Európa kulturális fővárosai 2020-ban: Galway és Rijeka

2020. 01. 06., 17:02

Két tengerparti város, Galway és Rijeka lesznek Európa kulturális fővárosai 2020-ban.

Az 1985-ben elindított Európa kulturális fővárosa kezdeményezés célja, hogy bemutassa az európai kultúra gazdagságát és sokszínűségét, miközben növeli a városok nemzetközi ismertségét. Ez a kinevezés nemcsak a kultúrára van hosszú távú hatással, de társadalmi és gazdasági szempontból is jelentőséggel bír.

„Élettel teli és dinamikus város Európa peremén”

Galway, Írország nyugati Connacht tartományának legnagyobb városa a harmadik ír város, amely elnyerte az Európa kulturális fővárosa címet. Február elejétől, az ősi kelta naptárhoz való kapcsolódás jegyében a Galway 2020 program a négy kelta fesztivál: Imbolc, Bealtaine, Lughnasa és Samhain köré épül fel.

Egy olyan városban, ahol minden negyedik lakos Írországon kívül született, a migráció a táj és a nyelv mellett a Galway 2020 program három fő témájának egyike. A parlament  alelnöke, Mairead McGuinness szerint, akinek a választókerületéhez Galway is tartozik, a város magát a kultúrát testesíti meg: „Galway az ír nyelv hazájaként gazdag hagyományokkal rendelkezik az irodalomban, a művészetekben és a zenében, ugyanakkor az orvostechnikai eszközök és a technológia központjaként teljes egészében modern és globális is. Örülök, hogy ez az élettel teli és dinamikus város Európa peremén lehetőséget kap arra, hogy megmutassa magát az egész kontinensnek.”

„A tolerancia és multikulturalizmus ragyogó példája”

Galway a 2020. évi jelölésen a horvátországi Rijekával (Fiume) osztozik, amely az Adriai-tenger partján fekszik, és bohém hangulatáról és számos fesztiváljáról híres. Az ország legnagyobb kikötőjének otthont adó Rijeka az első horvát város, amely az Európa kulturális fővárosa címet viseli.

A „Sokféleség kikötője” jelmondat nevében a Rijeka 2020 program három fő témára összpontosít: víz, munka és migráció. A Renew horvát Europe képviselője, Valter Flego gratulált a városnak, ahol gépészmérnöki tanulmányokat folytatott, a kulturális fővárosi évének elnyeréséhez: „Rijeka ragyogó példát mutathat a tolerancia és a multikulturalizmus terén minden európai város számára. Biztos vagyok abban, hogy ezt sikerrel viszi majd véghez. Szívből gratulálok egyetemvárosomnak ehhez a rangos elismeréshez.”

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Szabó Gergely ügyvéd válaszol.
2024-04-22 18:40:22
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetsége új Együttműködési Szerződést kötött, amelyet a Magyar Tudományos Akadémia székházában írtak alá 2024. április 22-én.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. egyik kiemelt projektje az ún. nagyon kis aktivitású radioaktív hulladékok végső elhelyezésére alkalmas, felszíni tároló létesítése a közeljövőben. Ezek a hulladékok ugyan rövid ideig sugároznak, megfelelő elhelyezésük mégis nagy körültekintést igényel.