nevében a Rijeka 2020 program három fő témára összpontosít: víz, munka és migráció. A Renew horvát Europe képviselője, Valter Flego gratulált a városnak, ahol gépészmérnöki tanulmányokat folytatott, a kulturális fővárosi évének elnyeréséhez: „Rijeka ragyogó példát mutathat a tolerancia és a multikulturalizmus terén minden európai város számára. Biztos vagyok abban, hogy ezt sikerrel viszi majd véghez. Szívből gratulálok egyetemvárosomnak ehhez a rangos elismeréshez.”

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022-10-07 20:11:44
A rendezvény már messze túlmutat a whiskyk világán, sokkal több annál, mint egy hagyományos whiskymustra és whiskykóstoló. A Whisky Show-n évek óta a whiskyk mellett egyéb prémiumpárlatokat is kiállítanak, illetve kóstolhatnak a vendégek.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A rendezvény már messze túlmutat a whiskyk világán, sokkal több annál, mint egy hagyományos whiskymustra és whiskykóstoló. A Whisky Show-n évek óta a whiskyk mellett egyéb prémiumpárlatokat is kiállítanak, illetve kóstolhatnak a vendégek.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS