Elindult a pályázat: 797 magyar fiatal ingyen bejárhatja Európát

2023. 10. 04., 16:39

A 2005. január 1. és 2005. december 31. között született sikeres pályázók az elnyert bérletet maximum 30 napos utazásra használhatják fel Európában a 2024. március 1. és 2025. május 31. közötti időszakban.

Megjelent a DiscoverEU őszi pályázati felhívása, amelynek keretében 36 000 fiatal kap ingyenes utazási bérletet Európa bebarangolására tájékoztatott az Európai Bizottság. Az országonkénti kvótákról szóló tájékoztatás szerint Magyarországról 797 szerencsés fiatal vehet részt a programban.

A jelentkezési időszak október 4-én, közép-európai nyári idő szerint 12:00-kor kezdődik és október 18-án, közép-európai nyári idő szerint 12:00-kor ér véget. A jelentkezéshez és a bérlet elnyeréséhez a fiataloknak mindössze 5 kvízkérdést és 1 kiegészítő kérdést kell megválaszolniuk az Európai Ifjúsági Portálon. A 2005. január 1. és 2005. december 31. között született sikeres pályázók az elnyert bérletet maximum 30 napos utazásra használhatják fel Európában a 2024. március 1. és 2025. május 31. közötti időszakban. A pályázati felhívásra az Európai Unió és az Erasmus+ programhoz társult harmadik országok, azaz Izland, Liechtenstein, Észak-Macedónia, Norvégia, Szerbia és Törökország pályázói jelentkezhetnek.

A résztvevők választhatják a 2023 januárjában létrehozott új európai Bauhaus útvonalat is. Ez inspirálni kívánja a fiatalokat úti céljuk megválasztásában, és felhívni a figyelmet annak fontosságára, hogy az Európai Unió „szép, fenntartható, közös” legyen. A résztvevők továbbra is igénybe vehetik a 2022-ben, az ifjúság európai évében indított kezdeményezéseket, például „Az ifjúság felfedezi a kultúrát a DiscoverEU-nak köszönhetően” elnevezésű 2022-es kiemelt kezdeményezést és a DiscoverEU kulturális útvonalát. Utóbbi különböző úti célokat és a kultúra különböző területeit kombinálja, ideértve többek között az építészetet, a zenét, a képzőművészetet, a színházművészetet, a divatot és a formatervezést. A DiscoverEU keretében utazók ellátogathatnak Európa kulturális fővárosaiba, megnézhetik a rangos UNESCO világörökségi listán szereplő, vagy az Európai Örökség címmel rendelkező helyszíneket. Ezenkívül az Access City díjjal kitüntetett helyeken is megállhatnak. Ezek olyan városok, amelyek sokat tettek azért, hogy életkortól, mobilitástól és képességtől függetlenül mindenki számára hozzáférhetőbbé váljanak. Az a hagyomány is folytatódik, hogy a nyertesek több mint 40 000 különféle kedvezmény igénybevételére feljogosító kedvezménykártyát kapnak, melyet a tömegközlekedés, a kultúra, a szálláshelyek, az étkezés, a sport és egyéb szolgáltatások kapcsán használhatnak a programban részt vevő országokban.

Az Erasmus+ nemzeti irodák az utazásra felkészítő, tájékoztató ülésekkel támogatják a fiatalokat. A nemzeti irodák gyakorta szerveznek DiscoverEU találkozókat, azaz 1–3 napig tartó izgalmas kulturális programokat az Erasmus+ valamennyi országában. Eddig több mint 100 ilyen találkozóra került sor, és még több lesz az elkövetkező években.

Mivel az Erasmus+ program egyik kiemelt prioritása a társadalmi befogadás, a fogyatékossággal élő vagy egészségügyi problémákkal küzdő résztvevők külön segítséget vehetnek igénybe. Emellett 2022 októberében az Erasmus+ nemzeti irodák elindították a DiscoverEU esélyegyenlőségi fellépést, amely lehetővé teszi a kevesebb lehetőséggel rendelkező fiatalokkal foglalkozó szervezetek, valamint fiatalok informális csoportjai számára, hogy támogatásért pályázzanak. A DiscoverEU esélyegyenlőségi pályázatok résztvevői további támogatásban részesülnek, például lehetőséget kapnak arra, hogy utazásuk során valaki elkísérje őket. Az esélyegyenlőségi fellépés keretében 2023-ban két pályázati felhívásra kerül sor. A 2022 októberében közzétett első pályázati felhívás keretében az Erasmus+ nemzeti irodák 108 projektnek ítéltek oda támogatást. E pályázat keretében az első utazók 2023 márciusában kelhettek útra.

A Bizottság a fenntarthatóság jegyében vasúti utazásra ösztönzi a résztvevőket. Mindazonáltal a legkülső régiókból, a tengerentúli országokból és területekről, a távoli területekről és szigetekről származó fiatalok számára egyéb lehetőségek is rendelkezésre állnak.

A 2018-ban indult DiscoverEU, amelynek keretében eddig 248 000 utazási bérletet osztottak szét, az egyik legvonzóbb uniós program a fiatalok számára. Az Európa különböző pontjairól pályázók egyre lelkesebbek, hogy vonattal felfedezzék európai identitásukat, új barátságokat kössenek és a jövőjük szempontjából is értékes készségeket szerezzenek. Mától újabb 36 000 fiatalnak adatik meg a lehetőség, hogy pályázzon a DiscoverEU utazási bérletre és részt vegyen ebben a csodálatos kalandban!” – mondta liana Ivanova, az innovációért, a kutatásért, a kultúráért, az oktatásért és az ifjúságért felelős biztos.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS