„Elfogadhatatlan, hogy az EU-ban évente több mint 1,2 millióan távoznak el idő előtt”

2018. 11. 22., 15:29

Az alacsony iskolázottságú 30 éves férfiak az EU-ban átlagosan mintegy 8 évvel rövidebb életre számíthatnak, mint az egyetemi végzettséggel rendelkezők – derül ki többek között az Európai Bizottság és az OECD friss elemzéséből.

Az Európai Bizottság és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) által kiadott, „Egészségügyi pillanatkép: Európa” című 2018. évi közös jelentés szerint a várható élettartam folyamatos növekedése lelassult, és továbbra is jelentős különbségek mutatkoznak az országok között és az országokon belül; e téren pedig különösen hátrányos helyzetben vannak az alacsony iskolai végzettségűek. A jelentés az uniós polgárok egészségi állapotára, valamint a 28 tagállam, 5 tagjelölt ország és 3 EFTA-ország egészségügyi rendszerének teljesítményére vonatkozó összehasonlító elemzéseken alapul.

„Az EU-ban a várható élettartam ugyan az egyik legmagasabb a világon, mégsem nyugodhatunk a babérjainkon. Sok életet megmenthetnénk az egészséges életmód népszerűsítésére és az olyan kockázati tényezők kezelésére irányuló erőfeszítéseink révén, mint a dohányzás vagy a testmozgás hiánya. Elfogadhatatlan, hogy az EU-ban évente több mint 1,2 millióan távoznak el idő előtt, ami a betegségmegelőzés javításával és az egészségügyi beavatkozások hatékonyabbá tételével elkerülhető lenne” – jelentette ki Vytenis Andriukaitis egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztos.

A jelentés szorgalmazza a mentális egészség javítását és a mentális zavarok megelőzését, amelyek nemcsak társadalmi következményekkel járnak, de a becslések szerint az EU tagállamaiban a GDP több mint 4 százalékába kerülnek. A jelentés sürgeti ezenkívül az olyan kockázati tényezők kezelését, mint a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás és az elhízás, továbbá a korai halálozás visszaszorítására, az ellátáshoz való általános hozzáférés biztosítására és az egészségügyi rendszerek ellenálló képességének megerősítésére szólít fel.

Főbb megállapítások

  • A várható élettartam a közelmúltban gyorsan és folyamatosan emelkedett az uniós tagállamokban. 2011 óta azonban ez a növekedés jelentősen lelassult. Ráadásul a várható élettartam nem csupán a nemek, hanem a társadalmi-gazdasági helyzet szerint is nagy egyenlőtlenségeket mutat. Például az alacsony iskolázottságú 30 éves férfiak az EU-ban átlagosan mintegy 8 évvel rövidebb életre számíthatnak, mint az egyetemi végzettséggel rendelkezők.
  • Különböző országokból származó adatok szerint az egészségügyi kiadások közel 20 százalékát jobban is fel lehetne használni. Szakpolitikai eszközök ötvözésével biztosítható lenne a megfelelő ár-érték arány, így optimalizálhatók lennének a kiadások, például ha a gyógyszerek kiválasztása, alkalmazási körének meghatározása, illetőleg beszerzése és árazása az egészségügyi technológiaértékelés keretében történne.
  • 2015-ben több mint 84 000-en haltak meg Európában mentális egészséggel kapcsolatos probléma következtében. A mentális egészséggel kapcsolatos problémák teljes költsége a becslések szerint évente több mint 600 milliárd eurót tesz ki.
  • A serdülőkorúak legalább 40 százaléka számol be az előző hónapban történt legalább egy alkalmi nagyivásról. Az alkoholellenes politikák hatására ugyan több uniós országban csökkent az alkoholok általános fogyasztása, a serdülők és felnőttek körében egyaránt tapasztalható súlyos alkoholfogyasztás azonban továbbra is fontos népegészségügyi problémát jelent.
  • Az alacsony jövedelmű háztartások a magas jövedelmű háztartásoknál ötször nagyobb valószínűséggel számolnak be arról, hogy nem férnek hozzá a szükséges ellátásokhoz.
Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-27 12:10:11
A belügyminiszter május 24-i kezdettel az ország teljes területére kihirdette a tartósan vízhiányos időszakot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének kezdeményezését követően.
2024-05-27 07:30:05
Izgalmas fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán: elektronikus szem, elektronikus orr és többféle szemkamera is helyet kapott az újonnan kialakított laboratóriumban.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

Izgalmas fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán: elektronikus szem, elektronikus orr és többféle szemkamera is helyet kapott az újonnan kialakított laboratóriumban.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS