Éghajlat-politikai koalíciót alakítottak a kereskedelmi miniszterek

Éghajlat-politikai koalíciót alakítottak a kereskedelmi miniszterek
2023. 01. 20., 12:11

Az Európai Bizottság, az uniós tagállamok és 26 partnerország elindította a kereskedelmi miniszterek éghajlatváltozással foglalkozó koalícióját – az első miniszteri szintű globális fórumot, amely a kereskedelemmel, az éghajlat-politikával és a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik.

Az éghajlat-politikai koalíció hivatalosan a Világgazdasági Fórum 2022. január 19-én Davosban tartott éves ülésén indult útjára. Célja, hogy feltárja, a kereskedelem és a kereskedelempolitika hogyan járulhat hozzá a jelenlegi éghajlati válság enyhítéséhez. Magas szintű politikai párbeszédnek helyet adó fórum lesz, hogy ösztönözze az éghajlat, a kereskedelem és a fenntartható fejlődés terén folytatott nemzetközi együttműködést. A koalíció ösztönözni fogja a világszintű fellépést olyan kereskedelempolitikák előmozdítása érdekében, amelyek helyi és globális kezdeményezések révén segíthetik az éghajlatváltozás kezelését – olvasható a Bizottság közleményében.

„Az éghajlati válság példa nélküli kihívás, amely világszintű választ igényel. A kereskedelem segíthet megoldásokat találni az éghajlatváltozás mérséklésére és az ahhoz való alkalmazkodásra, például a megfelelő technológiákhoz és beruházásokhoz való hozzáférés javításával. E koalíció révén vezető szerepet tudunk betölteni és magas szintű iránymutatást tudunk nyújtani az éghajlatváltozás hatásaival szemben ellenálló gazdaságok létrehozására irányuló nemzetközi együttműködés, kereskedelempolitikák, kezdeményezések és fellépések terén. Alapvetően fontos, hogy késedelem nélkül kezeljük az éghajlatváltozás pusztító hatásait, melyekkel az emberek és a gazdaságok világszerte szembenéznek” – mondta Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság kereskedelempolitikáért felelős ügyvezető alelnöke.

Egyik kiemelt feladataként a koalíció fel fogja tárni, hogy a kereskedelempolitikák milyen módon támogathatják a legkiszolgáltatottabb, az éghajlatváltozás által leginkább fenyegetett fejlődő és legkevésbé fejlett országokat. Ebben a magas szintű politikai párbeszédben különböző, eltérő jövedelemszintű régiók kereskedelmi miniszterei vesznek majd részt. Civil szervezetek, vállalkozások, nemzetközi szervezetek, valamint éghajlat-politikai és pénzügyi szereplők is részt fognak venni a koalíció munkájában.

A jelenleg 27 entitás több mint 50 miniszteréből álló koalíció nyitva áll minden csatlakozni kívánó ország előtt. A koalíció négy vezetője Ecuador, az EU, Kenya és Új-Zéland. A többi résztvevő: Angola, Ausztrália, Barbados, Costa Rica, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, a Fülöp-szigetek, Gambia, Izland, Japán (külügyek és kereskedelem), Kanada, Kolumbia, a Koreai Köztársaság, a Maldív-szigetek, Mozambik, Norvégia, Ruanda, Svájc, Szingapúr, Ukrajna, Vanuatu, Zambia és a Zöld-foki-szigetek.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS