Éghajlat-politikai koalíciót alakítottak a kereskedelmi miniszterek

Éghajlat-politikai koalíciót alakítottak a kereskedelmi miniszterek
2023. 01. 20., 12:11

Az Európai Bizottság, az uniós tagállamok és 26 partnerország elindította a kereskedelmi miniszterek éghajlatváltozással foglalkozó koalícióját – az első miniszteri szintű globális fórumot, amely a kereskedelemmel, az éghajlat-politikával és a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik.

Az éghajlat-politikai koalíció hivatalosan a Világgazdasági Fórum 2022. január 19-én Davosban tartott éves ülésén indult útjára. Célja, hogy feltárja, a kereskedelem és a kereskedelempolitika hogyan járulhat hozzá a jelenlegi éghajlati válság enyhítéséhez. Magas szintű politikai párbeszédnek helyet adó fórum lesz, hogy ösztönözze az éghajlat, a kereskedelem és a fenntartható fejlődés terén folytatott nemzetközi együttműködést. A koalíció ösztönözni fogja a világszintű fellépést olyan kereskedelempolitikák előmozdítása érdekében, amelyek helyi és globális kezdeményezések révén segíthetik az éghajlatváltozás kezelését – olvasható a Bizottság közleményében.

„Az éghajlati válság példa nélküli kihívás, amely világszintű választ igényel. A kereskedelem segíthet megoldásokat találni az éghajlatváltozás mérséklésére és az ahhoz való alkalmazkodásra, például a megfelelő technológiákhoz és beruházásokhoz való hozzáférés javításával. E koalíció révén vezető szerepet tudunk betölteni és magas szintű iránymutatást tudunk nyújtani az éghajlatváltozás hatásaival szemben ellenálló gazdaságok létrehozására irányuló nemzetközi együttműködés, kereskedelempolitikák, kezdeményezések és fellépések terén. Alapvetően fontos, hogy késedelem nélkül kezeljük az éghajlatváltozás pusztító hatásait, melyekkel az emberek és a gazdaságok világszerte szembenéznek” – mondta Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság kereskedelempolitikáért felelős ügyvezető alelnöke.

Egyik kiemelt feladataként a koalíció fel fogja tárni, hogy a kereskedelempolitikák milyen módon támogathatják a legkiszolgáltatottabb, az éghajlatváltozás által leginkább fenyegetett fejlődő és legkevésbé fejlett országokat. Ebben a magas szintű politikai párbeszédben különböző, eltérő jövedelemszintű régiók kereskedelmi miniszterei vesznek majd részt. Civil szervezetek, vállalkozások, nemzetközi szervezetek, valamint éghajlat-politikai és pénzügyi szereplők is részt fognak venni a koalíció munkájában.

A jelenleg 27 entitás több mint 50 miniszteréből álló koalíció nyitva áll minden csatlakozni kívánó ország előtt. A koalíció négy vezetője Ecuador, az EU, Kenya és Új-Zéland. A többi résztvevő: Angola, Ausztrália, Barbados, Costa Rica, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, a Fülöp-szigetek, Gambia, Izland, Japán (külügyek és kereskedelem), Kanada, Kolumbia, a Koreai Köztársaság, a Maldív-szigetek, Mozambik, Norvégia, Ruanda, Svájc, Szingapúr, Ukrajna, Vanuatu, Zambia és a Zöld-foki-szigetek.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-10-03 20:09:46
A SkillX szeptember végén tartott szakmai rendezvényén mutatták be a cég legfrissebb kutatásának eredményeit. Az eseményen szóba került több olyan aktuális kérdés is, amelyek jelentősen befolyásolhatják a jelenlegi munkaerőpiaci helyzetet, a munkavállalói fejlődést, valamint a céges munkaerő-kiválasztási folyamatokat és a munkaerő megtartását.
2023-10-03 19:39:42
A Magyar Bankszövetség elkötelezett Magyarország pénzügyi stabilitása, a gazdaságfejlesztési megoldások támogatása és a gazdasági verseny élénkítése iránt – hangsúlyozta a bankszövetség, reagálva Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter önkéntes kamatplafon bevezetéséről szóló felhívására.
2023-10-03 14:09:14
A generációk közötti különbségek kifejezetten izgalmasak és tanulságosak lehetnek. Mit lehet tudni a generációk különbözőségeiről, és milyen kihívásokkal járhat egy új generációs csapatépítés szervezése? Erre válaszolnak az [eureka] Consulting & Games szakértői.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Nem drága a csapatépítés, ha a dolgozók napi béréhez viszonyítjuk, de nem az étel, az ital és maga az esemény a fontos, hanem az, hogy mit hozunk ki a résztvevőkből. A látens távozóktól az elkerülhető fluktuáción át a jutalmazás-elismerés egyensúlyáig – íme, a recept ahhoz, hogy egy nyelvet beszéljen dolgozó és munkáltató. A következetes, tervszerű vállalati fejlődéshez vezető útról Kalmár Pétert, az [eureka] Consulting & Games alapító-vezérigazgatóját kérdeztük.
Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS