Éghajlat-politikai koalíciót alakítottak a kereskedelmi miniszterek

Éghajlat-politikai koalíciót alakítottak a kereskedelmi miniszterek
2023. 01. 20., 12:11

Az Európai Bizottság, az uniós tagállamok és 26 partnerország elindította a kereskedelmi miniszterek éghajlatváltozással foglalkozó koalícióját – az első miniszteri szintű globális fórumot, amely a kereskedelemmel, az éghajlat-politikával és a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik.

Az éghajlat-politikai koalíció hivatalosan a Világgazdasági Fórum 2022. január 19-én Davosban tartott éves ülésén indult útjára. Célja, hogy feltárja, a kereskedelem és a kereskedelempolitika hogyan járulhat hozzá a jelenlegi éghajlati válság enyhítéséhez. Magas szintű politikai párbeszédnek helyet adó fórum lesz, hogy ösztönözze az éghajlat, a kereskedelem és a fenntartható fejlődés terén folytatott nemzetközi együttműködést. A koalíció ösztönözni fogja a világszintű fellépést olyan kereskedelempolitikák előmozdítása érdekében, amelyek helyi és globális kezdeményezések révén segíthetik az éghajlatváltozás kezelését – olvasható a Bizottság közleményében.

„Az éghajlati válság példa nélküli kihívás, amely világszintű választ igényel. A kereskedelem segíthet megoldásokat találni az éghajlatváltozás mérséklésére és az ahhoz való alkalmazkodásra, például a megfelelő technológiákhoz és beruházásokhoz való hozzáférés javításával. E koalíció révén vezető szerepet tudunk betölteni és magas szintű iránymutatást tudunk nyújtani az éghajlatváltozás hatásaival szemben ellenálló gazdaságok létrehozására irányuló nemzetközi együttműködés, kereskedelempolitikák, kezdeményezések és fellépések terén. Alapvetően fontos, hogy késedelem nélkül kezeljük az éghajlatváltozás pusztító hatásait, melyekkel az emberek és a gazdaságok világszerte szembenéznek” – mondta Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság kereskedelempolitikáért felelős ügyvezető alelnöke.

Egyik kiemelt feladataként a koalíció fel fogja tárni, hogy a kereskedelempolitikák milyen módon támogathatják a legkiszolgáltatottabb, az éghajlatváltozás által leginkább fenyegetett fejlődő és legkevésbé fejlett országokat. Ebben a magas szintű politikai párbeszédben különböző, eltérő jövedelemszintű régiók kereskedelmi miniszterei vesznek majd részt. Civil szervezetek, vállalkozások, nemzetközi szervezetek, valamint éghajlat-politikai és pénzügyi szereplők is részt fognak venni a koalíció munkájában.

A jelenleg 27 entitás több mint 50 miniszteréből álló koalíció nyitva áll minden csatlakozni kívánó ország előtt. A koalíció négy vezetője Ecuador, az EU, Kenya és Új-Zéland. A többi résztvevő: Angola, Ausztrália, Barbados, Costa Rica, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, a Fülöp-szigetek, Gambia, Izland, Japán (külügyek és kereskedelem), Kanada, Kolumbia, a Koreai Köztársaság, a Maldív-szigetek, Mozambik, Norvégia, Ruanda, Svájc, Szingapúr, Ukrajna, Vanuatu, Zambia és a Zöld-foki-szigetek.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-04-13 13:10:00
Már nem az energia- vagy az alapanyagárak jelentik a fő nehézséget a hazai családi vállalatok számára. Az egyelőre még mérsékelten növekvő bevétel-várakozások mellett a magas infláció és a növekvő bérek kifizetése jelent egyre nagyobb kihívást – erről számoltak be a cégek a K&H családi vállalatok klub alkalmával.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.
2024. 03. 04., 13:25
epizód: 2024 / 5   |   hossz: 25:08
A home office elterjedésével és a munkához való viszonyunk változásával átalakult a hozzáállásunk az öltözködéshez, pedig a „business look” törvényei állandók, ahogy a kapcsolatépítésben betöltött szerepe is. Frank Patrícia stylist, stílus- és színtanácsadó szerint bár a formális öltözködés megőrizte a jelentőségét jó néhány – például pénzügyi és jogi – területen, a kreatívabb üzletágakban mostanra inkább egyfajta laza elegancia érvényesül. Ebben az esetben sem mindegy viszont, hogy milyen hatást váltunk ki a potenciális partnerünkből vagy munkáltatónkból a kritikusan fontos első hét másodpercben. Nagy üzletek és karrierek torpanhatnak meg, egyébként jól betartható, csak éppen nem túl közismert megjelenési szabályok figyelmen kívül hagyása miatt. Te ne kövesd el ugyanezt a hibát – Frank Patrícia itt segít!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS