Emberi eredetű anyagok: új szabályokat fogadott el az Európai Tanács

2024. 05. 27., 19:10

Az Európai Tanács új szabályokat fogadott el az egészségügyi ellátás során használt vér, szövetek és sejtek biztonságának és minőségének javítása, valamint ezen anyagok EU-n belüli, határokon átnyúló áramlásának a megkönnyítése céljából.

Az emberi eredetű anyagokról szóló rendelet jobb védelmet biztosít majd a donorok és recipiensek, valamint az orvosilag asszisztált reprodukciós eljárást követően született gyermekek számára – olvasható a Tanács közleményében. Az elfogadott szöveg kiterjeszti az emberi eredetű anyagok körét az emberi anyatejre és a bélflórára is.

A minőség és a biztonság javítása mellett a rendelet célja, hogy fokozza a harmonizációt, valamint megkönnyítse az emberi eredetű anyagok határokon átnyúló cseréjét és az azokhoz való hozzáférést, így többek között
– az emberi eredetű anyagokkal foglalkozó, uniós szintű koordinációs testületet hoz létre, amely támogatja a tagállamokat a rendelet végrehajtásában;
– az EU egészében érvényes közös eljárásokat vezet be az emberi eredetű anyagokat tartalmazó készítmények engedélyezésére és vizsgálatára;
– előírja a tagállamok számára, hogy jelöljenek ki egy az emberi eredetű anyagokat tartalmazó készítmények engedélyezéséért, valamint az emberi eredetű anyagokkal kapcsolatos tevékenységek független és átlátható felügyeletének biztosításáért felelős, az emberi eredetű anyagokkal foglalkozó nemzeti hatóságot;
– új közös informatikai platformot hoz létre a vonatkozó tevékenységekkel kapcsolatos információk regisztrálására és megosztására.

Az új rendelet értelmében az emberi eredetű anyagok adományozásának főszabály szerint önkéntesnek és térítésmentesnek kell lennie, és a donoroknak nem nyújthatók pénzügyi ösztönzők az adományozás tekintetében. Az élő donorok a nemzeti jogszabályokkal összhangban adott esetben kompenzációban vagy visszatérítésben részesülhetnek.

A rendelet gyorsriasztási rendszert is bevezet, amely a recipiensekre vagy a donorokra valószínűleg kockázatot jelentő súlyos incidensek vagy reakciók kezelésére szolgál. A tagállamoknak továbbá észszerű erőfeszítéseket kell tenniük annak érdekében, hogy országukban biztosítsák a kritikus fontosságú emberi eredetű anyagokkal való elegendő, megfelelő és reziliens ellátást, többek között nemzeti vészhelyzeti tervek kidolgozása révén, beleértve a kritikus hiányokra való reagálást célzó intézkedéseket is.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 24., 09:37
Az árukézbesítő óriás radikális lépése fenntarthatósági szempontból kétszeres előnnyel jár, hiszen egyrészt a nem lebomló, műanyag légpárnák felhasználását 95 százalékkal csökkentette, másrészt olyan papír töltőanyaggal helyettesítette őket, ami egyszerre újrahasznosított és újrafelhasználható.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS