Európa kulturális fővárosai 2020-ban: Galway és Rijeka

2020. 01. 06., 17:02

Két tengerparti város, Galway és Rijeka lesznek Európa kulturális fővárosai 2020-ban.

Az 1985-ben elindított Európa kulturális fővárosa kezdeményezés célja, hogy bemutassa az európai kultúra gazdagságát és sokszínűségét, miközben növeli a városok nemzetközi ismertségét. Ez a kinevezés nemcsak a kultúrára van hosszú távú hatással, de társadalmi és gazdasági szempontból is jelentőséggel bír.

„Élettel teli és dinamikus város Európa peremén”

Galway, Írország nyugati Connacht tartományának legnagyobb városa a harmadik ír város, amely elnyerte az Európa kulturális fővárosa címet. Február elejétől, az ősi kelta naptárhoz való kapcsolódás jegyében a Galway 2020 program a négy kelta fesztivál: Imbolc, Bealtaine, Lughnasa és Samhain köré épül fel.

Egy olyan városban, ahol minden negyedik lakos Írországon kívül született, a migráció a táj és a nyelv mellett a Galway 2020 program három fő témájának egyike. A parlament  alelnöke, Mairead McGuinness szerint, akinek a választókerületéhez Galway is tartozik, a város magát a kultúrát testesíti meg: „Galway az ír nyelv hazájaként gazdag hagyományokkal rendelkezik az irodalomban, a művészetekben és a zenében, ugyanakkor az orvostechnikai eszközök és a technológia központjaként teljes egészében modern és globális is. Örülök, hogy ez az élettel teli és dinamikus város Európa peremén lehetőséget kap arra, hogy megmutassa magát az egész kontinensnek.”

„A tolerancia és multikulturalizmus ragyogó példája”

Galway a 2020. évi jelölésen a horvátországi Rijekával (Fiume) osztozik, amely az Adriai-tenger partján fekszik, és bohém hangulatáról és számos fesztiváljáról híres. Az ország legnagyobb kikötőjének otthont adó Rijeka az első horvát város, amely az Európa kulturális fővárosa címet viseli.

A „Sokféleség kikötője” jelmondat nevében a Rijeka 2020 program három fő témára összpontosít: víz, munka és migráció. A Renew horvát Europe képviselője, Valter Flego gratulált a városnak, ahol gépészmérnöki tanulmányokat folytatott, a kulturális fővárosi évének elnyeréséhez: „Rijeka ragyogó példát mutathat a tolerancia és a multikulturalizmus terén minden európai város számára. Biztos vagyok abban, hogy ezt sikerrel viszi majd véghez. Szívből gratulálok egyetemvárosomnak ehhez a rangos elismeréshez.”

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 03. 26., 23:45
epizód: 2023 / 3   |   hossz: 19:51
Mi kerül akár több tízmillió forintba egy nagy teljesítményű hangsugárzón és miben különbözik a hagyományos értelemben vett hangfalaktól? Hogyan lehetséges, hogy nem vastagabb egy faliképnél, mégis úgy szólaltat meg analóg és digitális zenét, mint semmi más? A világhír felé haladó márka sztoriját Kiss Imre, a Popori Acoustics értékesítési és marketingvezetője mutatja be.
Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A szervezők célja, hogy összehozzák a kenyér szerelmeseit, hogy kicserélhessék tapasztalataikat, hogy visszaemeljék a köztudatba az igazi kenyérsütés fogalmát, készítésének változatait, eredeti ízeit.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS